Ara Castells 10/09/2016

Una colla castellera es veu obligada a justificar la seva no participació en la mobilització de l'Onze de Setembre

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau emeten un comunicat arran del ressò que ha tingut en els diaris locals de la ciutat de Tarragona

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Sant Pere i Sant pau alçant el 4d8 a la diada de Santa Tecla de 2015

BarcelonaDesprés que diversos diaris locals de la ciutat de Tarragona centressin la seva atenció en la decisió de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau de no prendre part en les mobilitzacions de l'Onze de Setembre, organitzades per Òmnium Cultural i l'ANC, la formació castellera s'ha vist obligada a emetre un comunicat de premsa per justificar aquesta decisió. La colla defensa la seva pluralitat com a col·lectiu i lamenta l'ús polític que s'ha fet d'aquesta decisió. També ha volgut deixar clar que no viu aliena a la situació actual del país i que respecta amb fermesa qualsevol pensament o ideologia que no atempti contra uns principis bàsics de moral.

Aquest dimecres, 7 de setembre, el diari digital Tarragona21 va fer públic que els Castellers de Sant Pere i Sant Pau serien "l'única de les quatre colles de Tarragona" que no prendria part en la "Diada independentista". L'article recollia les paraules de Dídac Molas, el president de l'entitat, en les quals defensava que els estatuts de la colla determinen que es tracta d'un grup apolític i que, per tant, l'entitat no hi participaria. Molas afegia que aquesta decisió no havia provocat cap debat intern a la colla.

No van trigar gaire a sentir-se veus a favor i en contra, la més destacada, la d'Alejandro Fernández, tinent d'alcalde de la ciutat de Tarragona pel Partit Popular, que va aplaudir l'opció de la colla dient: "Totes les colles castelleres de Tarragona tenen membres de totes les ideologies, però pel que sembla només la de Sant Pere i Sant Pau ho ha entès. L'enhorabona!" Aquestes declaracions van ser recollides pocs minuts després pel diari digital Més Tarragona, que afegia que la formació castellera no forma part de la Plataforma pel Dret a Decidir de Tarragona, "com sí que és el cas de les altres formacions castelleres de la ciutat".

La formació castellera ha volgut sortir al pas dels articles explicant que aquesta neutralitat política va ser tractada en l'assemblea ordinària del 2014 i que, fins ara, no s'ha plantejat encara cap mena de debat ni moviment intern per replantejar aquesta postura. En tot cas, la potestat de participar en aquesta mena d'actes tornaria a recaure en l'assemblea, tal com indica el punt 5 de l'article novè dels seus estatuts. Així mateix, la colla ha mostrat el seu disgust pel "sensacionalisme" que ha despertat la seva postura, que els ha portat a ser notícia per un acte aliè a la seva activitat i no pels seus castells.

La formació sí que participarà en els actes institucionals, és a dir, l'ofrena floral al monument a Rafel de Casanova i a la diada castellera que tindrà lloc al pla de la Seu.

Prop de setanta colles, de les més de cent que hi ha actualment, participaran en l'acte organitzat per Òmnium Cultural i l'ANC. Els castellers alçaran els seus pilars de forma simultània a les 17.14 hores als diversos trams de les cinc ciutats escollides.

stats