Ara Castells 07/07/2019

Els Sagals d'Osona avancen dues caselles per festa major

L'estrena del quatre de vuit i del pilar de sis fa vibrar la Plaça Major

Efren Garcia
2 min
Els Sagals d'Osona sorprenen amb l'estrena del pilar de sis

VicLa festa major de Vic ha vibrat aquest diumenge amb una diada castellera de màxima igualtat. Els Sagals d’Osona han aprofitat la seva festa gran per estrenar el quatre de vuit i descarregar el seu primer pilar de sis de l’any.

Les altes temperatures han fet que l’ajuntament de la capital osonenca avancés l’horari d’inici de l’actuació i, si bé la puntualitat no ha sigut exemplar, la decisió ha sigut encertada. Les colles han pogut exercir-se fugint de les hores de sol més abundant i el ritme de l’exhibició també n’ha sortit beneficiat.

La previsible pèrdua dels ‘galons’ dels nou pisos –cap de les colles tenia el nivell per intentar un castell d’aquestes dimensions– no ha restat emoció a la jornada. Els al·licients seguien intactes; els Sagals d’Osona es plantejaven la cita amb el repte de fer un pas endavant, els Marrecs de Salt s’havien de treure l’espineta de l'última caiguda i els Castellers de la Vila de Gràcia volien confirmar que havien trobat el rumb.

En el món de les torres humanes no sempre el castell més celebrat és el de més nivell i aquest diumenge n’hem tingut un nou exemple. Tot i que les tres colles han descarregat tant el tres com el quatre de vuit, la formació local ha sigut la que ha completat una tripleta d’estructures més petita en arrodonir la seva exhibició amb el dos de set. En canvi, el seu quatre de vuit –castell de menys dificultat que el tres i que la torre folrada– ha sigut àmpliament celebrat: per als de la camisa taronja era el primer de la temporada.

L’altre repte important han arribat durant la segona ronda. Els Marrecs de Salt han provat el dos de vuit amb folre per segon cop aquesta temporada, després de gairebé dos mesos sense intentar-lo. Els nervis han estat a flor de pell des de l’inici i els gironins han hagut de treballar per fer seva aquesta construcció, però finalment s’han vist recompensats com esperaven. Han igualat forces amb els Castellers de la Vila de Gràcia, que han segellat la tercera tripleta de castells de vuit de l’any –tres i quatre de vuit més dos folrat– de forma gairebé consecutiva. Si el seu inici de curs havia sigut també una mica lent, exhibir aquest nivell després d’actuar dissabte a Barcelona els ha suposat una bona injecció de moral.

Però les sorpreses no s’havien acabat. Arribats a la ronda de pilars, els Sagals d’Osona han recuperat el protagonisme per apuntar-se el seu primer pilar de sis de l’any. L’espadat s’ha coronat un pèl tremolós. Els nervis de l’enxaneta han accentuat els moviments a l’inici del descens, però l’habilitat dels quints ha sigut clau per asserenar la construcció i dur-la a bon port. Les dues colles convidades s’han acomiadat bastint sengles vanos de cinc.

Sagals d’Osona: P4 cam, 3d8, 4d8, 2d7, P6, 4 P4

Marrecs de Salt: P4 cam, 4d8, 2d8f, 3d8, V5

Castellers de la Vila de Gràcia: P4 cam, 3d8, 2d8f, 4d8, V5

stats