Ara Castells 19/07/2015

Més colles que mai a la Trobada de colles del Baix Llobregat

Anàlisi de la cita anual que agrupa totes les formacions de la comarca barcelonina i la seva evolució al llarg dels anys

Josep Santacreu
5 min
Aquest any la Trobada del Baix Llobregat s'ha organitzat a Esparreguera. CASTELLERS D'ESPARREGUERA

Esplugues de LlobregatL'any 1995 la Trobada de Colles Castelleres del Baix Llobregat va comptar amb la participació de sis agrupacions, més la dels Castellers de Sant Andreu de la Barca aleshores en formació. A partir del 1996, i fins al 2003, el nombre de colles va oscil·lar entre vuit i deu. L'excepció de les sis colles del 2002 era premonitòria: a partir del 2004, amb set, l'assistència cada cop va ser més escassa. La decadència de l'estat de salut de la comarca coincideix en línies generals amb la del món casteller en global aquells anys i també amb la dels Castellers de Cornellà, que el 2005 van fer el seu darrer dos de set. El mínim es va assolir en l'edició del 2007, a Esplugues, i es va quedar estancat entre les cinc i sis colles del 2008 al 2012, anys de domini cargolí.

El 2013, coincidint novament amb l'esclat del món casteller arreu de Catalunya, el Baix Llobregat va viure un nou ‘boom’: es va passar a vuit colles aquell any, deu el 2014 i tretze enguany, amb tot de formacions noves: la refundació dels Castellers de Gavà, el naixement dels Castellers de Sant Vicenç i els Castellers de Viladecans, la tornada dels d'Esparreguera, absents des de 1997 (tots aquests el 2013) i l'aparició dels Encantats de Begues (2014). Els Castellers del Prat, acabats de fundar enguany, van anunciar que no hi participarien enguany els darrers dies abans de l'actuació.

Així doncs, enguany gairebé totes les colles presents a la comarca hi han participat, de manera que s'ha arribat al màxim històric d'onze, el doble, per exemple, que el 2011. A mesura que el nivell casteller ha anat augmentant, les colles han anat sorgint de cada poble, i ara mateix la distribució és la següent:

Mapa d'ubicació de les colles participants a la Trobada 2015. JOSEP SANTACREU

Participació històrica

A aquestes dotze colles, cal afegir les següents, ja desaparegudes: Castellers de Sant Boi (1994-2007), Castellers de Martorell (1996-2000), Castellers de l’Hospitalet (1996-2005) i Castellers de Sant Andreu de la Barca (1996-2008); és a dir, 15 colles en total han participat en la Trobada del Baix durant les 21 edicions fins enguany.

Observant la taula, només hi han participat sempre els Castellers de Cornellà i els d'Esplugues, que han estat aquests anys, per torns, els dominadors de la comarca i els únics que no han deixat mai de fer castells de set i que en algun moment de la seva trajectòria n'han fet de vuit.

Els Castellers de Sant Feliu i els de Castelldefels també hi han estat molt fidels: la primera, des del primer any que hi va poder participar, el 1996, només ha faltat entre el 2009 i el 2011, tres anys en què va estar en ‘stand by’ abans de reprendre les actuacions el 2012. Una cossa semblant passa amb la colla degana del Baix, els Castellers de Castelldefels, que ha participat sempre llevat del període comprès entre el 2002 i el 2007, anys en què la formació estava sota mínims. És un cas paral·lel al de Gavà, que entre el 2004 i la refundació del 2013 no hi van ser. Els Matossers i la Colla Jove de l'Hospitalet hi han estat sempre que han pogut des que es van fundar, malgrat que de vegades hi han faltat perquè o bé no els anava bé venir o bé no podien garantir prou camises a plaça.

El següent grup el formen les colles desaparegudes: els Castellers de Sant Andreu, els de Sant Boi, els Castellers de l'Hospitalet i els de Martorell. Un cas a part és el dels Castellers d'Esparreguera, que el 1998 van decidir no ser-hi però que hi van tornar el 2012 i enguany han organitzat per primera vegada aquesta actuació.

Finalment, el grup de colles noves —Carallots, Viladecans, Begues i el Prat—, quatre colles que, afegint-hi Gavà, han aparegut a partir de l'edició del 2013 a Esplugues i que, després d'uns inicis titubejants l'any passat, van presentar un nivell digne, especialment els Carallots, que fan regularment castells de set —com el quatre de set del 2014 i el tres de set amb agulla d'aquest 2015.

Taula amb el resum històric de la Trobada de Colles del Baix Llobregat. JOSEP SANTACREU

Pujada del nivell casteller?

Fora dels Castellers de Cornellà i, després, dels d'Esplugues, a partir del 2004 el nivell de les Trobades del Baix va anar baixant. Si sempre s'havia caracteritzat per ser una diada amb força intents no descarregats, lenta i avorrida, la desaparició progressiva de colles i la davallada del nivell va fer que únicament dues formacions mantinguessin els castells de set pisos: els Castellers d'Esplugues i els Castellers de Cornellà.

Els primers anys moltes colles havien fet castells de set però a partir del 2002 aquest nombre s'estanca en tres. Del 2002 en endavant només Cornellà i Esplugues fan sempre castells de set pisos; fins al 2005 les acompanyen els Castellers de Sant Feliu (2002 i 2004), Matossers de Molins de Rei (2003) i els Castellers de Sant Andreu de la Barca (2005). Del 2006 al 2013 només Cornellà i Esplugues en fan, amb l'aparició el 2011 dels Matossers, amb un quatre de set en una temporada molt bona dels molinencs, que eren els amfitrions de la Trobada. Aquest període (2002-2013) coincideix amb la desaparició o congelació de moltes colles i amb un procés de crisi castellera general que comença a remuntar a finals de la primera dècada dels 2000. Així, el 2013, a Esplugues, hi participen ja vuit colles, amb tres de noves, tot i que encara el nivell és molt baix i que dues d'elles surten de plaça sense haver pogut descarregar cap castell de sis pisos. El 2014 es consolida el creixement, amb 4 colles de set (Esplugues, Cornellà, Esparreguera i Carallots) i una actuació amb sis colles de sis sense gaires intents frustrats, a diferència de l'any anterior, que havia estat un drama. El 2014, a més a més, amb deu colles, la Trobada iguala els registres màxims del 2001 i el 1997, anys en què moltes colles feien castells de set pisos. Aquest 2015 els Castellers de Sant Feliu han tornat a fer un castell de set en la Trobada des del 2004 i s'han afegit així a les altres quatre colles. També s'hi ha pogut veure un altre quatre de vuit, si bé els Castellers d'Esplugues el van desmuntar força ràpid: l'únic carro gros de la Trobada és de l'any 1995, realitzat pels Castellers de Cornellà.

Expectatives de futur

S'acostuma a dir que és inviable que tantes colles convisquin trepitjant-se el terreny en una comarca amb tan poca tradició castellera. El fet és que els Castellers de Castelldefels van ser fundats el 1981 i que la Trobada fa enguany 20 anys, que els castells són cada cop més coneguts i que cada colla pot consolidar el seu creixement particular. D'altra banda, encara se'n creen de noves: els Castellers del Prat de Llobregat enguany i els d'Olesa ben aviat.

No es pot preveure si hi haurà una nova crisi com a començaments d'aquest segle; en tot cas, és obvi que cada cop es fan més bons castells arreu del territori. Com més colles hi hagi, mentre tinguin un nivell digne, més s'estendrà la pràctica castellera i el coneixement d'aquesta activitat i, al cap i a la fi, més tradició hi haurà. Per tant, benvingudes siguin les noves colles.

Si la Trobada del Baix Llobregat és un reflex de l'estat de salut de la comarca, és clar que sembla que hi pot haver un gran futur. Caldria analitzar cada colla particularment i veure'n l'evolució, però sembla clar que el nivell va pujant.

stats