Ara Castells 30/05/2016

Els Capgrossos alcen 20 castells per celebrar el seu vintè aniversari

La formació del Maresme va reunir diumenge castellers, excastellers i 20 entitats de la ciutat per commemorar dues dècades de la seva fundació

Laia Graupera
3 min
Els Capgrossos han atacat la clàssica de castells de set de manera simultània

MataróL'any del seu vintè aniversari els Capgrossos de Mataró han decidit organitzar una exhibició amb tants castells com anys celebrats. Per fer-ho possible, han convocat tots aquells que en algun moment han vestit la camisa blau marí i vint entitats de la ciutat de tots els àmbits –esportiu, cultural, religiós...– per fer pinya conjuntament.

La diada, que va tenir lloc diumenge, va començar amb una foto de família que va combinar cares noves i vells coneguts, retrobats després de molt de temps. L'objectiu s'encarava a la plaça de Santa Anna amb dues col·laboracions més, la de Pep Plaza i la de Biel Duran, els dos encarregats de retransmetre l'activitat. Pep Plaza, mataroní de soca-rel, va col·laborar, a més, als inicis de la colla des dels micròfons de la ràdio local.

Ja en els darrers assajos s'havien vist reunit antics components de la colla, sobretot membres del tronc i castellers del nucli, que es van preparar per defensar les estructures. A plaça tothom sabia on havia d'anar, tronc i pinya tenien els seus mapes de posicions que determinaven cada construcció i posició. La intenció passava per fer 20 castells en poc més de dues hores, i això suposava una especial agilitat, característica en els Capgrossos.

El 10d7 ha estat un dels 20 castells que els mataronins han completat

L'actuació va arrencar amb dos castells simultanis, el cinc i el quatre de sis amb agulla, tots dos amb antics castellers, alguns en la seva posició habitual, i altres baixant algun pis. El deu de set va ser la primera de les estructures poc habituals que es veurien a plaça. Va anar seguida d'una clàssica de castells de set, tres i quatre de set més dos de sis i pilar de cinc, executada de forma simultània. El quatre, però, només es va poder carregar en trencar-se per la part alta, just després de l'aleta. També era un dia per estrenar estructures; els Capgrossos van descarregar el primer dotze de set del seu historial.

Els Capgrossos de Mataró completen el primer 12d7 del seu historial

La clàssica de castells de vuit va suposar la part central de la diada, i aquest cop els castells no es van fer de manera simultània. El tres de vuit es va haver de treballar de valent, i el fort vent es va notar especialment al castell més important. El quatre de vuit i el dos de set es van descarregar sense problemes.

Ja més tranquils, van anar descarregant tota la gamma de set pisos: el cinc i el nou de set, els tres, quatre i cinc amb agulla, el tres aixecat per sota i el set de set. I per acabar van alçar un clàssic de la colla, el vano de cinc, en el qual el pilar central es va aixecar per sota, tant a la carregada com a la descarregada.

Una diada plàcida, de retrobaments, d'explicar com funciona una pinya a les entitats i de tornar a sentir aquelles sensacions de treball conjunt. Qui sap si d'aquí a 20 anys els Capgrossos s'atreveixen a alçar 40 construccions!

Capgrossos de Mataró: 5d6, 4d6a, 10d7, P5, 3d7, 4d7 c, 2d6, 12d7, 3d8, 4d8, 2d7, 5d7, 9d7, 3d7a, 4d7a, 5d7a, 3d7xs, 7d7, P5xs, P4, P4

stats