Castells
Ara Castells 25/09/2023

Les manilles fan parada a la Mercè i a Santa Tecla

La Joves de Valls i els Minyons de Terrassa porten la gamma extra a Barcelona

3 min
La colla Minyons de Terrassa durant la Diada Castellera de la Mercè 2023 a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Foto: Pau de la Calle

La Mercè a Barcelona i Santa Tecla a Tarragona han compartit protagonisme aquest cap de setmana: la Joves de Valls i els Minyons de Terrassa van poder completar la gamma extra, mentre que la Jove de Tarragona la va deixar en carregada.

La Colla Joves Xiquets de Valls segueix en estat de gràcia i ho va tornar a demostrar a la Mercè posant la cirereta a una bona actuació amb un nou pilar de 8 amb folre i manilles que els castellers van haver de defensar en la descarregada, especialment en l’encaix entre les manilles i el quart. Abans, van completar la tripleta màgica amb un 3 de 9 amb folre, un 4 de 9 amb folre i un 5 de 8.

Els Minyons de Terrassa van tornar a portar la gamma extra a la plaça de Sant Jaume amb el 2 de 9 amb folre i manilles treballat al límit. Abans de la carregada, la construcció va patir una batzegada important que durant tota la descarregada no es va aturar. La sorpresa dels malves va ser quan van deixar el 3 de 9 amb folre només en coronat. D’aquesta manera, els egarencs posen fi a una ratxa d’11 anys i 143 3 de 9 folrats descarregats consecutivament sense cap caiguda. En primera ronda havien completat el 4 de 9 amb folre.

En un dels seus dies més importants de l’any, els Castellers de Barcelona van completar la millor actuació de la temporada amb la tripleta de 8. Els vermells van atacar el 2 de 8 amb folre directament en primera ronda, que van haver de desmuntar per dubtes en la canalla. Tot i això, van repetir i, encara que va ser un castell nerviós, el van poder defensar de bones maneres sense arribar a fer-lo perillar. Van acompanyar l’actuació del 3 i 4 de 8.

Les colles barcelonines, en recuperació

Bona part de les colles barcelonines no estan en el seu millor estat de forma, cosa que en aquesta Mercè s’ha evidenciat. La millor actuació se l’han adjudicat els Castellers de Barcelona amb la clàssica de vuit, tot i que no van poder revalidar el 2 de 8 amb folre del dia anterior. Els Castellers de Sants van completar el doblet de castells de vuit, i els de Gràcia van fer el 4 de 8, però el 3 de 8 va quedar en intent fallit. La Jove de Barcelona també va provar el 4 de 8, però el va desmuntar en dues ocasions. Així doncs, va portar a plaça la gamma mitjana de set, com els Castellers de la Sagrada Família i els Castellers del Poble-sec. Finalment, els Castellers de l’Esquerra de l’Eixample i els Castellers de Sarrià van tenir el 4 de 7 com a millor castell.

Santa Tecla, per sota de les expectatives

Les colles tarragonines no van sortir gaire satisfetes del seu gran dia, en una actuació que no va complir les expectatives que tenien les colles. La Jove de Tarragona repetia les intencions del primer diumenge de festes, sortint amb el 3 de 9 amb folre i encarant el 2 de 9 amb folre i manilles en segona ronda. En un primer intent, però, el van desmuntar i en el segon només el van coronar abans que cedís una estructura que brandava massa. Així doncs, van deixar de banda el 5 de 9 amb folre i van tancar amb el 4 de 9 amb folre. Tot i això, van poder concloure l’actuació amb una alegria, en descarregar el primer pilar de 6 de l’any.

Els Xiquets de Tarragona van continuar arrossegant els problemes de canalla i van sortir de la plaça lluny dels objectius. Així, van acabar amb un 4 de 9 amb folre carregat i el 3 de 8. També van provar el 3 de 9 amb folre, però el van desmuntar en dues ocasions.

L’única colla que va poder marxar satisfeta va ser la de Sant Pere i Sant Pau, després d'haver completat una clàssica de vuit de molt bones maneres i de plantar la llavor per a possibles nous reptes en aquest final de temporada.

L’actuació dels Xiquets del Serrallo tampoc va ser del tot bona, ja que després d’assolir el 5 de 7 i estrenar el 7 de 7, van fer un intent de 2 de 7 i van decidir no fer ús de totes les rondes i van acabar amb dos castells.

3d9f amb dedicatòria dels Capgrossos

Els Capgrossos de Mataró han tingut una molt bona arrencada de segon tram i aquest cap de setmana han assolit el 3 de 9 amb folre. Aquest, però, anava amb dedicatòria especial per a la Roser Herreros –Herre–, que fa dues setmanes perdia la vida en un accident de cotxe. Alhora, han acompanyat l’actuació amb el 2 de 8 amb folre i el 9 de 7.

Doble catedral i pilar morat

Del cap de setmana també sobresurt la doble actuació dels Moixiganguers d’Igualada, amb els dos primers 5 de 8 de l’any. A més, han pogut acabar amb la seva bèstia negra: el pilar de 6. Després de vuit de carregats des del 2018, per fi van poder descarregar-lo per primer cop en la seva història dissabte a Reus, i diumenge el van revalidar a Vilafranca del Penedès. En aquesta darrera actuació, els Castellers de Vilafranca van completar el 9 de 8, a més dels dos castells bàsics de 9.

stats