Ara Castells 09/06/2018

Doble estrena de nou pisos a Valls

La Colla Joves Xiquets de Valls i la Jove de Tarragona fan un pas endavant en una diada profitosa

Efren Garcia
4 min
La Colla Joves Xiquets de Valls estrena els nou pisos a la plaça del Pati

VallsLa diada del Pati, a Valls, ha vist com tres de les cinc colles que hi actuaven assolien nous reptes en aquest inici de curs. La Colla Joves Xiquets de Valls ha completat el seu primer cinc de vuit de l'any i s'ha incorporat al club de colles que han protagonitzat els nou pisos enguany gràcies al tres folrat. També la Jove Tarragonina ha estrenat el marcador dels nou pisos amb el tres i ha afegit a l'equació el primer quatre de vuit amb el pilar. Els Castellers de Barcelona han segellat la primera tripleta de vuit de l'any, amb la qual han igualat uns Moixiganguers que enguany es troben molt còmodes en aquest nivell. Els Nens han seguit rodant les estructures bàsiques de vuit i ho han fet amb mestria. Tot i l'elevat nombre de colles, la diada no s'ha allargat gaire més de dues hores, una durada correcta però que podria guanyar en atractiu canviant de format.

La Colla Joves Xiquets de Valls ha aprofitat com calia l'actuació. Ha estrenat dos castells i ha demostrat que la preparació per a la diada de Sant Joan comença a donar els seus fruits. Després de descarregar el primer tres de vuit amb el pilar la setmana passada, avui ha sigut el torn del cinc de vuit, una de les estructures cridada a la gamma extra. Un punt nerviós, i amb el dos allunyant-se del tres per la part alta, el cinc ha arribat a bon port però ha necessitat l'agilitat de l'enxaneta per fer el traspàs entre estructures. En la ronda central han atacat el tres de nou amb folre amb gran decisió. El castell s'ha bastit a un ritme pausat però seré i s'ha arribat a coronar sense entrebancs. El descens ha sigut molt més nerviós però en cap moment s'ha arribat a patir per la seva consecució. Aquest ha sigut l'únic castell que ha acabat fent llenya, cosa que demostra un cop més la dificultat real del tres de vuit amb el pilar. Els vallencs l'han dominat durant l'ascens i han alliberat l'espadat sense problemes, però l'estructura ha quedat fràgil en la descarregada i s'ha trencat per la part alta.

Amb quatre formacions en la gamma dels nou pisos, avui calia que la Colla Jove Xiquets de Tarragona fes un pas endavant per no quedar-se enrere. Conscients del moment actual de la temporada, els tarragonins han bastit el tres folrat com a primer castell. Ferm a l'alçada del folre, només s'ha tensat lleugerament en algun instant de la descarregada. No han aixecat el peu de l'accelerador i s'han atrevit amb el seu primer quatre de vuit amb agulla de la temporada. Han controlat sense problemes la lleugera estructura exterior però han hagut de defensar l'espadat de sis, que s'ha entregirat en els primers compassos del descens. El seu tercer castell ha sigut el cinc de vuit, una construcció que ha apamat en algunes de les seves posicions clau i que sembla preparada per alçar el vol.

A les portes de l'estrena de la catedral dels castells, els Moixiganguers d'Igualada han optat per repetir la seva millor actuació de l'any, la tripleta de vuit. Han sigut els primer a actuar i han començat el seu repertori apuntant-se la construcció més complicada, el dos de vuit amb folre, un castell que comencen a dominar fins i tot amb comoditat. Han completat el tres de vuit sense grans problemes i han deixat per al final el carro gros, a priori la construcció més senzilla. Tot i que l'han dominat en tot moment, el quatre ha passat per moments de tremolors i sacsejades, que els anoiencs han sabut aturar amb ofici i sense perdre el somriure.

Els Castellers de Barcelona han mostrat la seva millor versió en descarregar en el primer torn un tres de vuit que els ha costat unes quantes diades acabar d'ajustar però que ara roda sense problemes. A Valls l'han completat sense entrebancs i donant pas a l'estrena de la jornada. Han sabut treballar el primer dos de vuit amb folre de l'any amb experiència. Inestable en els pisos centrals, ha sigut necessària la bona tasca del folre i de la canalla per permetre prou marge de treball als quarts, que han hagut d'exhibir-se davant d'un públic patidor. Han completat la primera tripleta de castells de vuit de l'any en apuntar-se en el tercer torn el quatre de vuit.

Tot i el canvi de tècnica, els Nens del Vendrell segueixen avançant. La diada del Pati havia de ser una oportunitat per consolidar la feina feta. Han iniciat la seva actuació descarregant un tres de vuit de gran factura. Estàtic d'inici a fi, no ha suposat cap problema per als de la camisa vermella que, tot i no estrenar cap castell, han demostrat un molt bon nivell en les construccions bàsiques de vuit, les que els han d'obrir les portes a reeditar els nou pisos. A segona ronda, el quatre de vuit ha tornat a exhibir robustesa i el dos de set final ha sigut de llibre. Si mantenen el ritme i engresquen prou camises, tenen prou potencial per no perdre el tren aquesta temporada.

La ronda de pilars ha començat amb mal peu. Després de la caiguda del tres amb el pilar, la Colla Joves Xiquets de Valls s'ha atrevit amb el pilar de set amb folre. L'espadat ha tornat a mostrar els mateixos problemes i després de l'aleta ha saltat per la part alta. La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha reconduït la ronda en completar sense problemes el seu pilar de sis. Els pilars simultanis, un de cinc dels nens, sengles vanos dels Moixiganguers, de la Colla Joves i dels Castellers de Barcelona, i un pilar de cinc acompanyat de quatre pilars de quatre de la Jove han posat el punt final a l'actuació.

Moixiganguers d'Igualada: 2d8f, 3d8, 4d8, V5

Castellers de Barcelona: 3d8, 2d8f, 4d8, V5

Colla Joves Xiquets de Valls: 5d8, 3d9f, 3d8p c, P7f c, V5

Nens del Vendrell: 3d8, 4d8, 2d7, P5

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3d9f, 4d8a, 5d8, P6, P5 + 4 P4

stats