Ara Castells 19/07/2019

Les manilles se citen a Mataró

Prèvia de la Diada de les Santes de Mataró

Guillem Andrés
2 min
2d9fm dels Castellers de Vilafranca  a Les Santes (2018)

BarcelonaEl calendari del nord casteller té en l'actuació de les Santes de Mataró una de les dates més destacades de l'any. A les acaballes del juliol, alhora, l'actuació de la Festa Major de la capital del Maresme marca el final del primer tram per a una bona part de les colles castelleres de fora del Camp de Tarragona i el Penedès. És el cas de dues de les colles que seran presents diumenge al migdia a la plaça Santa Anna: els Capgrossos de Mataró i els Minyons de Terrassa. La colla local vol fer un pas endavant en un inici de temporada per sota de les perspectives mentre que els malves volen continuar marcant el ritme del món casteller amb construccions de gamma extra. Per la seva banda, els Castellers de Vilafranca també esperen assolir la gamma extra que els esperoni de cara al calendari d'agost.

Els Minyons de Terrassa s'han anotat les dues millors actuacions de la temporada i volen donar continuïtat al 2d9fm i al pd8fm. Tot i això, els malves depenen molt del gruix de gent que puguin arrossegar tant a l'assaig com a plaça, perquè des de la seva festa major han dut un nivell d'intensitat força intens. Els terrassencs també es volen treure l'espina del 4d9f i es podrien arribar a plantejar el 9d8, encara que des de la mateixa colla admeten que és difícil. Els Minyons, a més, també actuen dissabte a Sant Cugat, on volen portar el 3d9f.

Els Castellers de Vilafranca encadenen dues actuacions descarregant el doblet de castells de nou, juntament amb el 2d8f. Els Verds, per tant, ja estan a punt per fer un salt de qualitat i portar a plaça el seu primer intent de gamma extra de l'any. L'escollit és el 2d9fm, un castell que han completat en sis dels últims vuit anys per les Santes. L'acompanyarien del 3d9f i 4d9f, mentre que també tenen en cartera l'estrena del 4d8a en cas que no arribi la gamma extra. El bon estat de l'espadat, alhora, assegura el Pd7f, que esperen poder fer pujar un pis en les pròximes setmanes.

Els Capgrossos de Mataró han viscut uns primers mesos de temporada per sota dels registres que en els anteriors. Les baixes a nivell de terços i sisens, acompanyades d'algunes lesions, els ha impedit poder assajar les estructures amb continuïtat. Tot i això, els maresmencs volen acabar el primer tram amb el castell de nou al sarró. D'aquesta manera, tenen el 3d9f en cartera que acompanyaran del 2d8f i, previsiblement, del 5d8. Els mataronins ja van completar la catedral en el primer cap de setmana de juny però des de llavors no l'han tornat a portar a plaça. Alhora tampoc es descarta l'estrena del 4d9f ni del pd7f, tot i que aquests depenen totalment dels últims assajos.

stats