Ara Castells 09/07/2015

Els Castellers de la Vila de Gràcia conquisten Montreal amb els seus castells

Diumenge van alçar-hi el primer quatre de vuit que es descarrega al Canadà i van col·laborar amb els Castellers de Montreal per fer un castell de germanor

Efren Garcia
3 min
Els Castellers de la Vila de Gràcia descarreguen el quatre de vuit a Montreal. CASTELLERS DE LA VILA DE GRÀCIA

BarcelonaLes torres humanes dels Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Montreal van captivar aquest cap de setmana el públic canadenc al festival de circ de Montreal. Els graciencs van descarregar el primer quatre de vuit que ha vist mai el país dels grans llacs i van col·laborar amb la seva colla apadrinada per alçar un quatre de sis de germanor inèdit pels castellers locals.

L’actuació més important de l’estada dels Castellers de la Vila de Gràcia al Canadà va tenir lloc diumenge al festival de circ de Montreal on van realitzar una complerta actuació amb la seva colla fillola. L’esdeveniment cultural té lloc aquests dies a la Tohu, un centre destinat a la creació, experimentació, difusió i convergència de la cultura, el medi ambient i la comunitat. Des de la seva creació, la Tohu, ha esdevingut un exemple de desenvolupament sostenible a través de la cultura i compta amb el famós Cirque du Suleil entre els seus socis principals.

La formació castellera va sortir de Barcelona dissabte i ho va fer amb una clara declaració d’intencions, fent ja el primer espadat a l’aeroport. Tot just trepitjar terres canadenques va seguir la febre castellera, un nou pilar de quatre davant de l’hotel i a descansar per la jornada dominical.

Diumenge, els Castellers de la Vila de Gràcia i els de Montreal, assajarien i actuarien junts per primer cop després de mantenir una relació molt estreta des del 2007, any de fundació de la formació de l’altre banda de l’Atlàntic. Catalans i canadencs van dedicar el matí a realitzar un assaig conjunt, primer a l’interior de la Tohu, amb proves d’escalfament i pinyes, i després a l’exterior, on van alçar estructures com la del quatre de set net. Seria a la tarda quan arribaria la primera actuació, i amb ella, el primer castell de vuit pisos. Els graciencs van descarregar el cinc de set i el primer quatre de vuit que s’alçava a terres canadenques. Van completar un quatre de sis de germanor amb els Castellers de Montreal i van rematar la diada amb el tres de set i la ronda de pilars. En finalitzar l’actuació, encara els van quedar forces per organitzar un taller formatiu.

Les xarxes socials i els mitjans de comunicació no van trigar a fer-se ressò de l’actuació castellera, fins al punt que el periodista Mario Cloutier publicava l’endemà al diari generalista La Presse que “el més destacat dels dos dies del festival de circ van ser, sens dubte, els Castellers de la Vila de Gràcia amb el seu espectacular castell de vuit pisos”.

Catalans i canadencs van tenir l'oportunitat d'assajar junts abans de l'actuació. CASTELLERS DE LA VILA DE GRÀCIA

La formació catalana va ser rebuda pel director de la Tohu, i per representants de l’Ajuntament de la ciutat, a banda, evidentment, dels organitzadors del festival de circ en un acte de recepció oficial. Raimon Garriga, cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia va destacar en declaracions al programa Connexió Barcelona, de Barcelona Televisió, que “la rebuda va ser esplèndida”. La relació amb els Castellers de Montreal és molt bona i, en aquest sentit, Garriga afirmava que amb aquest viatge “els podem donar una empenta tant tècnica com social”. També va voler recordar que aquest tipus d’activitats, “cohesionen moltíssim. Els castells són castells però també són fet social i és el maco que té això”

Els castellers assajant fora de l'edifici de la Tohu. CASTELLERS DE LA VILA DE GRÀCIA

La colla acaba avui els tres dies lliures dels que ha disposat per fer turisme per Montreal però també per altres zones de Canadà. Aquest vespre, les dues colles tornaran a realitzar un assaig conjunt per preparar les actuacions previstes per al proper cap de setmana.

stats