Castells
Ara Castells 28/09/2022

Guia pràctica: tot el que has de saber del Concurs de Castells

Consulta aquí la normativa, els horaris i les activitats del cap de setmana del certamen

3 min
Primera ronda conjunta al Concurs de Castells de Tarragona

El Concurs de Castells és l’única actuació en dos anys amb unes normes establertes tant per la jornada de Torredembarra com per les sessions de dissabte i diumenge a la Tarraco Arena Plaça. Això implica que les colles han de complir tota la normativa, que determina el sistema de rondes, l’execució dels castells i les penalitzacions, entre més aspectes. Perquè pugueu seguir-lo sense perdre-us res, us oferim una guia pràctica amb tot el que n'heu de saber.

Sistema de rondes

A totes les sessions del concurs les actuacions tenen cinc rondes, de les quals es computaran les tres millors construccions. Alhora, el sistema de rondes s’adapta al nombre de colles i el nivell dels castells segons la jornada que sigui. Aquest cap de setmana, dissabte la Tarraco Arena acollirà el concurs a partir de les 16.30 h amb tres actuacions conjuntes en cada ronda per a cada una que intenti un castell inferior al 3 de 8. En cada actuació conjunta, per tant, diferents colles alçaran alhora els seus castells. Però a la quarta i cinquena rondes, només hi haurà una actuació conjunta, tot i que la normativa preveu que en siguin dues si el jurat ho decideix així. De cara a diumenge, a partir de les 10 h hi haurà una única actuació conjunta en cada ronda per als intents inferiors al 4 de 9 amb folre. Totes les rondes conjuntes tenen un temps de 5 minuts i en cas que una colla faci un peu desmuntat –un intent de castell que fa marxa enrere abans que sonin les gralles– disposarà de 5 minuts més.

Pel que fa a les rondes individuals, s’estableix el sistema de rondes encavalcades. Això significa que en un peu desmuntat d’un castell fins al 3 de 9 amb folre, passarà una colla a actuar abans del segon peu, que en seran dos si és un castell superior al tres folrat.

Les colles podran utilitzar una quarta i cinquena rondes en cas que no hagin completat tres castells, vulguin millorar algun castell o vulguin descarregar una construcció carregada anteriorment. Tot i això, no podran fer un castell de la mateixa estructura amb un pis més. D’aquesta manera no es pot fer un 2 de 8 amb folre després d’un 2 de 7, però sí que es pot fer un 2 de 8 sense folre després d’haver fet un 2 de 9 amb folre i manilles.

Un cop s'acabin les tres jornades es farà una classificació global de totes les colles participants. Els Nois de la Torre i els Castellers de Berga ocupen la primera posició provisional perquè van dur a terme la millor actuació de la sessió de Torredembarra i és probable que quedin per davant d'algunes que actuen dissabte.

Penalitzacions

En cas d’empat entre colles, entraran en joc les possibles penalitzacions que hagin rebut les colles. Se les penalitza si han trigat massa a fer el castell, si l’acotxador no té els dos peus ben col·locats, si no es fa l’aleta, si l’enxaneta o l'acotxador no baixen de la manera establerta o si hi ha un enfonsament de folre o manilles. Per altra banda, recordem que a diferència de l’edició del concurs del 2018, s’elimina la norma de tenir un màxim d’un castell carregat. Així doncs, les colles podran finalitzar l’actuació amb tres construccions coronades.

Concurs de gralles

Novament hi haurà un concurs de gralles i timbals en què un jurat valorarà l’àmbit musical i l’acompanyament en l’execució dels castells. De cada sessió, en sortiran dues colles, de les quals es farà un rànquing final amb les sis colles. A la jornada de Torredembarra van ser seleccionats els grups de grallers dels Castellers de Mollet i els Castellers d’Altafulla.

Activitats paral·leles

Més enllà de les principals cites a la Tarraco Arena, la ciutat s’omple de castells al llarg del dia. El cap de setmana, per tant, començarà dissabte a les 12 h a la plaça de la Font, amb la Diada Castellera Internacional amb la participació dels Castellers d’Andorra, els Castellers de Londres, els de París, els Xiquets de Copenhaguen i la Colla Castellera de Madrid. Així mateix, a partir de les 16 h hi haurà una fira de productes castellers i pantalla castellera per gaudir de la retransmissió en directe de la jornada de dissabte davant la Tarraco Arena. Dissabte s'acabarà amb la Revetlla del Concurs a la plaça dels Carros del Serrallo, amb concerts fins a les 4 de la matinada.

Amb motiu del 90è aniversari del Concurs de Castells de Tarragona, el banc d’imatges de fotografia castellera Castells.photo presenta una exposició en format virtual que recull 90 fotografies amb alguns dels moments que s’han viscut a l’antiga plaça de toros i l'actual Tarraco Arena Plaça en les 28 edicions celebrades del certamen.

stats