Microsites 02/06/2019

Els castellers avancen amb prudència

Només la Colla Vella guanya el pols als nou pisos

Efren Garcia
3 min
Els Capgrossos de Mataró estrenen el seu primer 5d8 de l'any en la diada de l'aniversari de la colla

MataróEl món de les torres humanes entra al mes de juny amb peus de plom. La desacceleració i els tocs d’atenció s’han barrejat un cap de setmana més amb les habituals novetats del primer tram de la temporada. Estrenes com la del tres de vuit amb el pilar al mig de la Colla Joves Xiquets de Valls van contrastar amb caigudes inesperades com les del tres de vuit dels Moixiganguers d’Igualada o el tres de nou amb folre dels Castellers de Vilafranca.

Cal destacar, d’entrada, que els resultats castellers estan sent positius per norma general, però el ritme està recuperant la normalitat després d’uns anys esbojarrats. Els rècords setmanals han donat pas a un inici de curs marcat per la cautela. Si en les últimes temporades la diada de l’aniversari dels Capgrossos de Mataró havia estat l’escenari per a l’estrena dels nou pisos blau marí, aquest cap de setmana ha servit perquè hi plantessin el primer cinc de vuit de l’any. La Selva del Camp o Sant Quintí de Mediona ja saben què és gaudir de les construccions de gamma extra, però aquest any han vist com el llistó s’abaixava un esglaó.

La plaça Gran de Mataró va acollir diumenge una de les primeres diades importants del calendari dels Capgrossos, la del seu aniversari. Els del Maresme van brodar els dos castells bàsics de vuit pisos, el tres en el primer torn i el quatre en el tercer. La construcció més important va ser la del cinc de vuit i es va fer valdre de debò. La catedral va alçar-se amb serenor, potser fins i tot un punt lentament, i va mostrar un gran aspecte fins l’entrada de la canalla. Amb l’ascens dels més menuts els nervis es van fer evidents i el castell es va tensar, especialment en el costat de l’estructura del dos. Els Capgrossos van ser valents i no van voler recular, però això va provocar un inici del descens amb una dosi important d’èpica. Van descarregar el pilar de sis i deu pilars de quatre simultanis en la ronda de comiat. Els Marrecs de Salt i els Castellers de Sant Cugat van apostar per les construccions de vuit pisos més el cinc de set.

Els castells més importants del cap de setmana els van protagonitzar les dues colles del bressol de les torres humanes. Dissabte, la Colla Joves Xiquets de Valls va apuntar-se a Vila-seca el primer tres de vuit amb el pilar de la temporada. Aquest any encara no l’havia intentat ningú. Diumenge, ja de tarda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va sumar una nova construcció de nou pisos a la Selva del Camp. Els rosats van acompanyar el tres de nou amb folre del cinc de vuit, el quatre amb el pilar i el seu primer espadat de set amb folre.

Quan tot feia pensar que els Castellers de Vilafranca havien deixat enrere un any de malsons, van tornar a sonar les alarmes. Els vilafranquins van actuar dissabte a Sant Quintí de Mediona, juntament amb els Moixiganguers d’Igualada. L’exhibició va passar factura a les dues formacions. Els verds van tornar a encarar el tres de nou amb folre després de descarregar-lo a la diada de les Fires de Maig, però aquest cop només el van poder carregar. La colla de l’Anoia va descarregar el tercer dos de vuit amb folre de l’any, però en la segona ronda van deixar el tres de vuit en carregat i això va provocar que les assistències mèdiques marxessin i s’anul·lés la resta de l’actuació.

Camí dels cent anys en actiu, els Nens del Vendrell van aprofitar el seu noranta-tresè aniversari per homenatjar Josep Cañas, l’autor del monument als Castellers del Vendrell, en el cinquantè aniversari de la figura.

stats