Ara Castells 11/03/2016

Els nous sostres del món casteller (literalment)

Quines colles estrenaran local aquesta temporada? Quines faran obres a les seves seus? Quan obrirà les portes el museu de Valls?

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Vilafranca han començat la primera fase d'adequació del seu local

BarcelonaEls Matossers de Molins de Rei i els Castellers de Berga estrenen seu social i local d'assaig aquesta temporada. Els Castellers de Vilafranca remodelaran Cal Figarot i els de Sant Cugat tiren endavant el seu projecte gràcies a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès. Per arrodonir totes aquestes obres, el conseller Santi Vila ha visitat els darrers dies les obres del futur museu casteller.

No són grans promotors ni compten amb milions d'euros, no tenen al seu costat els millors arquitectes, però han demostrat que amb molta il·lusió i ganes també es poden construir espais de nexe social. Els seus projectes de remodelació no són els més ambiciosos i, en bona part dels casos, han de comptar amb les col·laboracions desinteressades per pintar sales, canviar llums o implementar mesures de seguretat. El 2016 comença amb la primera bombolla immobiliària castellera.

Diumenge 12 de març, els Matossers de Molins de Rei viuran un moment molt especial. Els del Baix Llobregat estrenen el seu nou local social i per celebrar-ho han organitzat una diada castellera. Els Castellers de Sant Feliu seran els convidats d'excepció d'aquesta cita i podran compartir un moment que una colla no es pot permetre repetir gaires cops.

Una altra formació que estrena seu aquesta temporada és la dels Castellers de Berga. Tant desitjar una temporada de cinema, el somni se'ls ha fet realitat. Enguany es traslladen al Cinema Catalunya, on ja han començat els assajos. L'antiga Sala A va obrir les portes dimarts 1 de març, i ha canviat les butaques vermelles per una xarxa de seguretat i unes columnes per fer-hi proves.

D'una altra època, i d'un altre món, és el local dels Castellers de Vilafranca. Cal Figarot és un edifici neogòtic que s'ha anat adaptant a l'època i a les necessitats de la formació castellera. Aquesta temporada li torna a tocar un rentat de cara. Els verds han iniciat la primera fase de les obres que han d'adequar el pati i la nau d'assaig a les exigències actuals de seguretat i accessibilitat. L'espai d'assaig a cobert guanyarà un metre i mig d'altura en la seva cúpula, una de les principals preocupacions d'una colla castellera.

Un altre projecte que segueix endavant és el del local dels Castellers de Sant Cugat. Els de la camisa verd Collserola veuen com el seu somni cada cop està més a prop. Coincidint amb el final del primer quadrimestre del curs acadèmic, els alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) donen per finalitzada la fase d'estudi i comencen el disseny de la proposta més votada que ha de convertir la Biblioteca central Gabriel Ferreter en un espai per alçar-hi torres humanes.

L'any 2017 hauria d'arribar una altra de les grans obres castelleres, el museu que s'està erigint ja a Valls, a tocar de la plaça del Blat. La setmana passada, el conseller Santi Vila va presidir la reunió del Consorci, que ja compta amb un projecte museogràfic propi. Albert Batet, alcalde de la ciutat, espera que les obres puguin completar-se aquest estiu i tenir així acabat l'espai que ha d'acollir el gran temple dels castells.

stats