Ara Castells 06/11/2016

Una allau d'estrenes marca el començament del final de la temporada castellera

Les colles més humils també reben un merescut reconeixement gràcies als seus grans resultats en el tram final de l'any

E.g.
3 min
Els 3d9f dels Capgrossos de Mataró ha estat l'únic castell de nou pisos del cap de setmana

BarcelonaAmb la major part de les colles capdavanteres fora de temporada o reservant energies per a l'últim esforç de l'any, el cap de setmana casteller ha estat una petita joia per a les formacions més humils. Una desena d'agrupacions han registrat estrenes en una tanda d'actuacions que comença a marcar el final del curs 2016.

Només la diada Mariona Galindo, la penúltima de l'any per als Capgrossos de Mataró i l'última a la capital del Maresme, ha vist aquesta setmana una aleta de 9 pisos. Després de dues actuacions consecutives amb caigudes de castells de gamma extra, els mataronins han demostrat de quina pasta estan fets en descarregar el 3 de 9 amb folre, el 5 de 8 i el 2 folrat. No hi ha manera que s'acabin de treure la pedra de la sabata: quan anaven a arrodonir l'exhibició, el pilar de 6 ha fet llenya just en l'instant de l'aleta. Els Castellers de la Vila de Gràcia han mantingut el seu domini amb les estructures de la gamma alta de 8 mentre que els de Lleida han descarregat per primer cop enguany un 3 de 8 que només havien coronat una vegada en el tota la campanya.

Pocs podien imaginar que una actuació amb vuit colles, la major part de les quals de nivell de 6 i de 7 pisos, seria un dels epicentres de l'actualitat castellera. La tercera trobada de colles del sud, celebrada enguany a Vila-seca, ha repartit resultats desiguals. Els grans protagonistes del cap de setmana han estat els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, que, després d'una temporada magistral i amb tots els deures fets, han anat a la recerca de la cirereta del pastís. Han descarregat tant el 2 de 7 com el 3 de 8, els seus castells insígnia, i han sorprès amb una execució quasi perfecta en el seu primer atac al pilar de 7 amb folre. Els tarragonins han mostrat un folre robust i un tronc amb nervis d'acer. Els Xiquets de Cambrils han descarregat el primer 9 de 6 de la seva història i els Brivalls de Cornudella el primer 3 de 7 de l'any just a l'última oportunitat. La colla amfitriona, la dels Xiquets de Vila-seca, no ha pogut amb el 4 de 7 amb agulla però ha segellat la clàssica de 7. Els Torraires de Montblanc i els Xiqüelos del Delta han hagut de renunciar a les seves millors construccions mentre que els Xics Caleros i els Castellers de Tortosa s'han mogut amb comoditat a la gamma alta de 6.

A Vilanova i la Geltrú, els Bordegassos també han posat fi a una bona temporada en coronar per primer cop enguany el 2 de 8 amb folre. La caiguda els ha fet renunciar, però, al 3 de 8 que havien treballat i a l'espadat de 6 que les últimes setmanes els havia portat prou bons resultats. Els han acompanyat els Castellers de Sant Cugat, que han dominat la tripleta de castells de 8 pisos –3 i 4 de 8, més 2 de 8 amb folre–, i els Minyons de l'Arboç, que han tingut en els bàsics de 7 els seus millors castells.

L'any passat van rebre el premi del 2 de 7 i aquest cap de setmana han descarregat el primer 3 aixecat per sota 15 anys després de l'últim del seu historial. La paciència ha de seguir sent el far dels Castellers de Cornellà a la recerca del 4 de 8. També els Matossers de Molins de Rei confirmen la bona projecció dels últims anys en descarregar el primer 5 de 7 de la seva història. Els de la camisa de color marró només havien provat aquesta estructura en una ocasió a finals del 2010. Després de completar el 3 amb agulla de l'any i carregar el 4 amb l'espadat l'any passat, per fi arriba el moment del 5.

El Castellers d'Esparreguera s'han apuntat el primer 7 de 7 de l'any però no han pogut amb el 2 de 7, mentre que els Castellers d'Altafulla han coronat el 4 amb el pilar abans d'acabar l'any. Un altre dels petits grans premis ha estat el primer 4 de 7 de la història de la Colla Castellera de la Gavarresa. La diada de Sant Martí, a Manresa, ha vist els Tirallongues tornar a coronar el 4 de 8 i descarregar el 2 de 7. A banda dels castells de gamma alta dels Castellers de Cerdanyola i els de Caldes de Montbui, la sorpresa ha arribat de la mà dels Picapolls.

stats