Ara Castells 09/11/2015

Estrenes, història i intents

L'esprint final de la temporada porta l'estrena de noves estructures de la mà d'un bon nombre de colles castelleres aquest cap de setmana

Marta Díaz
4 min

BarcelonaAquest cap de setmana s'ha viscut un important nombre d'estrenes i intents de noves estructures protagonitzades per colles d'arreu del país que volen sumar els darrers èxits a tan sols unes setmanes del final de la temporada castellera d'enguany.

- La 24a diada dels Xics de Granollers ha estat una de les diades on s'han pogut veure estrenes per part de totes les colles participants. Els Xics han aconseguit descarregar un dels seus principals objectius per a la jornada, el dos de vuit amb folre, que enguany només havien carregat una vegada. Aquesta és la primera torre que els de la camisa grana descarreguen a Granollers i la tercera de la seva història.

Primer dos de vuit amb folre de la temporada descarregat pels Xics de Granollers a la seva diada. TONI TORRILLAS

- Els Castellers de Sants, per la seva banda, van descarregar per segona vegada a la seva història i per segona vegada en la història moderna del fet casteller el dos de set aixecat per sota a la diada granollerina. Els 'borinots' segueixen essent, així, els únics dominadors d'aquesta inusual estructura.

- Finalment, els Minyons de Terrassa van descarregar el primer tres de vuit amb agulla de la temporada, molt probablement de cara al tres de nou amb folre i agulla que els egarencs volen atacar amb motiu de la seva diada el proper diumenge 22 de novembre.

- Una altra diada històrica ha estat la dels Sagals d'Osona, els quals han signat la millor actuació de la seva història carregant el primer dos de vuit amb folre de la temporada -en el primer intent que duien a terme enguany- i descarregant el tres de vuit, que també ha estat el primer de la temporada, el quatre de vuit i el pilar de sis, que tot just estrenaven el passat mes d'octubre. Els vigatans, a més, van sumar diumenge la seva aleta de vuit número 100.

Els Sagals d'Osona van alçar la seva aleta número 100 amb el primer tres de vuit descarregat de l'any. SAGALS D'OSONA

- La diada dels Sagals també va viure el primer quatre de set descarregat de la història dels Castellers de Santpedor, els quals sumaven així el primer castell de set de la seva història.

- L'única estrena de gamma extra del cap de setmana ha arribat de la mà dels Castellers de Barcelona. Els de la camisa vermella van descarregar el primer nou de vuit de l'any a la diada dels Castellers de la Vila de Gràcia a Barcelona.

- L'estructura del nou ha estat una de les que més estrenes ha viscut aquest cap setmana. Així, els Castellers de Terrassa descarregaven diumenge, amb motiu de la 36a diada de la colla, el primer nou de set de la temporada i el segon de la seva història, acompanyant-lo del segon tres de vuit que descarreguen en aquest tram de temporada. El quatre de vuit, però, se'ls segueix resistint.

- Els Moixiganguers d'Igualada també van descarregar el primer nou de set de la temporada amb motiu de la seva diada dissabte al vespre.

- I els Castellers de Sant Cugat descarregaven a la diada de Sant Martí dels Castellers de Cerdanyola el primer nou de set de la seva història al primer intent que la colla duia a terme. Els gausacs també van fer un intent del pilar de sis, però l'espadat no va arribar a bon port.

Primer nou de set descarregat de la història dels Castellers de Sant Cugat. BIEL SAMSÓ

- Per altra banda, la plaça Abat Oliba de Cerdanyola del Vallès va convertir-se en plaça de nou gràcies al tres de nou amb folre que els Castellers de Sabadell van descarregar-hi amb motiu de la diada de la colla local.

- Els Castellers de Badalona, per la seva banda, van aconseguir carregar el dos de set a la seva diada tres anys després de la darrera vegada que la colla 'micaco' el va portar a plaça. Els badalonins van acompanyar la torre amb el primer cinc de set descarregat de la temporada, però en aquesta ocasió no van poder atacar el quatre de vuit, un dels principals objectius de la colla.

- A La Sagrera, la Colla Castellera Jove de Barcelona va signar la millor actuació de la seva història descarregant el cinc de set, el set de set i el quatre de set amb agulla.

- El cinc de set també va ser protagonista de la diada dels Vailets de l'Empordà, els quals el van descarregar per primera vegada, completant la millor actuació de la seva història, amb el tres de set amb agulla i el quatre de set amb agulla per completar l'actuació, aquests darrers castells van necessitar de sengles intents desmuntats abans de poder descarregar-se.

Primer cinc de set de la història dels Vailets de l'Empordà descarregat a Castelló d'Empúries. VAILETS DE L'EMPORDÀ

- Els Castellers d'Andorra i els Xiquets de Cambrils han descarregat el dos de sis a les seves respectives actuacions. Els primers sumaven així la primera torre de la seva història, mentre que pels de Cambrils ha estat el primer dos de sis descarregat de l'any.

- Dues colles que no han estat de sort aquest cap de setmana han estat els Castellers d'Altafulla i els Xicots de Vilafranca. A la diada de festa major de Sant Martí a Altafulla la colla local no va aconseguir coronar el dos de set, que va fer llenya abans de poder fer l'aleta, i els Xicots de Vilafranca no van aconseguir carregar tampoc el pilar de set amb folre.

- Finalment, la jornada de dissabte també va deixar algunes estrenes. Els Minyons de l'Arboç van descarregar per primera vegada aquesta temporada el cinc de set, que no descarregaven des de l'any 2013 a la segona diada Ramon Rovira a l'Arboç, i el quatre de set amb agulla, que no completaven des de la festa major de Vallmoll del 2014.

- I els Castellers de Lleida van aconseguir assolir, a la 44a diada dels Bordegassos de Vilanova, el quatre de vuit per primera vegada aquesta temporada després de dos anys des del darrer intent, a la diada de Sant Miquel a Lleida, en la qual va quedar en carregat.

stats