Ara Castells 30/08/2019

La Joves de Valls planta cara a l'inèdit tres de nou sense folre

Els vallencs es queden a les portes de la glòria però dominen el dos de vuit

Efren Garcia
2 min
Intent de 3d9 sense folre de la Colla Joves Xiquets de Valls

Vilafranca del PenedèsLa Colla Joves Xiquets de Valls recupera la seva versió de gala per fer un pas de gegant en la diada de Sant Fèlix. Els vallencs han estrenat aquest divendres el dos de vuit sense folre i s'han atrevit fins i tot amb l'inèdit tres de nou net.

Cada colla reacciona d’una manera diferent a la pressió de les grans cites, però la sang vallenca de la Joves fa que els seus membres s'encoratgin en els moments determinants de la temporada. El seu cartell destacava sobretot per l’alternativa de provar els grans castells sense folre i, en especial, l’inèdit tres de nou. Les seves opcions passaven per assolir primer el dos de vuit sense folre i han fet els deures de la millor manera possible. L’han construït amb paciència, evitant les sacsejades, i l’han arribat a coronar amb comoditat. El temps extra que ha suposat el muntatge ha desgastat, sobretot, el tercer pis, que ha hagut de treballar durant la baixada.

L’ovació anunciava indirectament que havia arribat el moment del castell impossible, el tres de nou sense folre. La plaça ha fet silenci mentre la Joves lligava les rengles de la seva pinya; segons, terços i quarts n’han pres les mides i les gralles no han trigat a sonar. Han mimat l’estructura com calia, però amb el pis de sisens col·locat un dels dosos ha dubtat i s’ha acabat fent enrere. El castell s’ha alçat amb moltes opcions, i això els ha empès a repetir. A la segona la canalla no ha dubtat, però el món casteller ha tornat a ser testimoni de la fragilitat extrema d’aquest castell. Els ‘diables vermells’ han col·locat el pis de dosos, però quan l’acotxador feia el primer pas per remuntar-los el somni s’ha fos.

Han decidit recuperar el folre del tres per completar una segona estructura, però una sacsejada en els moments culminants els han fet desmuntar de nou i els han portat a fer ús de la cinquena ronda. L'han tornat a provar en el cinquè torn i, tot i que el castell no presentava problemes evidents, la canalla ha tornat a no veure-ho clar i l'han tornat a desmuntar.

La caiguda els ha fet renunciar al més gran dels pilars i han arrodonit la seva actuació amb un pilar de cinc.

stats