Els reis del 3 de 7 per sota

Els Castellers de la Sagrada Família estan a punt de ser la colla amb més 3d7ps del segle XXI

En castells, ja se sap que dos i dos no sempre són quatre. Cada colla castellera té una sèrie de peculiaritats que la fan diferent de la resta, la fan única. Alhora, totes compten amb algun castell emblema o d'altres més costosos de veure; com també places talismà o de complicades. En el cas dels Castellers de la Sagrada Família, s'han convertit en uns experts en el 3d7ps. Aquest cap de setmana han fet el primer que es veu aquesta temporada i cap colla n'ha fet més els últims anys.

La bona sintonia amb el 3d7ps ve del 2012, quan van descarregar els set intents que van portar a plaça, tot i ser-ne els primers de la seva història. A partir de llavors han sigut uns autèntics dominadors del castell, amb l'única excepció del 2015, quan només en van poder descarregar tres. La resta d'anys han sigut la colla amb més castells descarregats d'aquestes característiques. Això els ha portat a situar-se a només tres 3d7ps dels Sagals d'Osona, la colla que més n'ha descarregat. Actualment els barcelonins n'han completat 71, per 73 dels osonencs. Els de la Sagrada Família, a més, ho han fet amb un gran nivell d'efectivitat, perquè només n'han deixat un en intent i un altre en intent desmuntat.

Aquest 2019, el primer de l'any no ha arribat fins a mitjans de juny. El seu cap de colla, Hugo 'Txeco' Bernabéu, admet que el volien haver portat abans a plaça però la dificultat per fidelitzar els primers cordons de pinya els han obligat a haver d'esperar el moment adequat. "És un castell difícil, perquè no només et fa falta la mateixa gent al tronc, sinó també a la pinya". Per això també considera que està poc infravalorat en la taula de puntuació. També en destaca la duresa en les proves d'assaig, especialment per als baixos. De totes maneres puntualitza que, tot i que hi ha hagut moments en què s'havien plantejat abandonar-lo si les proves no sortien bé, la colla hi ha continuat apostant; en part, per la importància que hi té la pinya.

Aquest any, a més, es produeix un fet insòlit i és que des del 1975 mai cap colla havia trigat tant a descarregar el primer 3d7ps. Entre altres motius, Txeco Bernabéu creu que les colles no hi aposten perquè "és un castell que té un límit i li veus la data de caducitat perquè hi ha un abisme fins al 3d8ps i tampoc hi pots posar una agulla".

Un cop assolit el seu castell emblema, així com castells de la gamma mitjana de set com el 5d7 i el 7d7, els Castellers de la Sagrada Família ja miren cap a nous objectius. Al local ja intenten trobar l'encaix en els castells bàsics de vuit, tot i que no els descarreguen des de fa dos anys. En el seu historial compten amb nou 4d8 descarregats i un 3d8 carregat. Aquesta temporada esperen poder-los portar a plaça de cara al segon tram, mentre que el 2d7 es troba en un procés de canvis en el pom de dalt i pot trigar a arribar.

Més continguts de