El quatre de nou sense folre es resisteix a Tarragona

Malgrat tot, el Pla de la Seu ha mantingut el màxim nivell gràcies als Castellers de Vilafranca i ha vist com els Xiquets recuperaven la gamma de nou

La diada del Pla de la Seu n'ha ofert una de freda i una de calenta. Tarragona ha pogut tornat a gaudir dels castells de gamma extra dels Castellers de Vilafranca però s'ha quedat sense l'anhelat quatre de nou sense folre. Els Xiquets de Tarragona han estrenat la gamma de nou però una llenya inesperada els ha fet marxar de plaça amb un regust agredolç. Si bé els Castellers de Sants se n'han sortit amb la primera tripleta màgica de l'any, la recompensa no esborra la imatge dels Borinots assolint la gamma extra davant de la catedral l'any passat. Enguany, les actuacions del màxim nivell arriben més d'hora que mai però ho fan a un preu força elevat.

Els Castellers de Vilafranca han començat l'actuació alçant per segon cop aquesta temporada el tres de nou amb folre i agulla. L'estructura exterior s'ha bastit àgil però amb l'entrada de la canalla ha començat a tancar-se per la part alta, fent perillar la seva consecució. El descens ha sigut molt laboriós però la qualitat de l'espadat vilafranquí s'ha fet notar. El primer gamma extra de la jornada ha arribat a bon port però les sensacions no eren les millors per plantar cara al repte més important, el quatre de nou sense folre. La segona ronda ha despertat tota l'atenció del nombrós públic que s'ha aplegat al Pla de la Seu, era l'hora del 'castell total'. Després de desmuntar-ne un peu, els verds han fet sonar gralles però la mida no ha sigut perfecta en l'ascens, una concessió arriscada en aquest màxim nivell. El castell ha començat a treballar a mitja altura i, quan l'acotxador es disposava a ocupar el seu lloc, l'enxaneta ha decidit desmuntar. Els problemes s'han agreujat en el descens i quan la canalla petita arribava a la pinya l'estructura ha acabat cedint. La llenya ha provocat una petita aturada de l'actuació mentre els serveis mèdics atenien els castellers que havien patit algun cop. La colla penedesenca s'ha refet de la caiguda completant sense complicacions el quatre i el tres de nou amb folre, que han presentat canvis obligatoris.

La colla amfitriona, la dels Xiquets de Tarragona, sí que ha pogut celebrar l'actuació tot i no fer-ho al complet. Ho ha fet obrint plaça amb el seu castell més important, l'estrena dels nou pisos aquesta temporada. Els Matalassers s'han decidit pel quatre de nou amb folre per encetar la gamma de nou i ho han fet sense gaires complicacions. El castell s'ha coronat sense grans dificultats però els pisos superiors han perdut la mida i això els ha obligat a mantenir la concentració fins al final. Assolit el principal objectiu han optat pel cinc de vuit, el cinquè de la temporada, una estructura que ha passat de ser la bèstia negra de l'any passat a convertir-se en un dels castells insígnia de la colla. Han volgut segellar l'actuació amb el quatre de vuit amb agulla però, quan ja desmuntaven l'estructura exterior, el pilar, que no s'ha mostrat còmode en cap moment, ha cedit abans que el poguessin alliberar. Conscients del seu domini amb aquest castell, l'han repetit per completar-lo amb èxit al segon intent. Un altre cop, el quatre s'ha mostrat dòcil, però el pilar s'ha hagut de lluitar de valent durant la descarregada.

Enguany els Castellers de Sants han hagut de reformular la major part dels seus castells i això ha fet que no arribessin a la diada del Pla de la Seu en el seu millor estat de forma. Els Borinots han pogut mantenir un ritme similar al de la temporada passada però la gamma extra, que el 2016 va arribar a Tarragona en forma de dos de nou emmanillat, s'haurà d'esperar. La formació barcelonina ha assolit amb certa comoditat les dues estructures bàsiques de nou pisos, el tres de nou amb folre i el quatre, aquest després de l'aturada mèdica. Si l'any passat el seu principal objectiu se situava en la gamma extra, enguany l'expectació arribava a tercera ronda en forma de cinc de vuit. El castell s'ha alçat amb bones mides i sense grans complicacions, si bé després de les dues aletes la 'catedral' grisa ha recordat el seu valor en un descens més laboriós. La primera tripleta màgica de la temporada els ha servit per tancar el primer tram de l'any assolint la seva millor actuació.

Tot i les complicacions patides amb el quatre de vuit amb agulla, els Xiquets de Tarragona s'han atrevit amb el pilar de set amb folre, però les forces ja eren massa justes i l'espadat ha acabat fent llenya abans de l'aleta. Els Castellers de Vilafranca han descartat els grans pilars i han acabat l'actuació amb dos pilars de cinc i els de Sants amb tres de quatre.

Xiquets de Tarragona: 4d9f, 5d8, i 4d8a, 4d8a, i P7f
Castellers de Vilafranca: 3d9fa, i 4d9, 4d9f, 3d9f, 2 P5
Castellers de Sants: 3d9f, 4d9f, 5d8, 3 P4