Ara Castells 07/11/2021

Les colles no abaixen el llistó en el tram final de curs

Els vuit pisos regnen en el segon mes de temporada castellera

Efren Garcia
2 min
Els Xiquets de Tarragona estrenen recuperen els vuit pisos a la plaça de la Font

TarragonaLes circumstàncies han fet que la temporada castellera es posés en marxa al bell mig del tram que habitualment és el més important de l’any. Tothom vol vestir-se de gala, però, per entendre un curs tan especial cal avaluar les dificultats del reinici. La canalla ha crescut amb escreix i això suposa la necessitat de formar un nou pom de dalt. L’aturada de més d’un any i mig ha fet que molts castellers descobrissin noves aficions i ara els toca triar o bé compaginar. A més, si ja era prou complicat ocupar segons quines posicions en el nucli d’una pinya, imagineu fer-ho amb una mascareta! 

A poc a poc, la pandèmia comença a quedar enrere, però la situació encara no és òptima per a tothom i alguns castellers encara no han fet el pas de tornar a enfaixar-se. Aquesta situació ha fet que algunes colles encara no hagin pogut estrenar-se a plaça i les que ho han fet han hagut de rebaixar força el seu nivell habitual.

Amb el retorn de les transmissions televisives, després de la diada de Tots Sants i amb el primer intent de castell de nou pisos de l’any, molts podrien pensar que tot torna a la normalitat, però és important no perdre en cap moment la perspectiva. El passat 14 de setembre el Procicat va autoritzar les colles castelleres actuar amb 160 components per estructura. La limitació permetia tornar-se a posar en marxa, però encara impedia treballar construccions superiors al tres de vuit. No va ser fins al 15 d'octubre que s’aixecaria aquest topall i d’això ara fa poc menys d’un mes. 

Per posar-nos al nivell, a finals del mes de març de 2019, el tres de vuit va ser el màxim castell assolit. Amb un mes o dos de rodatge, com ara, i en un dels moments més dolços de la història, les colles van completar 2 tresos de vuit, 6 quatres i 6 torres de set. El primer tres de nou amb folre no arribaria fins a mitjan maig, de la mà dels Castellers de Vilafranca. Aquell mateix cap de setmana, la Colla Vella assoliria el primer quatre de vuit amb el pilar.

Si bé, en un món “normal”, en el mes de novembre estaríem parlant de castells de gamma extra, ara cal donar importància a cada petita gesta. El “carro gros”, el quatre de vuit, torna a ser aquell castell que les colles assoleixen quan omplen els seus locals d’assaig. El dos de set ha recuperat el seu simbolisme, per la seva dificultat tècnica. La clàssica de castells de vuit torna a ser “clàssica”, “habitual”.

Aquest cap de setmana, els Xiquets de Tarragona i els Moixiganguers d’Igualada han estrenat el tres de vuit, la Jove Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sabadell el quatre. Els Minyons de Terrassa han repetit aquestes dues estructures i les dues colles de Valls, que previsiblement no s’aturaran per poder preparar la Fira de la Candela, han apostat per acompanyar el tres amb castells de set. El fred va posant fi a una temporada que ens ajudarà a tocar de peus a terra.

Apunts castellers
  • 1. Fam universitària Els Ganàpies de la UAB van esdevenir dijous els primers a completar un castell de set pisos universitari en la represa. Els de Bellaterra van assolir el quatre de set en solitari, ho van fer al mig d’un espectacular tancat que va impedir que el públic pogués apropar-se als castells.
  • 2. Cinema casteller Terrassa programarà 18 hores de projecció audiovisual en el primer Festival de Cinema Casteller. L’acte, que tindrà lloc del 26 al 28 de novembre, acollirà les cintes més noves, però també recuperarà documentals com ‘El jardí de les flors del presseguer’, ‘Melting pot’ o ‘165 Regent’s Street’.
  • 3. Equitat a les colles Els Marrecs de Salt acolliran el pròxim 27 de novembre la tercera Jornada d’equitat del món casteller. Els eixos centrals de la trobada tractaran sobre els micromasclismes, la gestió emocional, el paper de la dona en les juntes tècniques i el de les colles universitàries.
stats