Ara Castells 30/11/2016

Canalla 20 anys després

Una trobada d'acotxadors i enxanetes reunirà a Barcelona una cinquantena de castellers i excastellers per recordar les seves primeres aletes

Efren Garcia
3 min
Participants de la primera trobada d'acotxadors i enxanetes l'any 2007

BarcelonaLa Queralt, la Laia, el Guiu, la Marta, la Petra i l'Ivó formen part de la família castellera. Els cinc alcen castells cada cap de setmana, però ho fan en posicions diferents, amb càrrecs diversos i a colles diferents. L'edat, però, els delata, i és que si alguna cosa els uneix és que tots van fer d'acotxadors o d'enxanetes l'any 1997. El 2007 van decidir unir esforços per organitzar una trobada d'antiga canalla i ara, 10 anys després de la primera, volen celebrar el 20è aniversari dels que van ser els seus primers castells. La jornada tindrà lloc el proper 18 de febrer a Barcelona, amb la col·laboració, aquest cop, dels Castellers de la Vila de Gràcia, que els cediran el seu local.

Al voltant d'una taula ens expliquen la seva experiència i com han canviat les coses per a aquests cinc joves en 20 anys. L'any 2007 un torneig de futbol intercasteller va fer que alguns descobrissin que més enllà dels castells hi havia un lligam que els unia. Tots havien format part de la canalla de les seves colles i, com a acotxadors i enxanetes, havien coronat els seus primers castells 10 anys enrere. Llavors, a punt d'arribar a ala majoria d'edat, ja es van posar a treballar per reunir gairebé una trentena de castellers d'arreu dels Països Catalans per celebrar una primera gran trobada a Terrassa. “La dificultat principal va ser poder arribar a informar a tothom. El fet de no tenir WhatsApp i sobretot la inexistència del Facebook feia molt difícil arribar a contactar amb tothom. Vam enviar correus i vam trucar a les colles on no coneixíem ningú”, comenta la Queralt. Els Minyons i els Castellers de Terrassa van col·laborar-hi i van cedir els seus locals per a les diverses activitats programades. Una gimcana per la ciutat, un assaig comú i una projecció de fotografies són alguns dels moments més recordats pel grup, que fins i tot va dissenyar un mocador que encara molts d'ells guarden.

L'assaig conjunt durant la trobada va deixar imatges molt estètiques

En Guiu s'escapa a l'habitació a buscar-lo mentre la Laia li recrimina que ja no el deuen tenir. Uns minuts més tard, apareix amb un tros de roba tot arrugat i un somriure a la cara.

Deu anys després s'ha tornat a despertar el cuquet i com si d'una trobada d'excompanys d'escola es tractés han decidit posar-se en marxa de nou. Aquest cop, les eines d'un món globalitzat els han ajudat a arribar a més gent. “Ara tot és més fàcil, amb les comunicacions, i també s'hi afegeix el fet de que molts hem passat per colles universitàries i hem conegut més gent d'altres colles. Si el 2007 a la trobada van participar unes 25 persones de 12 colles diferents, ara ja hem contactat amb gairebé 70 de 32 colles”, explica la Queralt. Curiosament, “molts castellers han canviat de colla en aquests 20 anys”, destaca en Guiu mentre revisen un full de càlcul compartit al núvol. Han fet un recull de totes les formacions que van estar actives l'any 97, si bé el boom dels noranta i la posterior normalització van provocar que algunes d'aquelles agrupacions desapareguessin, la qual cosa fa ara més complicada la seva tasca. “Entre els que tenim confirmats ara i els que puguem trobar d'aquí al febrer, comptem que a la trobada serem uns 50”, explica en Guiu.

M'afegeixo una estona al seu equip de treball i la trobada va agafant forma. Encara tancant cada activitat, ja tenen clar que tornaran a organitzar un assaig en el qual els diversos colors de camises es barrejaran i on alguns recuperaran la camisa de la seva antiga colla. Tot i la seva joventut, la seva experiència a les respectives colles els ha donat una maduresa important i tracen amb comoditat cada petit detall d'una jornada que a molts ens faria por d'organitzar.

Durant la conversa, la Queralt recorda com va conèixer la Petra en un viatge a Mallorca, tot i que ara ella viu a Barcelona; la Laia i en Guiu s'han casat recentment després de compartir la seva infantesa com a canalla de la mateixa colla; la Marta i l'Ivó recorden que ells són dels que han canviat de camisa en aquest temps, el de la Marta, a més, un viatge d'anada i tornada… Cinc vides paral·leles amb un mateix lligam: enxanetes del 1997.

stats