Castells
Ara Castells 11/09/2022

L’essència castellera de la plaça del Blat ofereix dos gammes extra

La Joves de Valls corona un 2d8sf al límit i la Vella s’anota el pd8fm

3 min
2d8sf de la Joves de Valls, Diada Nacional de Catalunya a Valls 2022

VallsLa plaça del Blat ha deixat de ser, des de fa uns anys, un espai on fer-hi actuacions de rodatge. D’aquesta manera, quan les dues colles de Valls es troben al km 0 del món casteller sempre hi ha alguna cosa que despunta, sigui per Sant Joan, pel Firagost, la Diada Nacional o Santa Úrsula. Aquest dissabte no en va ser una excepció, i mentre les dues primeres rondes van ser més tranquil·les, rosats i vermells es van deixar els seus trumfos per al final.

La Joves de Valls tenia un plantejament d’actuació que passava, inicialment, per resoldre amb facilitat el 3 de 9 amb folre i el 5 de 8. Les dues construccions es van bastir amb solvència i mantenint la confiança amb tots dos castells. Veient que a l’altra banda de la plaça la Colla Vella completava la Diada amb la tripleta vilafranquina, va ser el moment en què van voler doblar l’aposta amb el 2 de 8 sense folre, castell que completaven sencer divendres a l’assaig amb la xarxa.

Amb el silenci eixordador de la plaça, els del carrer d’en Gassó van alçar un dos net pausat però que en tot moment va presentar bones maneres. Quan tot apuntava a una carregada fàcil i a una més que probable descarregada, els dosos es van començar a acotxar i el castell va cedir just quan l’enxaneta feia la travessada. En un primer moment la Joves va celebrar haver-hi fet l’aleta, però ràpidament van sorgir els dubtes de si el castell havia quedat en carregat o en intent. Els vídeos i les imatges van començar a circular per la plaça i al cap de pocs minuts els vermells el donaven per carregat amb un crit d’eufòria.

La polèmica estava servida i els dubtes també es van traslladar a les xarxes socials, on van aparèixer diverses perspectives del castell. Les normes escrites, que estableixen que l’enxaneta ha de trepitjar l’espatlla del dos o el peu de l’aixecador, només tenen una aplicació en el Concurs de Castells, fet pel qual queden en paper mullat a plaça, i més en el km 0 del món casteller. D’aquesta manera, tot i que en unes imatges de l’ARA s’observa que no es completa la travessada, la Joves el va considerar carregat al veure que l’enxaneta estava cavalcada damunt de l’aixecador.

Enmig d’aquest clima d’incertesa, arribava el gran moment de l’actuació de la Colla Vella. Els rosats havien completat les rondes de castells amb uns bons 3 i 4 de 9 amb folre i 4 de 8 amb el pilar, cosa que descartava el 2 de 9 amb folre i manilles i el 2 de 8 sense folre. En ronda de pilars, però, es guardaven l’espadat de 8, que va pujar un pèl nerviós i amb el quart sense acabar d’estar del tot ben lligat amb les manilles. Tot i això, en els pisos superiors l’execució va ser excel·lent, cosa que va proporcionar la serenor que reclamava el pilar. En la baixada va caldre serrar les dents per donar pas a un esclat d’alegria. En la celebració notòria dels del Portal Nou es van barrejar elements d’eufòria, de ràbia, d’alliberament i de convicció després d’unes darreres actuacions on no havien acabat de sortir els resultats dels assajos.

Pd8fm de la Colla Vella a la vetllada de la Diada Nacional de Catalunya a Valls.

Actuacions amb motiu de la Diada

Al llarg del cap de setmana s’han dut a terme diverses actuacions amb motiu dels actes de l’Onze de Setembre. Hi destaca un nou 5 de 8 dels Xiquets de Tarragona i dels Moixiganguers d’Igualada. A més, els Castellers de Vilafranca van convertir els Hostalets de Pierola en nova localitat de nou pisos en descarregar-hi el 3 de 9 amb folre. També han fet castells de vuit els Minyons de Terrassa, la Jove de Tarragona, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Sants, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Barcelona.

stats