Ara Castells 29/05/2015

La meitat de les colles castelleres accedeixen a la Coordinadora després d’un any de formació

El sistema d'accés que va implantar l'agrupació de colles assegura que les noves formacions s'incorporin quan aconsegueixin una viabilitat suficient

Efren Garcia
2 min
La Colla Castellera de la Gavarresa és la trentena formació en passar pel nou sistema d'accés de la CCCC. CEDIDA PER LA CCCC

BarcelonaAmb l'admissió de la Colla Castellera de la Gavarresa, el programa de colles en formació de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya arriba a la trentena d'agrupacions amb una valoració positiva dels primers tres anys de funcionament.

L'agrupació de colles castelleres va implantar aquest nou sistema d'accés el mes de desembre de 2012 en detectar els primers símptomes del nou boom casteller. En els seus dos anys i mig de funcionament, el programa ha acollit un total de trenta colles castelleres de les quals vint-i-nou segueixen en actiu. D'aquesta manera, amb el recent accés dels Castellers de Viladecans, els Pallagos del Conflent i els Penjats del Campus de Manresa, el nombre de colles associades ha passat de 65 a finals del 2012 a les 95 actuals, 83 de ple dret i 12 en formació.

El sistema d'acceptació de noves colles castelleres serveix per avaluar la viabilitat de cada una de les formacions i les obliga a assolir unes garanties mínimes abans de formar part de l'agrupació com a entitat de ple dret. Cada colla en formació ha de tenir dues colles padrines que, juntament amb la Coordinadora, valoren els seus progressos en finalitzar l'any des de la seva incorporació com a colla en formació. Durant aquest període cal assistir a les jornades de prevenció de lesions, fer créixer el volum de castellers, la viabilitat econòmica i alçar construccions de sis pisos. Sense aquests condicionants una formació no pot superar el període de prova i, en aquest cas, se li concedeix una pròrroga de dotze mesos que ja han de ser definitius.

La meitat de les colles superen el procés el primer any

De les vint-i-quatre colles que han estat ja avaluades, el 54% ha accedit a la Coordinadora com a colles de ple dret després del seu primer any, un 42% ha necessitat un segon any i una sola entitat, els Castellers de la Vallatla, ha desistit del seu objectiu i ha cessat la seva activitat.

D'entre les dotze colles que segueixen el procés formatiu en l'actualitat, el 50% encara no han acabat el seu primer any i l'altre 50% esperen actualment una segona oportunitat.

Les properes colles a ser avaluades seran els Castellers de Gavà el mes de juny i els Minyons de Santa Cristina d'Aro el juliol. En període de pròrroga, totes dues formacions han aconseguit descarregar ja castells de la gamma alta de sis durant la darrera temporada. El mes de setembre arribarà la primera valoració dels Castellers del Prat que, amb un castell de sis descarregat i un de carregat, hauran de treballar de valent durant els propers tres mesos. Abans que acabi l'any, els Laietans de Gramenet, els Castellers de Sant Adrià i els Vailets de Gelida rebran una decisió definitiva mentre que els Castellers d'Andorra tancaran el seu primer any en formació.

stats