Ara Castells 24/05/2017

En què consisteix el Pla de Gènere Casteller?

Els Castellers del Poble Sec i la Colla Castellera Jove de Barcelona busquen lluitar contra les desigualtats entre homes i dones al món dels castells

Ara
2 min
Marta Bolinches de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB va exposar el marc teòric sobre el que treballa el Pla de Gènere Casteller

BarcelonaDesprés de tres anys adherits al 'Protocol contra les agressions masclistes' a la festa major del seu barri, document reconegut el 2015 amb el premi 25 de Novembre, atorgat per l'Ajuntament de Barcelona, diverses membres dels Castellers del Poble Sec van fer un pas endavant amb l'objectiu de traslladar el protocol portes endins de l'entitat. El projecte de seguida tindria un efecte multiplicador en relació amb la igualtat de gènere al Poble Sec, on la colla desenvolupa moltes activitats i participa activament en el teixit associatiu. Una situació similar va viure per la seva part la Colla Castellera Jove de Barcelona en impulsar la seva pròpia comissió, que neix en els protocols de la festa major i s'estén fins al nucli més profund de la formació.

Les dues colles han començat a organitzar diversos actes formatius i xerrades, i a posar en marxa protocols d'actuació en cas d'agressió sexista. Ara, de forma conjunta han decidit dissenyar un Pla de Gènere que pugui arribar a totes les colles castelleres que desitgin acabar amb les desigualtats que el món casteller, com a reflex de la societat de la qual forma part, encara manté vives.

El projecte neix amb la voluntat de ser com més genèric millor perquè cada colla, des de la seva realitat, el pugui fer seu i emmotllar-lo a les seves necessitats. Les formacions que s'hi vulguin adherir hauran de crear un grup de treball o comissió que es comprometi a portar a terme el Pla de Gènere, facilitar els recursos que li calguin i vetllar pel seu funcionament transversal. Les agrupacions hauran de realitzar una anàlisi de gènere indispensable, a partir de la qual es decidiran les actuacions a dur a terme per dissenyar una estructura concreta partint d'unes accions generals vàlides per a totes les agrupacions. Un cop el projecte es posi en marxa, es durà un seguiment periòdic que ajudarà a enriquir globalment el pla.

Des de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya s'ha mostrat interès per fer arribar aquest projecte a totes les formacions que així ho desitgin, si bé les dues colles barcelonines ja han posat a disposició de tothom un correu electrònic per facilitar una primera comunicació.

stats