Ara Castells 14/11/2021

La meitat de colles castelleres encara no han fet cap actuació completa

Fins a 27 formacions encara no han assolit cap construcció a plaça i 20 més no han passat del simbòlic pilar de quatre

Efren Garcia
2 min
Els Minyons de Terrassa es planten a la seva diada amb els bàsics de vuit consolidats

Sant Cugat del VallèsLa temporada castellera tot just acaba de començar i ja toca a la seva fi. L’intent de tres de nou amb folre dels Castellers de Vilafranca en la diada de Tots Sants emplaça castellers i aficionats a la festa dels Minyons de Terrassa, el cap de setmana que ve, com l'última gran oportunitat per veure una aleta d’una estructura de nou pisos. Cal estar atents, però, sota la superfície, ja que 27 formacions encara no han assolit cap construcció a plaça i 20 més no han passat del simbòlic pilar de quatre. Només el 50% de les agrupacions en actiu han completat, com a mínim, un castell i un pilar.

L’agenda s’ha reactivat, espurnejant, amb l’afany de tornar com més aviat millor a la “normalitat”. Les transmissions castelleres, les rodes de premsa i les xarxes socials han estat tot un miratge en els últims mesos. La realitat, però, demostra que el covid ha deixat damnificats pel camí i les colles comencen a notar els efectes del fred. Només 11 de les prop de 50 actuacions programades durant el mes de novembre que recull el web de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya tenen tres o més colles al cartell i quatre són cites del calendari de les colles universitàries, que comparteixen plaça en la major part de les seves exhibicions.

Si bé la represa pot esdevenir una bona “pretemporada” per al curs vinent, caldrà parar atenció a la realitat de les formacions més humils. Enguany tothom ha hagut d’abaixar el llistó, però quan el nivell del mar puja són les ciutats costaneres les primeres a notar-ho. 

Una part important de l’activitat castellera fora de la zona tradicional perdura gràcies a l’existència d’agrupacions que, des dels anys 90, han anat esquitxant el mapa aquí i allà. Ara, les relacions públiques comencen a percebre el problema. Algunes colles no agafen el telèfon i altres no poden garantir actuacions a les seves places. La problemàtica no només retalla el calendari de les formacions locals sinó que afecta, de retruc, el de les colles pròximes amb les quals acostumen a actuar.

Tenint en compte les dificultats, les circumstàncies i la duresa de prop de dos anys d’aturada, encara trigarem a disposar de prou perspectiva per aventurar-nos a predir un futur postapocalíptic, però caldrà estar en guàrdia durant els pròxims mesos i en l’inici del curs vinent. La crisi que molts observadors esperaven que arribés després del boom dels 90 o de la segona dècada del segle XXI, amenaça ara amb esporgar una activitat que semblava en creixement constant. Quan semblava que el pitjor ja havia passat, es tornen a despertar les alarmes.

Apunts castellers
  • Moixiganguers fins al final Els Moixiganguers d’Igualada acaben una temporada excel·lent a Sant Martí de Tous on han repetit el quatre de vuit. La colla de l’Anoia, que va optar per mantenir els assajos amb grups reduïts, ha mantingut el pols a formacions de nivell superior consolidant la “clàssica de castells de vuit” en un any realment complicat.
  • Cap als nou pisos Els Minyons de Terrassa intensifiquen el treball a assaig per plantejar el repte dels nou pisos abans que no acabi la temporada. A Sant Cugat van tornar a mostrar un gran domini dels castells bàsics de vuit i van optar pel cinc de set com a tercera estructura. Diumenge tancaran simbòlicament la temporada de la represa a la plaça Vella.
  • El cinc: castell escola Els Sagals d’Osona, els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sant Cugat han estrenat aquest cap de setmana la gamma alta de set gràcies al quatre de set amb agulla i el cinc de set, dues construccions que demostren la feina feta per preparar nous castellers i nova canalla. Els castells de vuit, però, encara hauran d’esperar.
stats