El Mercadal celebra el primer quatre de la colla local

Els Xiquets de Reus han fet història en coronar per primer cop el quatre de nou amb folre en una jornada de màxim nivell

La diada castellera del Mercadal a Reus ha mostrat la cara més simpàtica i la més dura del fet casteller en una jornada que ha sumat fins a sis construccions de gamma extra. Els Xiquets de Reus han coronat el primer quatre de nou amb folre del seu historial i han fet vibrar una plaça que s'ha tornat a omplir de gom a gom com ho fa en les millors ocasions. Quan reuneixes, però, en un mateix espai les quatre colles que han alçat en algun moment un castell de deu pisos, l'espectacle està assegurat. El frec a frec entre la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca ha tornat a centrar gran part de l'atenció; una lluita en la que no hi han entrat els Minyons, per convicció, ni la Colla Jove de Tarragona, condicionada per les circumstàncies.

Un cop cada dues temporades, els anys en els que no es celebra el Concurs de Castells de Tarragona, la plaça del Mercadal reuneix les millors colles del moment. Es tracta d'una jornada especial i peculiar, celebrada dissabte al vespre, amb il·luminació artificial i que planteja sempre castells del màxim nivell.

Aquest any la formació local ha fet un pas endavant i ha reclamat el protagonisme que es mereixia. Descarregat el cinc de vuit i coronat el primer tres folrat de l'any, els de la camisa de color avellana han trobat l'oportunitat d'atacar per primer cop el quatre de nou. La fita, passava per completar primer els seus millors castells i així ho han fet. Han superat una a una les dificultats que han trobat al camí i han plantat cara a la dimensió desconeguda. La plaça ha seguit de prop cada un dels seus moviments, celebrant l'intent, aplaudint el so de les gralles i ovacionant el moment en el que l'enxaneta ha iniciat l'ascens. El quatre no ha pujat amb les millors mides però la decisió dels reusencs i l'agilitat de l'enxaneta han estat les claus de l'èxit. Coronat el castell han sabut fermar les emocions i lluitar al límit cada sotragada. Si bé el quatre ha acabat cedint, l'han celebrat com es mereixia.

Un cop més les actuacions dels Castellers de Vilafranca i de la Colla Vella dels Xiquets de Valls han caminat en paral·lel. Les dues formacions han apostat pel castell amb agulla i el dos emmanillat. Els verds han tornat a descarregat el tres de nou amb folre i agulla mentre que la Vella ha tornat a dominar el quatre amb el pilar després d'ensopegar-hi a Tarragona. La colla penedesenca, que volia culminar la seva exhibició amb el dos de vuit sense folre, ha hagut de reformular la seva tria en un moment d'indecissió de la canalla quan ja s'havia tancat la pinya i s'hi havia col·locat el tercer pis. Vallencs i Vilafranquins han exhibit els seus respectius tresos de nou amb folre, si bé els homes de Pere Almirall han arrodonit la diada amb el pilar emmanillat mentre que els de Manel Urbano han optat per estrenar un nou enxaneta en el pilar de sis.

Els Minyons de Terrassa han valorat el seu potencial sense mirar a un costat i a l'altre. Mancats d'efectius han decidit descartar les maniles i el cinc folrat però han tornat a dur a plaça el nou de vuit per acompanyar les dues construccions bàsiques de nou. No han volgut deixar passar l'oportunitat d'atacat de nou el pilar de set folrat, que han dominat a la perfecció.

Condicionats per les caigudes patides a les diades de Santa Tecla, la Colla Jove Xiquets de Tarragona ha aixecat el peu de l'accelerador. Tocava refer la confiança però després de completar el tres de nou folrat i el quatre de vuit amb agulla, la sorpresa ha tornat a arribar amb el seu castell insígnia. El cinc de vuit dels tarragonins s'ha alçat sense grans complicacions però, quan l'enxaneta anava a fer la segona aleta, ha cedit per sorpresa. Capcots han optat pel quatre de vuit per completar l'actuació, si bé han intentat recuperar la moral descarregant el pilar de set amb folre.

Xiquets de Reus: 5d8, 3d9f, 4d9f c, 3 P5, 9 P4
Castellers de Vilafranca: 3d9fa, 3d9f, 2d9fm, P8fm
Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3d9f, 4d8a, i 5d8, 4d8, P7f
Minyons de Terrassa: 3d9f, 9d8, 4d9f, P7f
Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3d9f, 2d9fm, id 4d9fa, 4d9fa, P6, 2P5, 2 P4

Més continguts de