Ara Castells 18/07/2015

L’evolució de la Trobada de Colles Castelleres del Baix Llobregat

Avaluem els fets i les raons que han anat modulant la diada des de la seva posada en funcionament fins al moment actual

Josep Santacreu
4 min
El 2015 la Trobada s'ha organitzat a Esparreguera. CASTELLERS D'ESPARREGUERA

Esplugues de LlobregatLa Trobada de Colles Castelleres del Baix Llobregat va néixer l'any 1995 arran del boom de colles que havien anat apareixent els primers anys dels noranta. D'una banda, s'aplegaven un seguit de colles que responien a uns factors socioculturals i demogràfics semblants; d'una altra, les colles amb més bagatge podien 'acompanyar' les més noves en aquesta aventura i seguir-los les passes més de prop.

La primera Trobada va tenir lloc a Sant Andreu de la Barca, una població on l'any següent van néixer els Castellers de Sant Andreu de la Barca (1996-2008). En aquella ocasió hi van participar 6 colles: les més veteranes Castelldefels (1981-act.) i Cornellà (1991-act.) i les acabades de crear Esparreguera (1994-act.), Gavà (1994-2004; 2013-act.), Esplugues (1994-act.) i Sant Boi (1994-2007).

El passat cinc de juliol va tenir lloc la 21a edició de la Trobada, que es va fer per primer cop a Esparreguera i que va mostrar un bon nivell general, amb onze colles a plaça, cinc de les quals van fer castells de set pisos, i amb l'intent desmuntat de quatre de vuit dels d'Esplugues. Però com s'ha arribat fins aquí?

El domini de Cornellà

La colla més en forma en aquella època era Cornellà, que va ser la millor colla del Baix, amb alguns alts i baixos, fins al 2007. Cornellà és l'única colla que ha descarregat el quatre de vuit en la Trobada del Baix (un cop, el 1995) i el dos de set (fins a cinc vegades entre el 96 i el 2005). Llevat d'alguna excepció, Cornellà sempre ha fet la millor actuació en la Trobada (deu vegades en vint edicions) o la segona (vuit vegades).

Fins al 2007, només els Castellers de Gavà l'any 1998 —que eren amfitrions i només amb tres i quatre de set, la millor actuació més fluixa de la Trobada, amb la de l'Hospitalet del 2003—, Sant Andreu de la Barca el 2000 a Sant Boi i Sant Feliu a casa seva el 2002 —totes dues actuacions amb quatre de set i quatre de set amb agulla— van quedar per davant de Cornellà.

La frontissa del 2008 i el ‘sorpasso’ d'Esplugues

El 2008 hi va haver el 'sorpasso'. Després d'uns anys de creixement, el Castellers d'Esplugues es van presentar a final de temporada amb un ventall de castells de la gamma alta de set suficient per igualar als Castellers de Cornellà. Totes dues colles hi van portar el cinc de set, però el de Cornellà només va quedar en carregat, mentre que els espluguins el van descarregar i a més hi van afegir el quatre de set amb agulla.

Aquell 2008 a Sant Feliu també va esdevenir un moment frontissa per dues raons: va ser l'últim cop que només es feien dos castells més pilar a l'actuació —la demanda de tres rondes de castells l'encapçalaven els Castellers d'Esplugues— i el penúltim que la Trobada es va fer a finals de temporada. Al principi aquesta diada se celebrava al desembre, va anar passant cap al novembre i les cinc darreres edicions es van fer a l'octubre; el 2010 va passar a la data actual, pels volts de juny.

Pel que fa a la valoració de les millors construccions, es pot comprovar que els anys que Cornellà no estava a l'altura habitual, com quan van fer millor actuació altres colles, els castells no passaven del tres de set o de vegades del quatre amb agulla. Els anys que els liles anaven forts, el dos de set i el quatre de vuit (6 anys diferents fins al 2005) eren els castells més difícils. A partir del 2006, Cornellà perd el dos de set i comença una lenta decadència, que el 2008 conclou amb el 'sorpasso' d'Esplugues, una colla que tot i que sempre acostumava a fer la segona o tercera millor actuació, mai no havia passat del tres de set llevat del 2002, en què va descarregar un insòlit quatre amb agulla, el primer i únic de la colla fins al 2008.

Taula de dades de l'evolució de la Trobada del Baix Llobregat. JOSEP SANTACREU

La Trobada del Baix, en creixement

Si es mira el gràfic de valoració de les actuacions (compta només tres castells tots els anys; els anys que baixa molt és perquè no hi ha pilar de cinc en actuacions de dues rondes de castells), es veu que els anys de dominació de Cornellà, amb els sotracs dels anys que anava més de circumstàncies a la Trobada, comencen a acabar el 2005, amb el darrer dos de set, i que a partir del 2008 la millor actuació comença a remuntar d'acord amb la millora progressiva dels Castellers d'Esplugues. Tanmateix, cal recordar que fins al 2008 encara es feien només dos castells més el pilar, i que els anys de bonança de Cornellà, si hagués pogut fer tres castells, hauria fet molt millors números.

El fet que ara la Trobada se celebri en el primer tram de temporada també provoca que no totes les colles puguin anar amb totes les construccions assajades, com sí que passa a final de temporada. Això ha condicionat que als Castellers d'Esplugues, que ha fet el quatre de vuit els darrers quatre anys, no l'hagin pogut portar mai a la Trobada fins ara. Això també pot explicar la petita davallada de l'any 2009 respecte a l'any anterior.

stats