Ara Castells 14/07/2017

El Baix Gaià lidera un intens cap de setmana casteller

La jornada tindrà un bon grapat d'actuacions de gran interès i això fa que els èxits puguin arribar des de molts punts de la geografia catalana

Efren Garcia
3 min
Els Xiquets de Tarragona coronen el primer dos de nou emmanillat de la plaça de la Vila a Torredembarra / EFREN GARCIA

BarcelonaSi bé és veritat que, arribats a certs punts de la temporada, el calendari de grans actuacions comença a marcar els focus de l'atenció mediàtica del món casteller, aquest cap de setmana arriba carregat de grans actuacions castelleres que no podem passar per alt. Les exhibicions d'Altafulla i Torredembarra captaran gran part de l'atenció gràcies a la trobada dels Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, o l'oportunitat de la Colla Jove Xiquets de Tarragona de trencar el sostre casteller de la vila de Torredembarra. A les portes de diades com la de Les Santes de Mataró, Santa Anna al Vendrell o el Catllar, però, haurem d'estar també atents als resultats que es puguin donar al Serrallo, a Tarragona; al Poble Sec, a Barcelona; a Calafell, o a Garidells.

Dissabte Altafulla i diumenge Torredembarra competiran per acollir la millor actuació castellera del cap de setmana. La diada de les cultures, a la plaça del Pou d'Altafulla aplegarà dues de les colles que van despertar més expectació durant la temporada passada, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Xiquets de Tarragona i la formació local, els Castellers d'Altafulla. Si bé caldria esperar un emocionant duel entre les dues principals formacions, algunes baixes en les files d'ambdues colles podrien endolcir la trobada. La diada espera situar el llistó a la gamma extra i confirmar els nou pisos dels Xiquets de Tarragona. Els Castellers d'Altafulla, que sumen nou castells bàsics de set, podrien aprofitar per plantar cara per primer cop enguany a la gamma alta de set.

La baixa dels Castellers de Vilafranca a Torredembarra obre les portes a un nou escenari. La Colla Jove Xiquets de Tarragona passa a ser la formació en millor estat de forma de la diada, ja que compartirà plaça amb la Colla Joves Xiquets de Valls, que encara no han pogut superar els castells bàsics de nou. El sostre de l'actuació de la diada es troba actualment en el dos de nou amb folre i manilles, que els Xiquets de Tarragona van coronar l'any 2015 i que podria estar a l'abast dels tarragonins si decideixen repetir el cinc de nou amb folre que ja van carregar a la festa major de Terrassa. Si un caràcter caracteritza les colles vallenques és el de saber estar al nivell de les grans actuacions. La Colla Joves ho va demostrar, per exemple, a Barcelona quan van ser convidats a actuar per la Mercè, i podrien trepitjar l'accelerador per fer una gran actuació a Torredembarra. L'agrupació local, els Nois de la Torre, tancarà el cartell, i s'espera que ho pugui fer repetint el tres de set amb agulla que ja va aconseguir per Sant Joan i afegint-hi el quatre.

La programació de colles com la dels Capgrossos de Mataró o els Minyons de Terrassa de cara a la festa major de Les Santes, dels Nens del Vendrell per Santa Anna o, fins i tot, de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau pel Catllar, fa que s'obrin nous fronts en el cap de setmana casteller. Els Capgrossos de Mataró compartiran plaça amb els Castellers del Poble Sec en la diada del seu aniversari i amb els Castellers de Lleida. Els mataronins podrien preparar una tripleta màgica que els obriria les portes a plantejar unes Santes de gamma extra. Els Minyons de Terrassa tornen a Tarragona dotze anys després i també ho faran en clau mataronina. Els Nens del Vendrell prepararan Santa Anna a Calafell i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau rodaran els seus castells a Garidells.

stats