Ara Castells 03/06/2018

Hi ha concurs!

La Colla Vella dels Xiquets de Valls completa el cinc folrat més matiner de la història

Efren Garcia
3 min
Hi ha concurs!

BarcelonaHe de començar aquest article, que aviso que no és la típica crònica convencional, reconeixent que a vegades les notícies també ens agafen per sorpresa als periodistes. Diumenge, set de la tarda, crònica del cap de setmana gairebé finalitzada i a la pantalla de l'ordinador un espai en blanc per explicar els últims castells de la jornada que arriben de la mà de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, dels Xiquets de Tarragona i dels de Reus, que actuen a la tarda a la Selva del Camp. Un primer tuit al perfil oficial dels Xiquets de Reus em posa en alerta, els vallencs han descarregat el cinc de nou amb folre. A partir d'aquí es fa el silenci a les xarxes socials, fins que quinze minuts més tard es confirma la gesta. La Colla Vella dels Xiquets de Valls s'apunta el cinc de nou amb folre més matiner de la història dels castells, de manera que avancen la seva estrena gairebé un mes.

Comença l'estrès, toca tornar a escriure la part més important de la crònica que publiquem dilluns, buscar una fotografia com sigui quan encara ni tan sols ha acabat la diada. Per sort, un vídeo transmet ràpidament el castell de la jornada. El cinc s'alça amb convicció però amb els típics nervis de l'estrena. Amb l'entrada dels dosos, la part alta comença a remenar però l'aleta transforma els rosats i aturen els moviments en un descens emocionant. Castellers i aficionats esclaten de joia, la Selva del Camp es converteix en plaça de gamma extra i la Vella comença a veure com els millors auguris per a la diada de Sant Joan es materialitzen. La diada s'arrodoneix amb el quatre de nou amb folre descarregat en la primera ronda i amb un quatre de vuit amb el pilar executat en el tercer torn. Els vallencs aprofiten la cita per estrenar també el pilar de set folrat, però fa estona que la revolució ha esclatat.

Els missatges de WhatsApp i les trucades es multipliquen. Des de la Colla Vella dels Xiquets de Valls es pentinen les xarxes socials a la cerca d'una imatge que il·lustri dilluns la notícia als diaris. No és fàcil, són les vuit i els fotògrafs oficials encara han d'arribar a casa i buidar les seves targetes. En ple segle XXI, de què serveix explicar la gesta sense una imatge? La notícia del dia ho engoleix tot i fa molt petit el primer dos de set de la temporada dels Xiquets de Tarragona. Els matalassers en recullen una de freda i una de calenta, completen la primera torre però desmunten dos cops els tres de vuit. Els Xiquets de Reus descarreguen el quatre però aparquen de nou el tres.

Evito apropiar-me del titular més encertat per a aquesta crònica: “Els reis de la Selva”, que ja corre per Twitter, i creuo els dits perquè arribi la fotografia a temps. La secció de Societat està carregada fins al capdamunt, demano impossibles als meus companys que treuen fum per les orelles i l'últim de què volen sentir a parlar és de castells. La temporada acaba de fer un tomb important i a l'ARA no ens ho volem perdre. “Hi ha concurs” diuen a les xarxes, “aquest any ens divertirem molt”. Que ningú es despisti, estem a dia 3 de juny i encara queden moltes cartes per jugar. Avui toca celebrar-ho als aficionats vallencs, però la temporada és molt llarga i no podran dir blat fins que no sigui al sac i ben lligat.

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4d9f, 5d9f, 4d8p, P7f, 2 P5, 4 P4

Xiquets de Tarragona: 2d7, 4d8, id 3d8, id 3d8, P5, 4 P4

Xiquets de Reus: 4d8, 2d7, 5d7, P5, 2 P4 (1 carregat)

stats