Microsites 10/09/2017

Montblanc vibra amb l'èxit de la seva colla castellera

Els Torraires recuperen els castells de set pisos 17 anys després

Efren Garcia
3 min
Montblanc vibra amb l'èxit de la seva colla castellera

BarcelonaDesprés de dos intents i nou intents desmuntats, de 17 anys sense assolir els castells de set pisos i d'una temporada, la 2006, fregant la dissolució, els Torraires de Montblanc es van reivindicar dissabte davant del seu públic, a les festes de la Serra, en descarregar una estructura, la del tres de set, que no aconseguien des del 1999. La diada, però, va tenir altres protagonistes, ja que la Colla Joves Xiquets de Valls va completar l'únic castell de nou pisos de la jornada i els Minyons de l'Arboç van mantenir el nivell en descarregar també el tres de set.

A vegades és molt complicat trobar l'exemple perfecte per fer didàctica entre nous castellers i aficionats, tant els més habituals com els aliens al món de les torres humanes, però aquest cap de setmana s'ha donat la millor ocasió. Com s'han de valorar els castells? A primer cop d'ull seria senzill arribar a la conclusió que els més alts i difícils han de ser més valuosos que els més petits, però cada construcció és molt particular i cada colla és un món.

Amb una població de poc més de 7.000 habitants, a 15 quilòmetres de Valls i a 30 de Tarragona, a Montblanc intenta subsistir-hi una formació històrica que té els seus orígens a la meitat del segle XIX i que, després de la seva dissolució l'any 1920, va reaparèixer el 1994. Els Torraires de Montblanc lluiten per arrossegar prou castellers temporada rere temporada, resistint al magnetisme de les grans formacions en un gran exemple de resiliència.

Dissabte, la diada castellera de les festes de la Serra va poder celebrar una fita que, a l'ombra del tres de nou amb folre descarregat per la Colla Jove Xiquets de Valls, podria resultar insignificant però que pot esdevenir amb seguretat un dels èxits destacables del cap de setmana. Els Torraires van encarar en el primer torn el tres de set, un castell que no descarregaven des del 1999. Ho van fer amb nervis evidents però amb molta convicció. Van salvar el tremolí constant de la construcció i van dominar les emocions durant la descarregada. Al cap de 18 anys, la colla de la Conca de Barberà completava el tres de set, però la fita és encara més important si tenim en compte que des de l'any 2000 no assolia cap aleta de set pisos. Els locals van completar una gran actuació afegint-hi el primer dos de sis de l'any i descarregant, després d'un intent desmuntat, el cinc de sis.

La Colla Joves Xiquets de Valls passa per un moment especialment dolç després de segellar una magnífica exhibició en la diada de Sant Fèlix. Tot i així, cal remarcar la seva actuació, amb el tres de nou amb folre per bandera, ja que no assolia aquest nivell a Montblanc des de feia 16 anys. A les portes de l'actuació de la Diada Nacional, en la qual podrien tornar a atacar castells de gamma extra, els de la camisa vermella van arrodonir una exhibició molt completa en descarregar el dos de vuit amb folre, el tres de nou i el tres de vuit amb el pilar. Van completar la feina amb el pilar de set amb folre.

Amb un sol castell de la gamma alta de set, els Minyons de l'Arboç poden comptar com un èxit cada aleta de set pisos assolida aquesta temporada. Dissabte van sumar-ne la novena en descarregar el tres de set. Van optar pel quatre de sis en el primer torn i el quatre amb agulla en el tercer.

Colla Joves Xiquets de Valls: 2d8f, 3d9f, 3d8 p, P7f

Minyons de l'Arboç: 4d6, 3d7, 4d6a, P4

Torraires de Montblanc: 3d7, 2d6, id 5d6, 5d6, 2 P4

stats