Ara Castells 13/03/2016

La coordinadora castellera es renova i mira cap a l'exterior

El perfil continuista i el bon estat de forma del món casteller fa que la participació en l'assemblea general s'hagi desplomat

Efren Garcia
2 min
L'edifici El Sucre de Vic acull l'assemblea ordinària de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

BarcelonaLa Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha fet el relleu de la seva junta en una assemblea itinerant que enguany ha tingut lloc a Vic. Jordi Grau Valls, representant de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, substituirà Josep Maria Cortès, membre de la Colla Joves Xiquets de Valls, a la presidència. L'equip de Grau serà continuista tant en la composició, com pel que fa al programa de treball. La relació de la coordinadora amb les colles a l'estranger i la baixa participació han estat les notes més destacades de l'acte.

Deu ser veritat aquella màxima que diu que si una cosa funciona és millor no canviar-la; si més no, això devien pensar les prop de 50 colles que no van participar dissabte en l'assemblea ordinària de la coordinadora. Gairebé un mes després d'anunciar la incorporació de la formació número cent, el principal òrgan organitzatiu del món casteller ha segellat el relleu de la seva junta directiva en una assemblea en la qual ha participat poc més de la meitat dels seus associats, 53 colles castelleres. És contradictori que, si bé el nombre de les formacions membres ha crescut amb escreix en els últims cinc anys, cada temporada hi ha menys interès en el relleu del seu equip de govern i en les decisions que s'hi prenen.

L'assemblea ordinària ha comptat aquest dissabte amb la participació més baixa de les últimes temporades, igualant la del 2013, quan la Coordinadora comptava amb 30 agrupacions menys. L'any 2015 van ser 56 les colles que hi van participar, sis menys de les 62 de 2014. L'any amb menys aportació d'aquesta dècada va ser el 2011, amb 44 colles, si bé cal destacar que el total d'aquella temporada era de 60 i que per tant la participació relativa va suposar el 67%, catorze punts per sobre de la d'enguany.

La relació amb les colles a l'estranger a estudi

L'assemblea va servir per aprovar el balanç de 2015, el pla d'acció per als pròxims anys i el pressupost del 2016, que se situa en 561.100 euros, destinats en bona part a sufragar el cost de l'assegurança dels més de 10.000 castellers que en formen part. L'elecció de Jordi Grau Valls va ser aprovada per unanimitat, de manera que el nou president i el seu equip seran els encarregats de dirigir la Coordinadora fins al 2018.

L'altre punt destacat ha estat l'aprovació del nou projecte de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya per abraçar les formacions fundades fora del país. Fins al moment, l'entitat admetia les agrupacions del principat, de les illes i de la Catalunya Nord però l'important creixement més enllà de les nostres fronteres ha fet que es replantegés el seu paper. L'anunci d'aquesta decisió el va fer, però, Josep Maria Cortès el 16 de novembre de 2015 en la celebració del cinquè aniversari de la inclusió del fet casteller a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immanetrial de la Humanitat de la Unesco. Cortès va anunciar l'interès de la Coordinadora per exportar la cultura catalana i va destacar formacions com les dels Xiquets de Hangzhou o els Castellers de Lo Prado.

Després de la votació que va tenir lloc dissabte a l'edifici El Sucre de Vic, la nova junta entrant tindrà potestat per estudiar les possibles vies de relació amb les colles a l'estranger, si bé és previsible que aquesta sigui a través d'acords o convenis.

stats