Ara Castells 06/08/2017

Millars uneix Manresa i Baó en una diada antològica

Els Tirallongues i els Castellers del Riberal completen les seves millors actuacions gràcies a dues estrenes molt especials

Efren Garcia
2 min
Els Tirallongues descarreguen el 4d8 per primer cop en la seva història

BarcelonaLa diada castellera de la festa major de Millars, una petita localitat situada a la Catalunya Nord, ha immortalitzat dos castells, dues exhibicions, dues gestes que els Tirallongues de Manresa i els Castellers del Riberal no oblidaran en molt de temps. La formació del Bages hi ha completat aquest dissabte el primer quatre de vuit descarregat del seu historial mentre que els de Baó s'han apuntat el tres de set amb agulla. Les dues agrupacions han segellat les millors actuacions mai fetes des de la seva fundació.

Si per una colla com els Tirallongues, pionera dels castells al Bages, és tota una fita dibuixar l'aleta d'una construcció de vuit pisos -només ho havien fet en tres ocasions des que el 1998 van carregar per primer cop el quatre de vuit- més ho és trencar el sostre descarregant el ‘carro gros’ per primer cop. Molt sovint ens oblidem d'una part vital per entendre el fet casteller i és el ‘com’. La formació de Manresa ha descarregat el seu primer quatre de vuit a més de dos cents quilòmetres de casa i ho ha fet acompanyant-lo del segon dos de set de la temporada, que han descarregat en primera ronda. Els Tirallongues han arrodonit la seva gesta amb el cinc de set, i d'aquesta manera han superat la seva millor actuació, que van completar la temporada passada després de divuit anys inamovibles.

Si bé l'atenció mediàtica s'ha centrat ràpidament en els Tirallongues per haver completat el seu assalt a la gamma de vuit, cal destacar per igual l'actuació dels Castellers del Riberal. Aquest cap de setmana han descarregat per primer cop el tres de set amb agulla, una construcció que mai havien coronat fins el vint-i-cinc de juny passat i que suposa la segona estructura de la gamma alta de set en el seu ventall. La colla de la Catalunya del Nord ha descarregat el tres de set en el primer torn i el quatre amb el pilar en el segon. Han deixat el castell més valuós per al final i per primer cop han completat una actuació amb dues estructures d'aquest nivell. Els de Baó no actualitzaven el seu millor registre des de feia catorze anys.

Tirallongues de Manresa: 3 P4, 2d7, 4d8, 5d7, V5

Castellers del Riberal: 2 P4, 3d7, 4d7a, 3d7a, V5

stats