Ara Castells 23/09/2017

Les quatre colles tarragonines brillen el dia de Santa Tecla

La plaça de la Font vibra amb una exhibició històrica i de gamma extra

Efren Garcia
4 min
La plaça de la Font s'ha omplert de gom a gom per seguir la diada de Santa Tecla d'inici a fi

La diada local de Santa Tecla no ha decebut i ha tornat a exhibir un nivell digne de les cites més importants de l'any. La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha exhibit un nou pòquer de castells de gamma extra i, si bé els Xiquets s'han quedat a les portes del màxim nivell, han tornat a demostrat un exemplar caràcter de colla històrica. La millor exhibició de l'historial dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau i un domini tècnic excel·lent dels Xiquets del Serrallo han completat el menú de festa major.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona completa un nou pòquer de castells de gamma extra

Després de la caiguda del tres de deu amb folre i manilles en la diada del primer diumenge de festes, la Colla Jove Xiquets de Tarragona sabia que era important començar l'actuació amb bon peu. Han decidit fer-ho amb el cinc de nou amb folre i han tornat a completar la feina amb excel·lència. El castell s'ha alçat amb el tremolí habitual però de seguida s'ha aturat i s'ha pogut descarregar amb comoditat. Han buscat en el segon torn el tres de nou amb folre i agulla i, si bé l'estructura exterior s'ha alçat de forma prou correcta fins al moment de l'aleta, el descens ha estat molt treballat i això ha desgastat tant el folre com l'espadat, que ha acabat fent llenya tot just després de ser alliberat. Els de la camisa lila han demostrat caràcter de colla líder i han arrodonit la seva actuació amb el dos de nou amb folre i manilles, el segon descarregat. Entregirat i tens en el tram final, els tarragonins l'han sabut dominar amb coratge.

Els Xiquets de Tarragona completen el 3d9f i coronen el 4d9f a la plaça de la Font

Els primers, però, d'alçar castells avui a la plaça de la Font han estat els Xiquets de Tarragona. Per treure nervis als castells de nou pisos, han optat per variar la seva tripleta i per això han triat el quatre de vuit amb agulla com a estructura d'inici. Els matalassers l'han completat per segon cop aquest mes de setembre, si bé no el duien a plaça des de la diada del Pla de la Seu. La segona ronda era el moment per tornar a fer un cop de puny sobre la taula en atacar el segon tres de nou amb folre de la temporada. Encara amb nervis a l'hora de plantar cara als nou pisos, els Xiquets han dominat l'estructura i han tornat a demostrar que el seu nivell ha de ser aquest. En el tercer torn han hagut de donar-ho tot un altre cop en fer sonar les gralles del quatre de nou folrat. El castell s'ha pogut coronar amb ofici però els han faltat les forces durant el descens i s'ha acabat trencant per la part del mig.

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau completen la millor actuació del seu historial en la diada de Santa Tecla

El tres de vuit ha estat la construcció d'inici dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. El quinzè consecutiu de la colla en dos anys s'ha mostrat apamat en tot moment i ha demostrat la veterania assolida en les últimes temporades, un valor que només pot ser condicionat pel nombre de camises que la colla pot arrossegar cada cap de setmana. Descartat l'atac al dos de vuit amb folre, els de la camisa verda han brodat un dos de set perfecte tot i les mides desiguals en alguns dels pisos de la construcció. Han completat la tripleta de castells de vuit descarregant el quatre de vuit, i han guardat forces per a la ronda de pilars.

Els Xiquets del Serrallo dominen la gamma alta de set per festa major

Descartat l'atac al dos de set, els Xiquets del Serrallo han decidit començar la seva actuació amb el cinc de set, un castell que s'havia especulat que podria arribar a encabir-hi un pilar a dins. El cinc s'ha bastit amb lentitud però de forma molt aplomada. Han seguit la seva exhibició amb un quatre de set amb agulla de postal i han tornat a dibuixar un castell perfecte en provar el tres de de set amb agulla. Els de la camisa blava han trobat el seu camí amb els castells de la gamma alta de set i han demostrat un gran domini tècnic el dia de la festa gran de la ciutat.

La ronda de pilars ha mantingut la tensió fins al final, ja que el Xiquets de Tarragona havien anunciat l'atac al gamma extra. El seu espadat de vuit pisos s'ha bastit amb molta correcció, treballant bé en el folre i en les manilles però amb algun nervi de més en el tronc. Si bé els moviments presagiaven un final complicat, la plaça somiava amb una aleta que no han pogut dibuixar. Quan l'enxaneta feia les últimes passes el tronc ha cedit. Els que sí que han pogut celebrar com mai la ronda de pilars han estat la colla de Sant Pere i Sant Pau, que ha descarregat per primer cop a la plaça de la Font el pilar de set folrat. L'espadat, ferm com una pedra, ha servit per segellar la millor actuació de la història dels de la camisa verda. La Colla Jove comença a acostumar-nos a veure el domini del pilar de vuit amb folre i manilles. El d'avui els ha servit per completar la segona millor actuació del seu historial. Els Xiquets del Serrallo han acabat la seva actuació descarregant el vano de pilar de cinc.

Xiquets de Tarragona: 4d8a, 3d9f, 4d9f c, i P8fm

Xiquets del Serrallo: 5d7, 4d7a, 3d7a

Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 3d8, 2d7, 4d8, P7f

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5d9f, 3d9fa c, 2d9fm, P8fm

stats