Ara Castells 18/03/2016

El nou monument casteller es troba a la Xina

Un tres de vuit de mides reals s'erigeix a les portes de l'empresa tèxtil Antex, que acull l'única formació castellera fundada al país asiàtic, els Xiquets de Hangzhou

Efren Garcia
2 min
La sala d'assaig dels Xiquets de Hangzhou està presidida per uns monumentals vitralls decorats amb motius castellers

BarcelonaA tot Catalunya hi podem trobar al voltant d'un centenar de colles castelleres i una dotzena de monuments dedicats a les torres humanes. D'entre les escultures més destacades criden l'atenció aquelles de majors dimensions, com el quatre de vuit situat a la Rambla Nova de Tarragona o el pilar de vuit amb folre i manilles de la plaça de la Font a Altafulla. El que pocs podien esperar és trobar un tres de vuit de mides reals al mig de la Xina. Si els Xiquets de Hangzhou han fet possible veure castells al continent més poblat de la terra, què no podrien fer realitat?

El viatge de Neil Caja al voltant del món ens ha servit per conèixer de prop la formació xinesa però també per descobrir alguns dels secrets que l'envolten.

"És impressionant veure les instal·lacions que tenen!" afirma l'expresident dels Castellers de Montreal. L'espai d'assaig és de mides descomunals; segons Caja "podria acollir fàcilment dues colles fent un tres de deu amb folre i manilles de manera simultània" però a més està decorat amb especial cura. La nau disposa de tres "vitralls gegants de motius castellers". Un dos de nou amb folre i manilles de camisa blau marí, un tres de deu amb folre i manilles de camisa vermella o rosada i un pilar de vuit emmanillat de color blau cel, possiblement verd, il·luminen la gran sala. Hi destaca el tradicional color vermell habitual a la Xina i les imatges d'alguns dels castells de la colla com el pilar de cinc o el tres de set.

Un dels més grans monuments castellers es troba a la Xina

A una de les entrades de la colònia s'erigeix una escultura d'un tres de vuit a mida real. En aparença el castell sembla d'unes dimensions similars a les del quatre de vuit tarragoní, d'onze metres d'alçada, si bé les figures no són tant estilitzades com les del monument de l'escultor català Francesc Anglès i Garcia. Com passa amb el seu parent català, a un costat del castell s'hi poden veure els grallers, quatre en aquest cas, i un tabaler.

De fet l'empresa tèxtil respira castells per tot arreu. Monuments a banda, "fins i tot hi trobes gravats castellers a les portes de l'edifici!".

stats