Microsites 27/08/2017

L'Arboç revalida el títol de plaça de deu

El primer castell de deu descarregat de la temporada arriba a l'Arboç de la mà dels Castellers de Vilafranca

Carol Martín
4 min
Els Castellers de Vilafranca descarreguen el tres de deu emmanillat a l'Arboç

ArboçLa Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona van citar-se ahir al Catllar, i van oferir un espectacle casteller que servia, per a les dues primeres colles, com a assaig previ a la diada de Sant Fèlix, i a la tercera, per assolir la seva segona millor actuació de la història. Les tres colles han repetit cita avui, a l'Arboç, per acompanyar els Minyons de l'Arboç en la seva festa major.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha decidit aixecar el peu de l'accelerador després d'assolir ahir, per primera vegada, el dos de nou emmanillat. Malgrat això, han aconseguit marxar de plaça amb dues gammes extra executades amb molta mestria, demostrant el nivell en què està ara mateix la formació tarragonina. En la primera ronda, el cinc de nou amb folre, el quart de la temporada, no ha mostrat cap complicació i la canalla, especialment àgil i ràpida, ha ajudat per a la consecució del primer objectiu lila. El segon gamma extra del dia, el nou de vuit, ha mostrat la serenor i la confiança que tenen a l'estructura, i ha deixat pas perquè el quatre de nou amb folre de la tercera ronda, plàcid, tanqués les rondes de castells. El pilar de vuit amb folre i manilles ha acomiadat la Colla Jove de plaça, amb un regust agredolç, ja que malgrat el domini que han demostrat sobre l'estructura de l'espadat enguany, s'ha trencat durant el descens de l'enxaneta.

Els segons a actuar han estat els amfitrions, els Minyons de l'Arboç, que han pogut aprofitar la seva festa major per estrenar la gamma alta de set enguany. El tres de set no ha suposat cap dificultat tècnica per als vermells, i l'han descarregat sense complicacions. El cinc de set, en la segona ronda, ha mostrat els nervis evidents de la formació cap a l'estructura composta. En un primer intent desmuntat, la canalla ha dubtat durant l'ascens, i amb els dosos col·locats finalment l'han desmuntat amb un moviment nerviós a tota l'estructura. No s'han tret els nervis de sobre en la repetició, però malgrat tot aquest cop la canalla sí que ha travessat i ha donat pas a una defensa èpica del castell per part dels arbocencs. Per acabar les rondes han descarregat un quatre de set lent però apamat i segur.

Els vallencs han seguit el full de ruta per arribar en un òptim estat de forma a sant Fèlix. Els rosats han repetit la mateixa actuació que van descarregar ahir al Catllar, però avui han començat pel quatre de nou amb el pilar. Les mides dels pisos superiors, tancades, no han suposat cap problema per a la consecució de l'estructura, que s'ha mostrat ferma i ha alliberat un pilar esplèndid que s'ha descarregat sense ensurts. El cinc de nou en la segona ronda ha fet suar més la Colla Vella; ha començat a treballar massa d'hora i ha passat factura durant el descens, en què ha hagut de fer un esforç extra per dur a bon port el castell. Amb els dos principals objectius del dia aconseguits, el tres de nou en la tercera ronda, amb els ulls posats en els deu pisos per a la setmana vinent, ha servit per tancar sense complicacions les rondes de castells. El pilar de set amb folre també ha servit per acabar de rodar el gran espadat, i ha mostrat el seu gran estat de forma.

Els Castellers de Vilafranca han apujat l'aposta respecte de la seva actuació d'ahir al Catllar. Si bé també han començat amb el dos de nou, que han descarregat amb mestria, en la segona ronda han apostat pel tres de deu amb folre i manilles i poder revalidar, així, el títol de plaça de deu que l'Arboç va estrenar l'any passat gràcies als vilafranquins. La base del castell s'ha mostrat ferma tota l'estona, i l'ascens calmat pronosticava un castell plàcid malgrat la seva alta complexitat. La sort se'ls ha girat en contra tot just després de l'aleta, quan una rebregada general ha fet que els dosos es tanquessin perillosament amb l'enxaneta encara a les seves esquenes. La plaça ha aguantat la respiració durant un segon en què semblava que l'enxaneta arrossegaria els dosos i el pom es despenjava; els verds, però, han donat un cop sobre la taula, i castellers del tronc i canalla s'ha mantingut ferms per evitar la caiguda. Finalment, els descens, ja enmig de més nervis, s'ha pogut dur a bon terme i l'alegria ha esclatat entre les files verdes. El castell que servia per tancar amb tres gammes extra l'actuació ha estat el quatre de nou amb folre i agulla, però l'estructura externa ha patit una forta sotragada abans de l'aleta i els nervis s'han apoderat del castell. Malgrat tot, el quatre s'ha pogut descarregar però el pilar ha cedit per la part superior abans de la sortida dels quints. Amb un regust agredolç per la caiguda inesperada, els vilafranquins han apostat pel quatre de nou en la ronda de repetició, que han assolit sense cap complicació. La ronda de pilars ha servit per treure's el mal gust de boca de la caiguda de l'espadat, i han descarregat amb veterania el pilar de set folrat.

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5d9f, 9d8, 4d9f, P8fm c

Minyons de l'Arboç: 3d7, id5d7, 5d7, 4d7

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4d9fp, 5d9f, 3d9f, P7f

Castellers de Vilafranca: 2d9fm, 3d10fm, i 4d9fa, 4d9f, P7f, 5 P4

stats