Tarragona reivindica la capitalitat castellera amb tres castells de deu

Les colles afronten l'actuació del primer diumenge de festes de Santa Tecla exhibint les seves millors construccions a dues setmanes del Concurs

La diada del primer diumenge de festes segueix dibuixant un doble discurs present a totes les places: la projecció del món casteller no s'atura, tot i que els castells de gamma extra segueixen recordant la seva dificultat extrema. La plaça de la Font ha vist avui, de la mà dels Castellers de Vilafranca, el primer castell de deu pisos que la ciutat apunta al seu registre. La Colla Vella dels Xiquets de Vall ha fet història en apuntar-se el seu primer quatre de deu amb folre i manilles coronat, capgirant una diada accidentada. Les dues colles de la ciutat han deixat la feina a mitges: la Jove ha descarregat el cinc de nou amb folre però no ha pogut amb el tres amb el pilar; els Xiquets han sumat per primer cop enguany dos castells de nou pisos en una mateixa diada, però ha fet llenya, després de l'aleta, el dos de vuit amb folre amb què volien arrodonir la jornada.

Mai tres castells carregats havien deixat tan bon gust de boca a una colla com el que s'ha apuntat avui la Vella dels Xiquets de Valls, que ha fet història a Tarragona en dibuixar dues aletes de deu pisos. Els vallencs han iniciat el seu camí amb el tres de deu amb folre i manilles. La construcció s'ha alçat decidida però amb l'entrada de la canalla s'ha tensat a tots els nivells i amb les primeres sotragades fortes els nervis als pisos superiors han fet que s'acabés trencant. Han decidit asserenar els ànims amb el seu castell insígnia, el quatre de nou amb el pilar, però han tornat a patir un altre ensurt. Tot i alçar-se amb serenor, i buscar una sortida pausada del pilar, en alliberar l'espadat tot el pes s'ha abocat endavant i això ha fet que els dos pisos superiors acabessin despenjant-se. El cop ha estat molt dur i això dona més valor a la seva tercera ronda. Després de fer llenya de dues construccions del màxim nivell s'han refet i han plantat cara al quatre de deu amb folre i manilles. El castell llegendari s'ha alçat mostrant una gran verticalitat a tots els nivells. Pis a pis, les sensacions han estat immillorables i després de l'aleta tot feia pensar que l'acabarien descarregant. Quan la plaça ja el celebrava, el quatre s'ha ensorrat en obrir-se les manilles. La celebració no s'ha fet esperar i els càntics de "la culpa és de la Vella" han inundat l'espai.

La pressió que viuen enguany els Castellers de Vilafranca els ha servit per fer encara un nou pas endavant en la seva manera d'entendre els castells. A Tarragona han decidit iniciar la seva exhibició amb l'estructura de deu pisos, el tres emmanillat. Amb tres descarregats al sarró, se l'han cregut des del primer moment. Una relliscada a les manilles ha posat l'ai al cor a la plaça de la Font però els verds han demostrat una convicció cega i l'han defensat tot i els moviments incessants. Han optat pel tres de nou amb folre i agulla al segon torn i han tornat a demostrar que també saben descarregar els castells quan toca lluitar-los. Els pisos superiors s'han tancat de forma preocupant, patint en el moment del descens de la canalla. El seu espadat ha tornat a ser clau i s'ha mostrat inalterable. Assolits els dos primers castells de gamma extra, i amb el dos de vuit sense folre com a pròxim objectiu, els vilafranquins han apamat el dos de nou amb folre i manilles en el tercer torn.

Si el cinc de nou és sinònim d'una colla castellera, aquesta colla és la Jove de Tarragona. En una diada en què les formacions convidades comencen l'actuació amb un castell de deu pisos, la Jove ha optat per plantar cara d'entrada al cinc. El castell s'ha alçat robust, amb molt bon ritme i sense gaires moviments. Assolir el divuitè cinc folrat de la colla els ha donat una empenta especial per atrevir-se amb el tres de nou amb folre i agulla. La Jove ha deixat madurar aquesta estructura amb pausa però a plaça s'ha notat la falta d'experiència amb una construcció que només han coronat dues colles i que només descarreguen els Castellers de Vilafranca. El tres s'ha alçat amb gran solidesa però en encabir-hi el pilar han començat les sotragades que l'han acabat trencant. Han hagut de reconduir la seva actuació amb un quatre de nou amb folre que ha mostrat molts nervis i que, amb els dosos col·locant-se, ha patit una forta batzegada que a punt ha estat de fer-los desmuntar. Han arrodonit la seva actuació apamant un nou de vuit, coronat amb tres enxanetes amb una sincronia absoluta.

Amb un inici de temporada més irregular del que ens tenen acostumats els Xiquets de Tarragona els últims anys, avui la seva lluita ha estat amb ells mateixos. Un cop més la colla havia de centrar-se en els seus objectius per poder fer un pas endavant i, si bé l'èxit no ha estat complet, segur que els servirà per encarar les pròximes cites. Han començat l'actuació descarregant el castell de nou pisos que més han sovintejat enguany, el tres folrat. Els nervis han fet que l'estructura treballés en excés, oberta a l'altura de quarts i brandant durant la descarregada. El premi de la jornada havia de ser, però, el quatre de nou amb folre. Laboriós des de l'inici, l'han sabut defensar per guardar unes mides inestables que els han fet suar la camisa. Han volgut ser conservadors, optant al tercer torn per un dos de vuit amb un folre reduït que els donés una empenta de cara a tornar a atacar enguany la gamma extra. Coronat el dos, s'han sumat els moviments de l'aleta amb els d'un folre que ha hagut de treballar i això ha fet que el castell acabés cedint.

Els Castellers de Vilafranca han segellat la seva exhibició descarregant el seu quart castell de gamma extra del dia a la ronda de pilars. De memòria i sense gaires complicacions, han sumat el sisè espadat de vuit amb folre i manilles de la temporada, que han celebrat cantant "i tot descarregat". La Colla Jove Xiquets de Tarragona també ha buscat el més gran dels espadats, però un inici del descens precipitat l'ha deixat en carregat. Després de la caiguda de l'espadat del quatre amb el pilar, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha preferit aparcar els pilars de màxima dificultat, però ha marxat de plaça apamant un el pilar de sis. Els Xiquets de Tarragona han acabat amb el vano de cinc.

Xiquets de Tarragona: 3d9f, 4d9f, 2d8f c, P4, P5, P4
Castellers de Vilafranca: 3d10fm, 3d9fa, 2d9fm, P8fm
Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3d10fm c, 4d9fp c, 4d10fm c, P6 
Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5d9f, i 3d9fa, 4d9f, 9d8, P8fm c