Ara Castells 12/02/2016

Els Xiquets de Montblanc esdevenen la colla castellera número 100

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya engreixa el nombre d'entitats adherides arrodonint una xifra històrica

Efren Garcia
2 min
La pinya dels Castellers de Montcada i Reixac, nova formació de ple dret de la CCCC. CASTELLERS DE MONTCADA

BarcelonaAmb la incorporació com a colla en formació dels Xiquets de Montblanc, la segona formació de la capital de la Conca, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya arriba al centenar d'entitats representades. La junta de la mateixa, que es va reunir el passat 8 de febrer, també va acceptar la inclusió dels Castellers de Montcada i Reixac com a membres de ple dret en cloure la seva segona temporada en formació amb èxits castellers.

El nombre de referència de colles castelleres sempre ha anat lligat estretament a les dades de la Coordinadora, si bé el creixement exponencial que ha patit aquesta activitat en els darrers anys havia fet que es perdés una xifra clara d'ençà que es va superar la seixantena d'agrupacions. A partir d'ara, el centenar servirà com a punt de partida alhora de referir-se al món casteller.

La dada rodona, és però inexacta quan ens referim al total de la comunitat castellera i així ho reconeixia Josep Maria Cortès el passat 16 de novembre en l'acte de celebració del cinquè aniversari de la inclusió d'aquesta tradició a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco. En el seu discurs, Cortès va afirmar que la xifra de les 100 colles ja s'havia superat, recordant que tant a la Xina com a Xile hi havia ja dues colles totalment consolidades, a banda dels nombrosos projectes sorgits arreu d'Europa. El seu discurs va servir, a més, per anunciar d'aquesta manera la intenció de la Coordinadora d'obrir les portes a una gran quantitat d'entitats castellers que per trobar-se fora de Catalunya actualment no hi estan vinculades oficialment. També cal recordar que no totes les colles d'àmbit universitari s'han afegit a l'agrupació de colles castelleres i que això fa que la xifra real se situï a dia d'avui al voltant de les 120 formacions.

Els Castellers de Montcada tornen a ser considerats colla de ple dret

Respecte als Castellers de Montcada i Reixac, nova colla de ple dret a partir d'ara, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha volgut destacar que han tancat el seu segon any en actiu després de la represa al 2013, descarregant 47 castells de sis pisos sense patir cap caiguda. Montcada ja va tenir colla castellera entre els anys 1991 i 1998, aquesta agrupació va ser refundada el 2013 mantenint l'escut i el color de la seva camisa anterior. La seva primera actuació complerta, va tenir lloc el 23 de novembre de 2013, a la diada d'una de les seves colles padrines, els Castellers de Badalona. Aquell dia van descarregar els seus dos primers castells bàsics a la primera i amb gran maduresa. Durant el 2015 van descarregar en quatre ocasions el seu millor castell, el dos de sis, i va completar dinou construccions de la gamma alta de sis.

stats