Ara Castells 24/05/2018

Es filtren les novetats del reglament del Concurs de Castells

Destaquen la penalització per enfonsament i l'eliminació d'incompatibilitats

Efren Garcia
3 min
2de9fm dels Castellers de Sants durant el Concurs de 2014

BarcelonaTot i que l'organització del Concurs de Castells va demanar explícitament discreció a tots els membres de la comissió assessora encarregada de reformular el reglament i les normes de l'esdeveniment biennal, i malgrat el comprensible secretisme dels promotors en aquest tipus de qüestions, un cop més s'han filtrat part de les novetats de cara a la 27a edició, que tindrà lloc enguany a la plaça del Castell de Torredembarra i a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona. Segons informacions publicades per TAC12, basant-se en qüestions del plenari tarragoní, i per 'Revista Castells', la novetat més destacada en el plec de normes serà la penalització dels enfonsaments del folre o de les manilles de les construccions que s'hi provin. Si bé el canvi només afectarà en el remot cas d'empat, la nova norma torna a mostrar un compromís ferm per millorar la seguretat dels castellers.

El reglament complet es farà públic en un termini aproximat de 15 dies, ja que l'organització del certamen té la intenció de celebrar una trobada amb els mitjans de comunicació per fer públic el tret de sortida del Concurs, però diversos mitjans especialitzats ja han publicat algunes de les novetats, com la penalització dels enfonsaments de folre o manilles, la retirada de penalització per als peus desmuntats o la compatibilitat entre estructures de la mateixa base, que fins ara impedia la realització d'un tres de vuit després d'haver coronat el tres de nou folrat.

La nova norma d'enfonsaments neix d'una proposta pública que durant molt de temps ha expressat el doctor Jaume Rosset, ex director mèdic i científic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que considera que “l'alentiment del desmuntatge, un cert grau de relaxament mental i físic i, encara més, les pertorbacions físiques vinculades amb l'actitud i els gestos de celebració del castell generats en qualsevol nivell, des dels membres del pom de dalt quan arriben al folre fins als de la soca”, es podrien considerar un factor agreujant de l'increment de lesions que viu el món casteller. Aquesta penalització, com la resta de les previstes pel reglament, tindria efectes només en cas d'empat entre dues colles però ja comença a ser ben rebuda pels mateixos castellers, que valoren la imatge en favor de la seguretat que transmet. Així mateix, sempre segons les informacions aparegudes fins ara, la dificultat de valorar un possible enfonsament farà que la norma reculli que aquest ha de ser de certa consideració.

Després d'aconseguir retallar la durada de la jornada dominical del Concurs, i en sintonia amb la dinàmica del món casteller, una altra de les novetats filtrades fins ara seria la retirada de la penalització dels peus desmuntats. El nou sistema de rondes encavalcades adoptat pel certamen fa que l'afectació dels peus desmuntats s'hagi reduït al mínim i que se segueixi apostant per la seguretat.

La inclusió del nou reglament publicat el 22 d'agost del 2017, que preveu que només es comptabilitzi la puntuació d'un castell carregat en la classificació final, també ha obligat l'organització a revisar la norma d'incompatibilitats. Aquesta norma, apareguda perquè les colles no poguessin especular provant primer un castell menor com per exemple el tres de nou amb folre, per atacar tot seguit el tres de deu amb folre i manilles, hauria adaptat ara una filosofia inversa. L'eliminació de les incompatibilitats permetria que una colla que ha coronat més d'un castell intentés una estructura de la mateixa base però de dificultat inferior per poder completar la puntuació sense incórrer en el risc de veure's obligada a provar un castell superior i que possiblement no estaria al seu abast. En tot cas, també possibilitaria l'intent d'estructures superiors amb més risc, però, en tot cas, la responsabilitat seria de cada formació.

stats