Ara Castells 30/07/2017

El dia que un cinc de set va estar a l'alçada dels nou pisos

Els Castellers de Castelldefels completen la millor estructura que han descarregat mai en trenta-cinc anys d'història

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Castelldefels completen el primer 5d7 de la seva història a Sitges

BarcelonaHi ha una forma molt senzilla de jutjar el valor de cada castell i aquesta és preguntar-se, qui recordarà durant més temps una diada castellera? Dissabte l'exhibició ‘del Juliol’ celebrada a Sitges va veure el tres de nou amb folre de la Colla Joves Xiquets de Valls, el tres de set dels Minyons de l'Arboç i les construccions de la gamma alta de set de la Jove de Sitges, però amb tota probabilitat serà un cinc de set el castell més recordat. Els Castellers de Castelldefels completaven per primer cop en la seva història aquesta estructura, que només havien coronat dos cops en trenta-cinc.

Ens hem de remuntar fins al concurs de castells de 1992 per trobar la primera prova a plaça del cinc de set dels Castellers de Castelldefels. Aquell 4 d'octubre el cinc va quedar en intent i no el tornarien a provar fins dos anys més tard. Mateixa estructura i mateix escenari, el 1994 arribaria el primer cinc carregat per la colla degana del Baix Llobregat. La formació passaria per moments complicats del 2004 al 2007 però a poc a poc van anar tornant els castells, les estructures de set, les de la gamma alta i… vint-i-dos anys més tard, de nou a Tarragona el cinc de set carregat.

Dissabte va arribat el moment més important pels de Castelldefels. En plena celebració del seu trenta-cinquè aniversari van descarregar per primer cop en la seva història el cinc de set. Molts recordaran els nervis en haver d'esperar el segon pom de dalt o la lluita de la descarregada quan el cinc va començar a perdre les mides però, per una o altra raó, el 29 de juliol de 2017 quedarà marcat ja en la història de la colla. Els de la camisa groga van haver de mantenir la serenor per arrodonir l'actuació amb altres dos castells, el quatre i el tres de set.

Les estructures de més valor, però, les va aportar la Colla Joves Xiquets de Valls, que va descarregar el tercer tres de nou amb folre -més un de carregat- de l'any i va plantar cara per primer cop al quatre folrat. Si bé aquesta segona estructura es va haver de desmuntar, no van abaixar el ritme i van segellar la seva actuació amb el dos de vuit amb folre i amb el segon tres de vuit amb agulla de la història de la colla.

La Jove de Sitges va seguir mostrant el seu domini amb les construccions de la gamma alta de set i va triar el quatre, castell que ja ha alçat un pis més enguany, per arrodonir la seva exhibició. Els Minyons de l'Arboç van tenir en el tres de set la seva millor construcció.

Colla Jove de Castellers de Sitges: P4 cam, 4d7a, 5d7, 4d7, V5, 3 P4

Colla Joves Xiquets de Valls: P4 cam, 3d9f, id 4d9f, 2d8f, 3d8 p, P6

Minyons de l'Arboç: P4 cam, 3d7, 4d6, 3d6

Castellers de Castelldefels: P4 cam, 5d7, id 4d7, 4d7, 3d7, 5 P4

stats