Ara Castells 15/07/2017

Altafulla rubrica quatre hores de gamma extra

La Diada de les Cultures ha situat el seu llistó al màxim nivell gràcies a les colles convidades i a una formació local que ha estrenat dues estructures

Efren Garcia
4 min
La Colla Vella dels Xiquets de Valls descarrega el seu primer 5d9f de la temporada a Altafulla

AltafullaTot i la seva llarga durada, la diada castellera de les Cultures a Altafulla ha marcat el ritme del cap de setmana. L'actuació ha sumat set construccions de nou pisos, tres d'elles de gamma extra. Les quatre formacions que hi han participat han demostrat tot el seu potencial superant els reptes establerts. Un cop més han destacat els Castellers de Vilafranca gràcies al tres de nou amb folre i agulla i el dos emmanillat, però les estrenes del la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que ha completat el seu primer cinc de nou amb folre de l'any, i de la colla local, que s'ha apuntat els primers castells de la gamma alta de set, han brillat amb llum pròpia. Coherents amb la filosofia que estan mostrant enguany des del principi de temporada, els Xiquets de Tarragona han segellat una gran actuació.

Els Castellers de Vilafranca han buscat la perfecció de mides a l'hora de tornar a atacar els castells de la gamma extra. El seu tres de nou amb folre i agulla ha pujat després de desmuntar-ne dos peus. Si bé l'estructura s'ha alçat de forma correcta, amb l'entrada de la canalla s'ha estirat per la part baixa i això ha fet que el tres hagués de treballar més del compte. Amb el pis de sisens enganxat al pilar, han sabut asserenar ànims i dominar les circumstàncies per apuntar-se el primer castell de gamma extra del dia. Gràcies a la col·laboració a plaça de castellers i aficionats, els verds hi han sumat també el dos de nou amb folre i manilles. La torre s'ha bastit amb molta serenor a les bases i, tot i no mostrar-se còmoda al pis de quints, s'ha pogut descarregar sense contratemps. Si bé el quatre de nou amb folre final havia de ser el castell més senzill per als de la capital de l'Alt Penedès, la lleugeresa dels seus pisos superiors ha fet que l'haguessin de defensar més del que haurien volgut.

Arrossegant algunes baixes aquest cap de setmana a causa d'un compromís social al si de la formació, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha triat el tres de nou amb folre per començar l'actuació. El castell ha mostrat un cert tremolí però en cap moment els vallencs li han perdut les mides i l'han pogut descarregar amb certa facilitat. Després de valorar el potencial propi de la seva pinya, els rosats han decidit atacar a Altafulla, per primer cop enguany, el cinc de nou amb folre. S'ha alçat amb convicció i molt bon ritme però en el moment culminant ha començat a brandar. Els vallencs han hagut de treballar de valent tant en el folre com en el tronc però al final s'han pogut apuntar el seu primer gamma extra de l'any. Han rubricat la seva primera actuació amb tres castells de nou pisos descarregant un laboriós quatre de nou amb folre.

Descartat l'atac del primer intent d'aquesta temporada al tres de nou amb folre, els Xiquets de Tarragona han començat l'actuació amb el seu quart dos de vuit folrat de la temporada. Tot i el domini dels Matalassers amb aquesta estructura, avui el castell s'ha tancat per la part alta i això els ha fet treballar més del compte. Les aliances als peus dels castells han facilitat també que els Xiquets de Tarragona plantessin cara al quatre de nou amb folre. Després de desmuntar-ne dos peus, han fet sonar gralles i han demostrat la seva veterania a l'hora de treballar l'estructura. L'aleta ha arribat sense complicacions però, de seguida, el quatre ha començat a perdre mides i el folre ha estat clau per dur-lo a bon port. Han rubricat la seva segona actuació de nou pisos amb un cinc de vuit que han dominat tot i alguns tremolors durant la descarregada.

Els Castellers d'Altafulla han plantejat clarament la diada més ambiciosa de la seva temporada en atacar els primers castells de la gamma alta de set. Tot i només haver coronat un pilar de cinc aquesta temporada, han decidit començar l'exhibició plantant cara al tres de set amb agulla, una construcció que no descarregaven des de l'octubre del 2011. Els del Baix Gaià han defensat bé l'estructura exterior i han estat àgils a l'hora de desmuntar un espadat molt lleuger de pes. Tot i l'èxit assolit, no s'han conformat amb aquest premi i han anat a buscar també el primer cinc de set de la temporada. Si bé es tractava tot just del cinquè descarregat de la colla, s'ha mostrat força dòcil i l'han pogut completar amb comoditat. Han arrodonit l'actuació descarregant un quatre de set de gran solvència.

La jornada, amb quatre formacions i set peus desmuntats, s'ha acabat al límit de les quatre hores de durada i amb la plaça del Pou buida de públic i il·luminada pel llum artificial dels fanals i de la televisió TAC12, que l'ha ofert en directe. La seva llarga durada ha fet que dues de les tres colles convidades descartessin atacar cap pilar de mèrit. Només els Castellers de Vilafranca han arrodonit l'actuació amb l'espadat de set amb folre, si bé també cal destacar l'espadat de cinc pisos dels Castellers d'Altafulla, el primer descarregat enguany.

Castellers d'Altafulla: 3d7a, 5d7, 4d7, P5, P4xs

Castellers de Vilafranca: 3d9fa, 2d9fm, 4d9f, P7f

Xiquets de Tarragona: 2d8f, 4d9f, 5d8, V5

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3d9f, 5d9f, 4d9f, 2 P5, 2 P4

stats