Castells

Dosi d’energia per a uns Castellers de Vilafranca combatius

Els vilafranquins descarreguen el primer 5 de 9 amb folre de la temporada al Mercadal

3 min
5d9f dels Castellers de Vilafranca, Mercadal 2023

El primer cap de setmana d’octubre és sinònim de grans actuacions. Mentre en anys parells se celebra el Concurs de Castells, en anys senars agafa protagonisme la Diada del Mercadal a Reus, que aquest dissabte va viure una gran actuació d’uns Castellers de Vilafranca que surten reforçats. Les caigudes de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, en canvi, els deixen amb gust agredolç. Les tripletes màgiques van resultar positives per a Capgrossos de Mataró i Jove de Tarragona, mentre que els Xiquets de Reus no van poder complir els objectius.

Els Castellers de Vilafranca van haver de suar de valent per completar els seus castells, que van tenir en el seu punt àlgid el primer 5 de 9 amb folre descarregat de la temporada. La supercatedral va pujar remenada i va requerir una defensa titànica en la baixada tant a la banda del tres com del dos, fet que va comportar l’esclat d’eufòria. Els verds havien començat amb una torre de 9 amb folre i manilles que es van anotar en el seu segon intent i també amb grans esforços. Amb les dues gammes extres al sarró es debatia sobre l’assalt al 4 de 9 sense folre, però finalment el van descartar i li van posar folre. Tot i que havia de ser previsiblement assequible, el castell va anar perdent les mides i no van poder respirar tranquils fins a descarregar-lo.

La Colla Vella també volia fer un pas endavant, però no van acabar de tenir el dia. La sortida del 4 de 9 amb folre i pilar ja es va torçar quan, amb l’espadat en solitari, una batzegada important el va deixar tocat de mort i no el van poder descarregar. També a mitges es va quedar el 2 de 8 sense folre, que no va poder resistir el bellugueig. Van completar l’actuació amb un 4 de 9 amb folre molt tancat i un bon pilar de 7 amb folre.

Les tripletes màgiques –3d9f, 4d9f i 5d8– van ser programes de la Jove de Tarragona i els Capgrossos de Mataró. Especialment rellevant va ser la dels maresmencs, que, tot i assistir a plaça força justos de camises, van resoldre els tres castells amb aparent facilitat, i és la primera que completen des del 2019. En les últimes setmanes els de la camisa blava havien intensificat l’assaig amb el 2 de 9 amb folre i manilles, però es van decantar per abordar-lo en les actuacions de les pròximes setmanes a Girona o Vilafranca del Penedès. En el cas dels liles, tampoc van fer front a la gamma extra amb el dos emmanillat i van haver de treballar força el 4 folrat, que van descarregar al segon intent.

La Diada del Mercadal va sortir totalment creu per a la colla local, els Xiquets de Reus, que van ensopegar amb el seu gran objectiu del dia; el 3 de 9 amb folre. El castell va pujar nerviós i amb l’entrada de la canalla va cedir abans de carregar-se. Van obrir amb un bon 2 de 8 amb folre, però la caiguda posterior i els cops rebuts en alguns castellers els van obligar a tancar amb dos castells de set.

Estrenes de 8

El cap de setmana deixa grans notícies en dues colles que han pogut estrenar castells de 8. Els Castellers de Sant Cugat han estrenat aquesta temporada el 3 de 8 en l’actuació de la festa major de Sarrià, mentre que els Tirallongues de Manresa han descarregat el primer 4 de 8 des del 2019.

La resta d’actuacions han sigut més aviat de rodatge: Minyons de Terrassa, Moixiganguers d’Igualada i Castellers de Barcelona no han passat dels bàsics de vuit en les seves respectives actuacions.

Sí que sobresurt, en canvi, el primer 3 de 7 per sota –carregat– de l’any dels Margeners de Guissona i la revalidació de la millor actuació de la història dels Castellers de Sarrià, amb tres castells de 7 descarregats.

stats