Ara Castells 24/09/2016

Les sis colles barcelonines aprofiten la llarga diada de colles locals de la Mercè

L'actuació ha vist les estrenes del quatre de nou folrat dels Castellers de Barcelona i del quatre de vuit dels de la Sagrada Família

Efren Garcia
4 min
Els Castellers de Barcelona s'apunten el primer 4d9f de l'any a la diada de la Mercè

BarcelonaL'actuació castellera de colles locals de la Mercè ha estat un any més maratoniana. Si bé les sis formacions han pogut entrar a la plaça de Sant Jaume amb més comoditat que l'any passat, ho han fet amb retard a l'espera que s'acabessin la resta de balls de festa major. Les sis formacions han superat la vintena de castells més alguns peus desmuntats i, tot i un sistema de rondes ideat per combinar els moments de protagonisme per a totes les colles amb l'agilitat de les rondes conjuntes, la jornada s'ha acabat passat un quart de cinc de la tarda.

L'exhibició ha començat amb dues rondes semiconjuntes. A la primera s'han reunit la Colla Jove de Barcelona, els Castellers de Sants i els de la Vila de Gràcia. Les tres formacions han triat castells assumits tot i que de gran nivell en els seus respectius ventalls. La primera de dibuixar l'aleta de la seva estructura ha estat la Jove, que tot i haver de treballar el tres durant el descens, no ha tingut problemes per completar el cinc de set amb agulla. Amb els tres castells alçats alhora, els Castellers de Sants han arrodonit la primera construcció de nou pisos de la jornada, el tres folrat. Els Castellers de la Vila de Gràcia s'han apuntat sense complicacions el cinc de vuit, el castell més petit dels que acabarien portant a plaça.

La segona de les rondes simultànies no ha pogut veure tres castells de cop, ja que els Castellers de Barcelona han hagut de desmuntar el peu del seu cinc de vuit. Els Castellers del Poble Sec s'han posat en marxa atacant d'entrada el dos de set. La torre s'ha tancat molt ràpid de mides i quan l'enxaneta es disposava a coronar-lo ha cedit per la part alta. Amb gran solvència, els Castellers de la Sagrada Família han fet les delícies del públic menys habitual en descarregar el tres de set aixecat per sota. Tot i haver de treballar en el descens, els Castellers de Barcelona s'han apuntat el cinc de vuit sense ensurts.

La segona ronda de l'actuació ha permès que cada formació tingués el seu moment de protagonisme. La Jove de Barcelona l'ha aprofitat per descarregar el set de set fent servir dos enxanetes, un fet cada cop menys habitual, si bé en l'inici es construïa d'aquesta forma. Els Castellers de Sants han hagut de mantenir la concentració en tot moment, ja que el seu quatre de nou amb folre s'ha mostrat laboriós. El castell més treballat ha estat, però, el primer quatre de nou amb folre de la temporada dels Castellers de Barcelona. L'estructura s'ha alçat decidida però amb l'entrada de la canalla ha començat a tremolar i a mostrar complicacions a l'encaix del tronc i el folre. La lluita durant el descens els ha donat un èxit molt reconegut a plaça.

Els Castellers de la Sagrada Família estrenen el primer 4d8 de l'any a la plaça de Sant Jaume

Després de la caiguda del primer torn, els Castellers del Poble Sec han buscat la calma descarregant un còmode set de set. Els Castellers de la Sagrada Família tampoc han deixat passar l'oportunitat per atacar per primer cop enguany el quatre de vuit. Els nervis han estat obvis després de l'aleta i això els ha obligat a fer un esforç extra durant el descens. L'última colla a actuar en solitari en aquest segon torn ha estat la dels Castellers de la Vila de Gràcia, que han completat sense gaires complicacions el quatre de nou folrat.

La tercera ronda s'ha dividit en una part semiconjunta, destinada a les colles que han alçat un castell inferior al cinc de vuit, i una en solitari per a la resta. La Jove de Barcelona i els Castellers del Poble Sec han completat, gairebé en el mateix moment, els respectius quatre de set amb agulla i cinc de set, mentre que els Castellers de la Sagrada Família s'han apuntat el cinc de set ja en solitari. Els Castellers de Sants han arrodonit la tripleta vilafranquina en descarregar amb comoditat el quatre de vuit amb agulla en el tercer torn. No han tingut tanta sort els Castellers de Barcelona, que han fet llenya quan el pis de sisens remuntava a espatlles dels quints. La caiguda ha estat molt prematura i no deixat veure l'estat de forma d'aquesta estructura. La durada de la jornada s'ha notat quan, prop de dos quarts de quatre de la tarda, els Castellers de la Vila de Gràcia han desmuntat el seu tres de nou amb folre quan els dosos estaven a punt de col·locar-se. L'estructura s'alçava nerviosa des del primer moment.

Si bé la ronda de repetició estava programada en simultani, les colles han acabat alçant els seus castells també en solitari. Els Castellers del Poble Sec han acabat la seva actuació amb un plàcid quatre de set amb agulla. Amb la diada de colles convidades pendent per demà, els Castellers de Barcelona han decidit aixecar el peu de l'accelerador i optar per un segur tres de vuit final. Els qui han volgut lluitar fins al final han estat els Castellers de la Vila de Gràcia, que han tornat a plantar cara al tres de nou amb folre. Els problemes han estat similars al primer però aquest cop no hi ha hagut marge per desmuntar i el castell ha acabat fent llenya.

La ronda de pilars ha arribat després d'una aturada aconsellada pels serveis sanitaris que encara ha allargat més la durada de l'actuació. Els Castellers de Sants han estat els primers d'alçar el seu espadat. El pilar de set amb folre dels de la camisa grisa ha funcionat sense problemes. Els Castellers de Barcelona han optat pel pilar de sis, que han descarregat amb alguna novetat en l'alineació. La Colla Jove i els Castellers del Poble Sec han acabat la seva diada amb un pilar de cinc, els Castellers de la Sagrada Família ho han fet amb quatre pilars de quatre i els de la Vila de Gràcia amb dos.

Colla Castellera Jove de Barcelona: P4 cam, 5d7a, 7d7, 4d7a, P5

Castellers de Sants: P4 cam, 3d9f, 4d9f, 4d8a, P7f

Castellers de la Vila de Gràcia: P4 cam, 5d8, 4d9f, id 3d9f, i 3d9f, 2 P4

Castellers del Poble Sec: P4 cam c, i 2d7, 7d7, 5d7, 4d7a, P5

Castellers de Barcelona: P4 cam, 5d8, 4d9f, i 3d9f, 3d8, P6, P5 b

Castellers de la Sagrada Família: P4 cam c, 3d7xs, 4d8, 5d7, 4 P4

stats