Castells
Ara Castells 08/06/2023

La dificultat de les colles per tenir seu social: locals petits, provisionals i sense subministraments bàsics

Quatre colles ens parlen del periple per trobar una solució definitiva a un problema endèmic

3 min
Assaig dels Xiquets de Tarragona

Les colles castelleres mouen un gran nombre de gent i necessiten un espai ampli i alt per desenvolupar els assajos. Aquests condicionants comporten que de vegades topin amb dificultats per trobar un local d’assaig adequat, cosa que s’acaba convertint en un problema endèmic, acompanyat de negociacions amb institucions per trobar-hi una solució. Malauradament, aquests processos s’allarguen molt i no són poques les colles que arrosseguen aquests contratemps durant anys.

En els últims mesos els Castellers del Poble Sec s’han fet notar públicament per reclamar un local d’assaig adequat, mostrant samarretes de protesta davant d’institucions polítiques. Els barcelonins gaudeixen de Can Bandarra des del 2013, però l’espai se’ls ha fet petit. El seu local és de propietat privada i en poden sufragar el cost gràcies a una subvenció de l’Ajuntament.

La reclamació de la colla, per tant, és que l’administració compri el local i que s'hi facin les reformes convenients. Així doncs, després de moltes negociacions, confien que aquest any s’acabi efectuant la compra i que s’iniciïn unes obres que es poden allargar uns quatre anys. És a dir, que la solució implica haver de trobar un espai alternatiu durant tot aquest temps.

Per la seva banda, els Castellers de Badalona van haver d’abandonar al 2018 la seu de Can Peixau i des de llavors no han trobat una solució definitiva. Després de passar mig any assajant a la plaça de l’Ajuntament, el consistori els va cedir l’espai del Mercat Maignon, que feia deu anys que estava abandonat. Però presentava carències clares i no tenia subministraments bàsics. Durant uns anys la llum els la va cedir un veí i tampoc tenien lavabo. En els últims mesos, a més, se’ls ha sumat el problema amb el veïnat per queixes de soroll. Els badalonins, doncs, continuen buscant un local i que l’Ajuntament hi faci una inversió forta.

La zona tradicional tampoc se’n lliura

Els problemes amb els locals també arriben a les colles més grans i en zones tradicionals, on el suport de les institucions és més consistent. Els Xiquets de Tarragona ja fa cinc anys que van haver d’abandonar el local del carrer de Santa Anna per risc d’esfondrament i encara no disposen d’una seu social amb les condicions necessàries.

Després de passar per uns quants espais –van arribar a assajar al carrer–, van trobar la solució provisional de traslladar-se al Pati del Pou, a l’interior de l’Ajuntament de Tarragona, on encara assagen. L’any passat es va plantejar la possibilitat d’establir-se en una finca del carrer de Sant Llorenç, però l’alt cost econòmic, sumat a altres dificultats, va acabar tombant la idea.

Ara els matalassers centren l'esforç en traslladar-se a la seu de l’Institut Català d'Arqueologia Clàssica, que té previst anar a un altre edifici. La colla ha apostat fort per aquesta opció i espera poder-hi entrar en aquest nou mandat municipal, previsiblement el 2026.

Una altra colla amb problemes són els Xiquets de Vila-seca, que van haver de marxar del seu local habitual d’assaig forçats per un canvi de propietari que va reconvertir l’espai. Després d’una temporada de molts canvis d’espai d’assaig –van arribar a passar per un local on es van quedar sense llum–, estan a punt de tornar a disposar d’un local propi.

L’Ajuntament ha licitat uns terrenys perquè la colla hi pugui assajar. L’execució d’obres és de quatre mesos, però encara no han començat. Els Xiquets confien en poder-hi entrar aquest any.

Sense seu pròpia, a més, aquestes colles també tenen dificultats per desenvolupar l’activitat social. Això comporta més entrebancs per incorporar nous castellers i, de vegades, per mantenir el nivell casteller.

stats