Ara Castells 14/07/2018

El món casteller ret homenatge a les víctimes de la primera bomba nuclear

Castellers alcen pilars de dol al Parc Memorial de la Pau d'Hiroshima

Efren Garcia / Lara Bonilla
3 min
Castellers de Sants i del Poble Sec alcen diversos pilars de dol en record de les víctimes de la bomba nuclear d'Hiroshima i de les recents inundacions d'aquesta regió

HiroshimaUn intercanvi universitari ha fet possible que castellers de dues colles barcelonines aixequessin pilars de dol al Parc Memorial de la Pau d'Hiroshima, al Japó. Quatre membres dels Castellers de Sants i dos dels Castellers del Poble Sec van sortir dilluns passat de Barcelona per participar en un programa de la Facultat de Ciències de la Vida i del Medi Ambient de la Universitat de la Prefectura d'Hiroshima, convidats pel professor Hiroshi Suga. Després d'una setmana intensa, castellers i universitaris japonesos han pogut fer un petit homenatge a les víctimes de la primera bomba nuclear i han aprofitat per recordar també els més de 150 morts que han provocat les recents inundacions patides en aquesta zona.

Durant la seva estada al Japó, els sis castellers han tingut l'oportunitat de compartir les seves investigacions amb professors i estudiants locals però també han dedicat diverses sessions a explicar el fet casteller i, fins i tot, la situació política del país. Aquest matí, acompanyats d'alguns d'ells, s'han desplaçat fins al davant de la cúpula Genbaku, l'edifici més proper al punt zero on va esclatar la primera bomba nuclear i que es conserva com a record de la devastació que va patir aquesta regió, per alçar-hi diversos pilars de dol "en record de les víctimes de tots els conflictes bèl·lics passats i actuals". Castellers i universitaris també han volgut dedicar aquests pilars a les persones mortes i als milers d'afectats que han causat les darreres inundacions a l'oest del Japó, la catàstrofe meteorològica més gran del país des del 1982.

Cormac Hally, membre dels castellers de Sants, explica que van ser convidats fa un parell de mesos i que durant aquests dies ja han fet tres tallers amb estudiants japonesos. "Els hem enfaixat i els hem explicat com s'ha de pujar, com es fan rengles i pinyes, i al final ens hem agrupat uns quants al punt zero on va caure la bomba atòmica per fer uns quants pilars de dol tot recordant allò que va passar ara fa 73 anys i també per donar suport a totes les víctimes de les inundacions que hi ha hagut els últims dies en aquesta regió d'Hiroshima". La rebuda ha sigut excel·lent: "Potser des d'Occident tenim la impressió que els japonesos són molt reservats i molt tímids, però de seguida volen provar coses i intentar pujar". En aquest sentit, Hally ha volgut destacar que "la sensació que tenim és que hi tenen força traça, tant pel que fa a l'equilibri com per pujar" i que "se'ls veu molt engrescats i amb ganes de voler conèixer els castells i una cultura diferent de la seva".

Un doctor japonès amb camisa castellera

El principal responsable d'aquest intercanvi cultural és el professor Hiroshi Suga, que ha volgut importar al seu país un bocí de la cultura castellera que fa uns anys li va obrir les portes durant una llarga estada a Barcelona. "Un dia caminant pel carrer vaig veure un castell i vaig voler saber què era. Em van explicar que es tractava de castellers i que gairebé cada cap de setmana feien actuacions". El Doctor Hiroshi Suga va formar part dels Castellers de Sants a través d'una de les vies d'accés més habituals: "Un dia hi va haver un taller per a nens a l'escola on anaven les meves filles, elles estaven molt contentes". Va ser així com va sorgir la idea de fer un pilar de dol. "Als japonesos els agraden els castells perquè són molt especials i principalment per la seva filosofia", explica Suga, que afegeix que "coneixia els pilars de dol per commemorar alguns actes, vaig explicar-ho aquí i els va agradar molt la idea perquè, a més, a Hiroshima hi ha hagut grans inundacions que s'han emportat molta gent i encara i ha molts afectats que no poden viure amb normalitat".

stats