La Vella i la 'Bèstia'

La història del tres de deu de la Colla Vella dels Xiquets de Valls arrenca l’any 2000 al Concurs de Castells de Tarragona. Han necessitat 16 anys i 11 intents per veure’l descarregat

Vuit d’octubre de l’any 2000. Plaça de Braus de Tarragona. La Colla Vella carrega 'in extremis' el tres de deu amb folre i manilles. El primer de la història de la colla. Aquella aleta va obligar als Castellers de Vilafranca a forçar la màquina. Els Verds van intentar dues vegades el tres de deu, però no se’n van sortir i els vallencs van guanyar el 18è Concurs de Castells. El van acompanyar del cinc de nou amb folre i del dos de nou amb folre i manilles i van completar la millor actuació, fins al moment, de la història del món casteller.

Aquella aleta va donar el tret de sortida de la història de la Colla Vella amb el castell de deu pisos. En aquell moment, els Minyons de Terrassa ja l’havien descarregat en una ocasió (novembre del 1998) i els Castellers de Vilafranca n’havien carregat un el mateix any. La Vella se sumava així al grup selecte de les colles de deu.

Però els rosats creien en el tres de deu i volien descarregar-lo, així que, dues setmanes més tard, el tornarien a provar, a casa, per la Diada de Santa Úrsula, però aquesta vegada va caure abans de coronar-se. Van trigar més de deu anys a tornar-lo a portar a plaça. L’octubre del 2013, a la plaça del Blat tampoc hi va haver sort, i això que el van provar tres vegades el mateix dia, un esforç titànic per qualsevol casteller. El resultat: un intent desmuntat i dues caigudes abans de carregar. Una desil·lusió que va fer acabar amb mal regust una bona temporada dels rosats. A més, aquella Santa Úrsula, la Colla Joves va brillar descarregant el quatre de nou sense folre i el cinc de nou i carregant el pilar de 8.

No seria fins al XXVè Concurs de Castells que la Colla Vella es retrobaria amb el tres de deu. Aquell dia (5 d’octubre de 2014), els rosats tenien com a objectiu principal recuperar aquest castell que feia 14 anys que no assolien. El van provar en segona ronda, després de descarregar el quatre de nou amb folre i pilar. Tot i pujar amb molt males mides, la Vella va aconseguir carregar el ‘colós’. Aquesta edició del Concurs serà recordada perquè s’hi van veure tres castells de deu pisos. A banda del de la Vella, els Castellers de Vilafranca també el van carregar i la Colla Jove Xiquets de Tarragona se’l van anotar, també carregat, per primera vegada a la seva història. Però l’aleta de la Vella, aquest cop, no els va servir per guanyar la competició, que es van emportar els verds amb el tres de deu i la torre de vuit sense folre carregats com a millors castells.

Aquell mateix any, per Santa Úrsula el van tornar a provar dues vegades, sense arribar a carregar-ne cap. I un any més tard, per Sant Fèlix a Vilafranca, van tornar a fer llenya i van haver de veure com els Castellers de Vilafranca sí que el coronaven i els Minyons de Terrassa el descarregaven a la mateixa plaça.

Però la bona feina als assajos i la renovació, necessària, dels troncs de la Vella va portar aviat els seus fruits i la història amb el tres de deu va començar a canviar la sort. En la Diada del Primer diumenge de Festes a Tarragona, el mateix any 2015, el van tornar a carregar. Un mes més tard, per Santa Úrsula, hi van tornar a fer l’aleta. El mateix dia, la Joves es va sumar a la lluita pel tres de deu intentant-lo, sense sort, dues vegades.

Ahir, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va apuntar una nova fita a la història dels castells en descarregar, per primera vegada, un castell de deu pisos. És el primer tres de deu que es descarrega a la plaça del Blat de Valls i, el millor de tot, obre la porta a una temporada de somni per als aficionats als castells.