Concurs de Castells
Ara Castells 02/10/2022

Vilafranca s’endú el Concurs de Castells en un frec a frec amb la Joves de Valls

El 3d10fm i el 4d9sf, descarregats per primer cop des de la represa, han estat els castells més imponents de la jornada

5 min
El 3d10fm dels Castellers de Vilafranca en el Concurs de Castells 2022

TarragonaLa gran emoció de "l’espectacle casteller més gran del món" ha tornat aquest diumenge a Tarragona amb el Concurs de Castells. Els Castellers de Vilafranca s'han endut la victòria i han fet bons els pronòstics que els situaven com la colla que presentava més gamma de castells, encara que s’han trobat amb una Joves de Valls molt potent. L’actuació de la Colla Vella, en canvi, s’ha torçat i s’han hagut de resignar a completar el podi en tercer lloc. L’aturada per la pandèmia, però, també s’ha notat amb un índex de caigudes força alt en la gamma extra.

La primera ronda ha estat una posada en escena brutal. Els Castellers de Vilafranca han sigut la primera colla a actuar a solitari i s’ha anotat de sortida el 3 de 10 amb folre i manilles. La carregada ha sigut bastant bona, però la descarregada ha requerit un punt de rauxa, impulsats per la claca vilafranquina a la grada. La Colla Vella ha volgut iniciar amb el 2 de 8 sense folre, que van completar per Santa Tecla i també diversos cops a l’assaig, però ha sigut força nerviós. Tot i lluitar-lo molt i salvar-lo en diverses ocasions, ha acabat cedint en la sortida de dosos. La gran resposta ha arribat per part de la Joves de Valls, que han decidit començar amb el 4 de 9 sense folre i l’han descarregat per primer cop en un Concurs de Castells.

Les cartes estaven posades damunt de la taula i calia anar-hi sumant castells. La segona ronda, però, els ha sortit creu a totes tres colles. Els verds tenien una gran oportunitat per pràcticament rematar el certamen amb el 4 de 10 amb folre i manilles, però no han acabat de lligar-lo bé i ha cedit quan entraven dosos. Per la seva banda, la Vella hi anava amb el 4 de 9 sense folre, però s’ha mostrat molt dèbil i s’ha trencat abans de l’entrada de dosos. A partir d’aquí, l’actuació dels rosats ha quedat molt condicionada per la lesió de dos membres destacats del tronc, fet que els ha obligat a rebaixar pretensions, completant el Concurs amb els bàsics de nou. La Joves ha provat el 2 de 8 sense folre, però amb la col·locació de l’acotxador ha brandat força i no han pogut coronar-lo.

4 de 9 sense folre de la Joves de Valls.

A partir de la tercera ronda el duel s’ha centrat entre els Castellers de Vilafranca i la Joves de Valls. Els vilafranquins han fet un petit pas enrere per assegurar els punts. Així doncs, han triat el 5 de 9 amb folre, que tampoc ha estat fàcil. Els diables vermells mantenien la seva aposta per la victòria, repetint el 2 de 8 sense folre. El segon intent ha sigut més bo i s’ha carregat de bones maneres. Un cop coronat, en canvi, ha començat a brandar força i s’ha acabat trencant quan ja estaven a pocs segons de poder-lo controlar i descarregar. Amb la "bèstia indomable" carregada, la Joves passava per davant dels verds al final de la tercera ronda.

Totes dues encara comptaven amb una altra carta per la quarta ronda. Primer ha sigut el torn dels vilafranquins, amb el 4 de 9 sense folre, que aquesta setmana descarregaven sencer a l’assaig. Al Concurs s’han notat els nervis i no ha estat rodó. D’aquesta manera, ha sigut bastant remenat, encara que han pogut fer-hi l’aleta i recuperar el liderat. Als vallencs només els quedava el 5 de 9 amb folre en cartera, castell que han carregat.

En aquest moment, la victòria dels verds era pràcticament un fet. L’única opció que els restava a la Joves era el 3 de 9 sense folre, que també han anat assajant en les últimes setmanes. Tot i això, han preferit no prendre riscos i renunciar a un intent del mite dels castells.

El Concurs de Castells torna a terres vilafranquines després del triomf de la Colla Vella el 2018. Amb aquest és el 12è títol que aconsegueixen a la seva història.

El 2d8 sense folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, al Concurs de Castells 2022.

El Dragon Khan de la Jove

L’inici de Concurs de la Jove de Tarragona no ha estat gens bo. Els liles han volgut estrenar el 9 de 8 en primera ronda, però l’estructura del tres ha brandat força i el castell s’ha trencat massa d’hora. Tampoc han estat de sort amb el 3 de 9 amb folre, que han desmuntat amb els dosos col·locats. D’aquesta manera, el primer castell dels tarragonins –el 3 de 9 amb folre– no arribava fins a les 13.15 h, tres hores més tard de l’inici de l’actuació.

Tot i això, han mantingut un programa de castells ambiciós i amb el 4 de 9 amb folre descarregat, que ha requerit bastant treball, la colla ha demanat fer el 2 de 9 amb folre i manilles en l'última ronda. El dos ha sigut molt nerviós des de bon inici en el pis de quarts i quints, fet que els ha dut a coronar-lo al límit, en el seu primer castell de gamma extra de l’any.

Tripleta dels Xiquets

Els Xiquets de Tarragona comptaven amb el principal objectiu del 4 de 9 amb folre. Abans han volgut assentar els passos amb el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre. La Catedral (el 5d8) ha costat, però l'han pogut defensar i descarregar. No han tingut tanta sort amb el 3 de 9 amb folre, que també ha pujat mogut i obert de mides, motiu pel qual només l’han pogut carregar.

Tot i la caiguda, no han volgut renunciar al seu gran repte i han encarat el quatre de nou. L’estrena ha requerit també bastants esforços, especialment en un pis de quints que no ha acabat d’estar còmode i uns terços que lluitaven per mantenir la posició al folre. Els tarragonins s’anoten la primera tripleta màgica de la represa, amb l’asterisc del tres només coronat.

Els Moixiganguers s’estrenen amb nou pisos

Els Moixiganguers d'Igualada s'estrenaven en l'edició de diumenge del Concurs de Castells amb l'objectiu de la tripleta màgica. Així com els Xiquets, han obert amb un 5 de 8 treballat i han ensopegat amb el 3 de 9 amb folre. El d'avui ha sigut més mogut que el descarregat la setmana passada a Reus i no ha pogut aguantar les sotragades durant la baixada. D'aquesta manera, han decidit guardar-se el 4 de 9 amb folre i han completat el 2 de 8 amb folre en tercera ronda.

Avenç en la gamma mitjana de vuit

L'actuació d'aquest diumenge també tenia l’al·licient de les estrenes en la gamma mitjana de vuit. Els Capgrossos de Mataró, que finalment renunciaven a l'assalt dels nou pisos, han tingut la gran novetat del 5 de 8. La Catedral s'ha bastit de molt bones maneres i l'han controlat bé en tot moment. Així mateix, han completat uns bons tres i quatre de vuit.

Per la seva banda, el 2 de 8 amb folre ha sigut l'objectiu dels Castellers de Sants, els Castellers de Barcelona i els Xiquets de Reus, el primer de l’any en el cas de les colles barcelonines. Els borinots han completat la tripleta de vuit, amb un dos folrat treballat i que ha arribat després d'un intent desmuntat. Els vermells han fet els mateixos castells, però amb el dos carregat, que ja pujava bellugadís. Finalment, els Xiquets de Reus han tornat a descarregar el dos de vuit, encara que després han desmuntat el 4 de 8.

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau també tenien un programa ambiciós amb estrenes. Després del 3 de 8, han afrontat el primer pilar de 7 amb folre de l'any. L'espadat, però, ha caigut quan l'enxaneta començava a baixar. Han seguit amb el 4 de 8 i han volgut tancar amb el primer 3 de 8 amb l'agulla de la seva història. El castell, però, no s'ha mostrat estable i ha cedit abans de la carregada del tres. Finalment, els Castellers de Sabadell han tingut el 4 de 8 com a millor castell.

stats