Ara Castells 12/02/2017

La temporada castellera ja és aquí

La plaça de Sant Jaume de Barcelona vibra amb el primer castell de 8 pisos de l'any, el 4 de 8 dels Castellers de Barcelona

Efren Garcia
3 min
La diada de Santa Eulàlia ha vist nombrosos castells alçats de forma simultània

BarcelonaAmb pocs assajos a les espatlles i encara amb el fred al cos, algunes colles castelleres ja han tret la camisa de l'armari per fer emocionar els aficionats de les torres humanes. La diada de Santa Eulàlia a Barcelona i, a Esparreguera, i el gran concert solidari per als refugiats han tenyit de colors el cap de setmana.

L'inici del curs casteller s'ha anat avançant de Sant Joan a Sant Jordi i de Sant Jordi a Santa Eulàlia. No fa gaires anys les primeres construccions de 8 pisos no arribaven fins al mes d'abril, però ara s'han anticipat de valent gràcies a les colles de la Ciutat Comtal. De mica en mica, la diada de Santa Eulàlia ha guanyat terreny en l'imaginari casteller. La plaça Sant Jaume s'ha vestit un cop més de gala per gaudir del primer 4 de 8 de la temporada, que per cinquè any consecutiu ha arribat de la mà dels Castellers de Barcelona.

La diada ha tornat a apostar per un format sense rondes ni ordres preestablerts. Les sis colles disposaven de 120 minuts per alçar els seus castells però gairebé no els ha calgut ni la meitat d'aquest temps. En 46 minuts han descarregat 18 construccions. Han destacat els de la camisa vermella, els Castellers de Barcelona han completat el 5 de 7 en el primer torn i el 7 de 7 en el tercer. El moment més esperat ha arribat a la ronda central, quan han exhibit un 4 de 8 de bella factura. No gaire ample de mides, aturat en tot moment i seré de principi a fi, el també anomenat 'carro gros' ha estat un gran premi per al públic que ha acudit puntual a la seva cita.

Els Castellers de Sants i els de la Vila de Gràcia han calcat les seves actuacions en completar el 5, el 7 i el 4 de 7 amb agulla. Tot i els grans resultats assolits la temporada passada, els de Sants s'han mostrat fidels a la seva filosofia –feina de formiga, força d'elefant– i han renunciat a sumar-se a la cursa pel primer castell de 8. Els Castellers de la Sagrada família han completat una actuació amb tres construccions de 7 pisos en afegir el 4 amb el pilar als bàsics, 3 i 4 de 7, mentre que la Colla Jove de Barcelona i els Castellers del Poble Sec han combinat les estructures de 6 i de 7 pisos. Les formacions no han refusat l'execució simultània dels seus castells i fins i tot n'han arribat a coincidir quatre i cinc actuant alhora, en una estampa francament espectacular.

Durant la ronda de pilars, les colles han mostrat el lema "Casa nostra és casa vostra" i s'adherien així a la campanya d'acollida de refugiats.

A Esparreguera la diada s'ha endarrerit per la falta d'ambulància però, finalment, el resultat ha estat positiu. La colla local ha descarregat el 3 de 7, el 4 i el 4 amb el pilar, mentre que els Castellers de Terrassa han apostat pel 5 i el 7 de 7, acompanyats també del 4 amb agulla.

Un castell, quatre colors

Si bé la col·laboració a l'hora de compondre les pinyes és un fet àmpliament conegut i destacat en el món dels castells, és poc habitual veure més d'una colla formant part també del tronc d'una estructura. D'aquestes construccions se'n diu 'castells de germanor', i són més freqüents en trobades de colles amigues que en diades convencionals.

Aquest dissabte, però, el Palau Sant Jordi va poder gaudir d'un castell de gran simbolisme. Les quatre colles que van completar construccions de 10 pisos la temporada passada van unir esforços en el marc del concert per als refugiats a l'hora d'alçar un 4 de 7 en el qual es van barrejar colors i sentiments. Els Castellers de Vilafranca, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa van erigir-se en representants del món casteller per afegir-se a la campanya solidària.

stats