Microsites 24/11/2015

Els Premis Ara Castells reconeixen la feina de les colles castelleres en la millor temporada de la història

Aquest vespre s'han entregat a l'Antiga fàbrica Damm els Premis Ara Castells, que han reconegut amb sis categories l'èxit de les colles enguany

Marta Díaz
4 min
Albert Solé i Efren Garcia han valorat la temporada castellera viscuda enguany / MANOLO GARCIA

BarcelonaAquest vespre, a dos quarts de vuit del vespre, s'ha celebrat a l'Antiga fàbrica Damm l'entrega dels primers Premis Ara Castells, que el canal especialitzat casteller del diari Ara ha atorgat per primera vegada en reconeixement a la feina feta per les colles castelleres al llarg de la temporada històrica que el fet casteller ha viscut enguany.

Presentada per Carles Cortès, l'entrega dels premis ha estat fortament marcada per la gran temporada que les colles castelleres han signat enguany; i així ho ha volgut destacar Josep Maria Cortès, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, en obrir la gala d'avui. Així, Josep Maria Cortès ha començat el seu discurs agraint el suport hitòric i incondicional de la companyia cervesera Estrella Damm al món casteller, així com el treball dels mitjans de comunicació en contribuir a fer conèixer el món casteller i reconèixer avui les fites i capacitat de les colles castelleres d'arreu del país.

A continuació, Albert Solé, cap de la secció de societat del diari Ara i exmembre dels Castellers de Sabadell, i Efren Garcia, periodista especialitzat casteller i impulsor del canal Ara Castells, han fet un recorregut pels sis mesos de feina i l'any i mig de projecte del canal especialitzat en el món casteller del diari català. Albert Solé ha destacat com els articles més visitats han estat precisament aquells que formaven part de l'actualitat castellera més enllà dels castells pròpiament dits, refermant així el projecte de l'Ara Castells. Efren Garcia, per la seva banda, ha destacat la voluntat de fer comunitat i donar veu a totes les colles del panorama casteller, tant grans com petites, així com donar sentit a aquesta voluntat fent ressò de les colles nascudes més enllà de les fronteres catalanes.

Ha estat present, evidentment, el reconeixement a aquesta temporada com la millor temporada de la història, que ha provocat que es faci difícil, des del punt de vista dels mitjans de comunicació, inventar diumenge rere diumenge un nou titular per descriure de nou la millor actuació de la història, fet pel qual, Efren Garcia ha volgut agrair a les colles la gran temporada que ens han fet viure.

Després d'aquesta introducció, ha arribat el moment més esperat de la jornada, l'entrega dels Premis Ara Castells, que comprenien sis categories diferents, tres de les quals -premi a la colla més innovadora, a la colla més segura i a la colla que més ha crescut- han estat atorgades per un jurat format per set periodistes especialitzats de renom: Guillem Bargalló i Gerard Recasens de l’espai digital Diaricasteller.cat, Toni Comas, presentador de la Xarxa de Comunicació Local, Pep Ribes, director i guionista del programa Va de Castells de RTV Vilafranca, Raquel Sans, companya comentarista en les retransmissions castelleres de TV3, Josep Torreño, encarregat de la secció castellera del digital Festadirecta.cat, i Efren Garcia, periodista casteller especialitzat.

La colla premiada com a la més innovadora han estat els Castellers de Sants, per l’adaptació de la colla a les noves tecnologies que fan possible des de la confirmació de l’assistència dels seus castellers a assaigs i actuacions fins al càlcul de les alçades dels troncs de les seves construccions.

La Colla Castellera Jove de Barcelona ha estat premiada amb el premi a la colla més segura per la combinació d’una altíssima efectivitat, d’un baix índex de sinistralitat i d’un creixement exponencial de la formació barcelonina en la millor temporada de la seva història, que han estat clau en la decisió del jurat, desmarcat de tots els rànquings o d’altres eines objectives.

A continuació, s'ha atorgat el premi a la millor imatge castellera de la temporada, concedit a Elena Gavaldà per un jurat format per cinc fotògrafs i fotoperiodistes reconeguts al voltant del món casteller: Marta Arjona, Xavier Bertral, David Oliete, Dani Serò i Pere Toda.

Un moment especial l'ha protagonitzat l'entrega del premi a la colla més popular, en el qual aficionats i castellers seguidors del diari Ara han estat els encarregats d’escollir amb els seus vots a través de les xarxes socials aquest premi. Així, tot i la forta competència dels Castellers de l'Alt Maresme, que ha estat reconeguda, la colla premiada ha estat la dels Castellers d'Andorra.

Els Nens del Vendrell han estat premiats com a la colla que més ha crescut per l'espectacular temporada que han protagonitzat i, finalment, els Castellers de Vilafranca han rebut el premi a la colla que més puntuació ha assolit al llarg de l’any, segons el rànquing Estrella Damm.

Foto de família de les colles guanyadores dels primers Premis Ara Castells / MANOLO GARCIA

Un cop repartits els premis, s'ha fet una foto de família amb tots els representants de les colles guanyadores i el punt final de l’entrega dels premis l’han posat representants de les cinc colles del panorama casteller actual que han tocat l’estructura del tres de deu amb folre i manilles, Aleix Masana dels Castellers de Vilafranca, Manel Sanromà de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Albert Martínez de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Jaume Galofré de la Colla Joves Xiquets de Valls i Xavier Pinsach dels Minyons de Terrassa; els quals han compartit els seus respectius punts de vista sobre els castells de deu pisos, així com l’experiència i relació de cada colla amb aquestes monstruoses construccions, en un debat moderat pel periodista especialitzat Efren Garcia.

stats