Microsites 13/10/2017

Les colles castelleres refusen ser utilitzades com a imatge de l'unionisme

Som Més i Societat Civil Catalana reben crítiques per usar imatges castelleres sense permís

Efren Gacia
2 min
Pinya de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, a la Tarraco Arena Plaça

BarcelonaLa Colla Vella dels Xiquets de Valls anuncia que emprendrà accions legals contra la plataforma civil Som Més per haver utilitzat la imatge de l'agrupació en un cartell sota el lema “És hora de treballar plegats” on es podia llegir la frase “¡Que no te engañen! La confrontación nos hace débiles”.

La fotografia utilitzada per Som Més és obra del fotògraf tarragoní David Oliete i mostra una pinya de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Oliete va denunciar-ne l'ús a través del seu compte de Twitter, on va demanar-ne la retirada immediata. La Colla Vella dels Xiquets de Valls també ha denunciat el fet a través de dos canals, el seu compte oficial de Twitter i el del seu president, Albert Pedret. La formació vallenca ha confirmat que “no ha donat cap permís per utilitzar aquesta imatge” i ha aprofitat per desmarcar-se'n totalment.

Ha sigut a través del perfil d'Albert Pedret des d'on l'entitat ha afirmat que emprendria accions legals per l'ús de la seva imatge sense consentiment, i en un segon missatge han aclarit que “David Oliete, autor de la fotografia, i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que surt a la imatge, ja estem en coordinació per emprendre accions legals”.

Després d'aquestes declaracions, Som Més, que es defineixen com “un grup de persones que compartim un mateix objectiu: promoure un món de lliure pensament i intercanvi cultural”, han esborrat la imatge.

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha expressat, també a través de les xarxes socials, el seu “ple suport a la Colla Vella i al fotògraf David Oliete contra l'ús indegut de la imatge de la colla” però també ha aprofitat per lamentar “altres casos recents similars”. Sense anar més lluny, ara fa tot just una setmana, els Castellers de Barcelona van trobar-se en una situació similar. Van haver d'exigir públicament a l'associació Societat Civil Catalana que eliminés un vídeo en el qual apareixien imatges seves sota el lema “Aturar la rauxa per posar-hi seny”. La formació barcelonina va mostrar la seva voluntat de no ser partícips “d'organitzacions que neguen o donen suport a la violència que vam patir l'1-O” i va afirmar que ningú no els havia demanat permís per utilitzar aquelles imatges i que, en el cas d'haver-ne demanat, tampoc les haurien concedit. En el seu cas, però, el vídeo encara es pot trobar al web de Societat Civil Catalana i l'entitat no ha mostrat cap intenció d'iniciar cap acció jurídica.

Dimarts 19 de setembre els Minyons de l'Arboç també van mostrar la seva indignació en veure com una fotografia d'una pinya seva havia estat utilitzada sense autorització pel Partit Socialista Obrer Espanyol per anunciar l'inici de “la comissió per a l'avaluació i modernització de l'estat autonòmic”. La colla va afirmar que se sentia “molt contrariada” per aquest ús i que buscaria responsabilitats.

Precisament, el pròxim simposi casteller, en el marc de la Fira de Santa Úrsula, tractarà abastament la temàtica dels drets d'imatge que es deriven de les actuacions castelleres.

stats