Ara Castells 27/05/2019

Els Castellers de Badalona alcen castells a mitja llum

El local que els ha d'allotjar temporalment encara no disposa ni d'instal·lació elèctrica ni d'aigua

Efren Garcia
2 min
La tècnica dels Castellers de Badalona treballa sota el llum de lots frontals

La pluja va trencar dilluns passat la relativa quotidianitat en la qual viuen ancorats els Castellers de Badalona des que al mes de febrer van haver d'abandonar el seu local d'assaig. La colla micaco va aconseguir el permís del consistori per assajar al Mercat Maignon, espai que s'està condicionant provisionalment per a la pràctica castellera mentre l'agrupació s'exercita interinament a la plaça de la Vila. L'alternativa, però, lluny de ser tranquil·litzadora va provocar una de les imatges més peculiars de la setmana. Una fotografia d'alguns membres de la junta tècnica treballant amb lots frontals va fer la volta a Catalunya i va accentuar la sensació de preocupació pel futur dels badalonins.

La gran porta metàl·lica del Mercat Maignon, encara coberta amb lones d'obra, es van obrir per acollir als badalonins. L'assaig va començar amb la llum natural que traspassava les finestres i el característic vitrall d'aquest espai però de seguida s'hi va instal·lar un generador per poder garantir la seguretat dels castellers. Uns focus potents, situats a peu de terra, enlluernaven una part de la colla. En un racó apartat la tècnica de pinyes s'afanyava per donar forma a les següents construccions però la falta de llum els obligava a fer servir lots frontals. La pinya es va cantar sota la il·luminació d'un telèfon mòbil, una “normalitat” estranya que duraria només fins que els primer veïns van acostar-se a protestar pel soroll del grup electrogen.

“Ara mateix s'està pavimentant el terra amb panot”, explica la presidenta Marina Domingo, “però encara faltaran moltes coses per a condicionar l'espai i per poder realitzar un assaig en condicions”. Les reunions amb l'Ajuntament han estat constants, però les eleccions municipals fan que totes aquestes converses puguin quedar en no res els pròxims dies. “Tot i que no parem d'insistir, les coses van molt a poc a poc”, afirma Domingo, conscient de la temporalitat d'aquesta solució, “no sabem quant de temps hi podrem estar perquè l'espai està destinat al seu ús com a mercat i hi ha un projecte que gestiona Mercasa des de Madrid”.

Un mòbil il·lumina el full de pinyes dels Castellers de Badalona

Tot i els esforços per part de l'equip directiu, la situació està passant factura als Castellers de Badalona. Aleix Subirats, cap de colla de l'entitat reconeix amb resignació que el canvis d'emplaçament en els assajos els està condicionant a nivell tècnic, ja que es veuen obligats a modificar la planificació cada assaig per manca d'efectius. “La situació actual és precària, la única cosa que podem fer amb certa seguretat són pilars i depenem molt de la gent que vingui a cada assaig”, declara, “anem amb peus de plom amb les proves netes -sense pinya- i gairebé no podem formar a gent nova per la manca de xarxa i espatlleres”.

Si bé la colla castellera ha iniciat converses per impulsar una casa de la festa juntament amb altres entitats, aquesta alternativa està lluny de concretar-se, ja que caldria tenir en compte totes les necessitats de cada entitat i la ciutat disposa de pocs espais que es puguin destinar a aquest objectiu.

stats