Ara Castells 10/09/2019

50 actes per a 50 anys

Els Xiquets de Tarragona han presentat els actes commemoratius amb motiu del seu 50è aniversari

Ara
2 min
Presentació de la nova imatge corporativa dels Xiquets de Tarragona

Els Xiquets de Tarragona han presentat aquest diumenge els actes commemoratius del seu 50è aniversari, que celebraran des de la Santa Tecla d'enguany fins al setembre de l'any vinent. Seran 50 esdeveniments entre els quals hi haurà homenatges a castelleres històriques de la colla, tertúlies, activitats esportives, diades castelleres o festes populars, entre d'altres. Durant la presentació celebrada al jardí de la Casa Canals s'ha donat a conèixer la camisa commemorativa del mig segle d'història dels matalassers, així com la imatge gràfica del 50è aniversari i marxandatge relacionat amb l'efemèride.

La celebració oficial començarà per Santa Tecla, ja que enguany la colla arriba a les "50 Tecles", tal com ha recordat la presidenta de l'entitat, Mireia González Mohedano, que ha remarcat la tasca social de la colla durant tots aquests anys i ha destacat que va més enllà de fer castells.

Per la seva banda, el cap de colla dels matalassers, Oriol Peiró, ha fet una mirada enrere als orígens de l'entitat, situats fa "gairebé 200 anys", moment des del qual es té constància d'activitat castellera o de ball de valencians a la ciutat. Peiró ha recordat que la primera colla tarragonina es va crear el 1885. El 1926, antics membres directes "dels primers Xiquets de Tarragona" van reprendre l'activitat castellera després d'uns anys de frenada; i l'evolució castellera a la ciutat va portar a crear els Xiquets de Tarragona, tal com els coneixem ara, el 1970.

Aquestes tres dates –1885, 1926 i 1970– apareixen a la camisa commemorativa que els Xiquets han preparat pel mig segle de vida. "És motiu de màxima il·lusió incorporar aquestes arrels a la peça de roba més significativa que té qualsevol colla castellera", ha exposat Peiró.

50 actes

Entre els esdeveniments més assenyalats hi ha la presentació del protocol de la comissió d'igualtat de la colla, aquest mateix setembre, l'exposició fotogràfica 'Viatge a l'origen de l'essència castellera', prevista per al novembre, o el llançament d'un lot de vins i caves del 50è aniversari al desembre. Per al 2020 està previst iniciar un àlbum de cromos de la història dels Xiquets, fer un homenatge a les castelleres històriques de la colla, organitzar el 19è Torneig Casteller de futbol, fer una trobada d'antics grallers o timbalers, la diada castellera d'aniversari i la taula rodona 'La Tarragona castellera', entre altres activitats.

Nova imatge corporativa

Per celebrar l'efemèride els matalassers han dissenyat una imatge corporativa especial, basada en la silueta de l'escut de la colla i el número 50 pintat amb les ratlles vermelles i blanques que caracteritzen la camisa dels matalassers.

A partir d'aquest nou logotip s'ha elaborat diferent material, entre el qual destaca la samarreta commemorativa que es posarà a la venda. Octavi Torné, responsable de marxandatge dels Xiquets i il·lustrador, ha remarcat el vincle de la colla amb les festes de Santa Tecla, que a la samarreta es representa "a través de la unió de l'escut de la colla i el braç de Santa Tecla". A més, també s'han creat un mocador, una bossa i un domàs nous.

stats