Microsites 20/09/2015

Els Minyons tanquen el cercle a la Mercè

La colla egarenca descarrega el cinc de nou amb folre a la plaça que va veure la primera aleta d'aquesta estructura a l'era moderna dels castells

Efren Garcia
3 min
Els Minyons de Terrassa completen el dos emmanillat i el cinc de nou amb folre a Barcelona / MANOLO GARCIA

BarcelonaLa plaça de Sant Jaume de Barcelona ha demostrat aquest diumenge ser un dels escenaris més importants del fet casteller gràcies a les estructures de gamma extra dels Minyons de Terrassa i de la Colla Joves Xiquets de Valls, i a les construccions de nou pisos dels Castellers de Barcelona. El cinc de nou amb folre dels malves ha estat el castell més destacat amb diferència ja que els egarencs han aconseguit descarregar-lo a la plaça que els va veure coronar-ne el primer de l'era moderna.

Els Minyons han fet tots els esforços necessaris per dur a Barcelona la mateixa diada que van rubricar el passat 30 d'agost a Vilafranca del Penedès però al final el tres de deu amb folre i manilles haurà d'esperar per tornar a veure la llum. Han descarregat el dos de nou emmanillat i el cinc amb folre. El primer gamma extra no s'ha fet esperar, la torre s'ha alçat a la primera ronda i en el primer intent. Si bé semblava que el dos s'havia entregirat ja abans de fer sonar les gralles, s'han decidit a atacar-lo tot i que això els ha suposat un sobreesforç considerable. Un tronc impecable, ha dominat l'estructura des de l'inici, mentre les manilles i els quarts feien un gir de contorsionista rotant gairebé 45 graus respecte la posició inicial. En atacar el tres de nou amb folre al segon torn, el cinc semblava descartat però els Minyons han sorprès en anunciar-lo a tercera ronda. L'han bastit amb comoditat i han sabut defensar els moviments que es reproduïen en una de les rengles del tres. L'esclat de joia ha estat notori ja que els de Terrassa descarregaven per primer cop un cinc de nou amb folre que veu la ciutat de Barcelona i ho feien a la mateixa plaça i diada on vint-i-un anys abans el van coronar per primer cop. Amb una exhibició rodona al sarró han preferit arrodonir l'actuació descarregant el pilar de sis per no arriscar-se a una llenya no desitjada.

Si bé la Colla Joves Xiquets de Valls no passa per la seva millor temporada, a Barcelona ha tornat a demostrar que és una formació que sap respondre amb els seus millors castells les millors exhibicions del calendari. El lent inici de temporada que han protagonitzat els ha servit per muntar una base sòlida que els ha de permetre encarar el segon tram de temporada carregats de confiança i amb majors garanties. Han descarregat el tres de nou amb folre en el primer torn i han guardat per la ronda central el castell de major dificultat, el dos de nou amb folre i manilles. Els de la camisa vermella han treballat des de l'inici per fer seu el gamma extra. Amb dificultats per mantenir sòlides les manilles, el tronc ha lluitat cada moviment, salvant dues fortes sotragades per acabar celebrant la consecució de la primera construcció del màxim nivell descarregada en el que va d'any. Han completat la seva actuació descarregant un quatre de nou amb folre que ha esdevingut laboriós en perdre les mides per un dels costats.

La colla amfitriona ha volgut repetir a la diada de la festa major els millors castells que ha descarregat enguany. Els Castellers de Barcelona s'han plantejat la tripleta màgica i han començat el seu objectiu amb molt bon peu. S'han desfet amb comoditat del cinc de vuit, un castell que comença a alleugerir-se de pes pensant en un possible atac a la gamma extra. Amb més dubtes que no pas desencert, han bastit el tres de nou amb folre, si bé els primers moviments, quan es disposaven a col·locar el pis de dosos, han fet que la colla el decidís desmuntar. En el segon intent han demostrat que era un castell que estava al seu abast i l'han descarregat sense grans dificultats. Han ensopegat, però, a tercera ronda, quan intentaven el quatre de nou amb folre. Sense tenir gaire clares les mides han decidit alçar el quatre i en els moments culminants la canalla ha dubtat a l'hora de fer les darreres passes. El castell ha cedit amb l'acotxador col·locat i això ha fet replantejar la diada. Els barcelonins han atacat el quatre de vuit amb agulla però la canalla tampoc l'ha vist clar. Quan l'estructura exterior ja es desmuntava, han desfet el pilar. Han pogut treure's l'espina descarregant el pilar de sis.

Castellers de Barcelona: P4 cam, 5d8, id 3d9f, 3d9f, i 4d9f, id 4d8a, P6, P5

Minyons de Terrassa: P4 cam, 2d9fm, 3d9f, 5d9f, P6, 2 P5

Colla Joves Xiquets de Valls: P4 cam, 3d9f, 2d9fm, 4d9f, 2 P5

stats