Ara Castells 19/08/2015

Sant Magí viu una diada històrica a Tarragona

Les quatre colles de Tarragona han protagonitzat una actuació de Sant Magí màgica carregada d'emocions avui a la plaça de les Cols

Marta Díaz
4 min
La plaça de les Cols de Tarragona ha vibrat avui amb l'emoció de les quatre colles tarragonines en una actuació que passarà a la història / TJERK VAN DER MEULEN

BarcelonaAvui les quatre colles castelleres de Tarragona han protagonitzat la que és la diada més important del mes d'agost a la seva ciutat en honor al seu patró Sant Magí, i totes han estat afavorides pel sant màrtir de la ciutat, excepte els Xiquets de Tarragona, que han vist el seu objectiu de la gamma extra truncat.

La Jove de Tarragona conquereix la gamma extra

Els del carrer del Cos del Bou arribaven a Sant Magí amb la intenció de deixar el llistó ben alt, i així ho han fet. La colla ha descarregat en primera ronda el primer nou de vuit de la temporada. El castell ha pujat amb agilitat, però el tres central s'ha anat estirant i en un intent de recuperar la posició els pisos de segons i terços han patit la descarregada. Tot i això la colla s'ha mantingut ferma i ha acabat descarregant el primer gamma extra de l'actuació.

Els de la camisa morada han deixat el plat fort de la seva diada per la segona ronda, el cinc de nou amb folre. Fins avui, només els Minyons de Terrassa havien portat a plaça aquest castell, però la Jove ha donat un cop a taula i ha sumat el tretzè cinc de nou amb folre que descarrega consecutiu. El castell ha pujat amb decisió, tot i els nervis, però la Jove l'ha descarregat entre explosions d'alegria i orgull.

Primer cinc de nou amb folre descarregat de la temporada de la Colla Jove Xiquets de Tarragona / TJERK VAN DER MEULEN

Finalment, degut a l'esforç dut a terme en els dos primers gammes extres, la Colla Jove ha renunciat a la torre de nou amb folre i manilles en favor de la prudència, sabent que encara queden diades molt importants on provar-la, i ha descarregat el sisè quatre de nou amb folre de la temporada. Els de morat han culminat el millor Sant Magí de la seva història descarregant el primer pilar de set amb folre a la plaça de les Cols i amb un pilar de cinc final.

Els Xiquets de Tarragona es queden a un pas de les portes del cel

Tot i el seny mostrat per la colla tarragonina en encetar la diada amb un tres de nou amb folre, els Matalassers no han estat de sort pel que fa als objectius que s'havien plantejat.

Els tres de nou amb folre de la primera ronda ha estat més treballat del que s'esperava i ha demanat un esforç important per part dels de la camisa ratllada. Tot i això, la colla ha volgut estar al nivell de la importància de la diada i han intentat en segona ronda la torre de nou emmanillada. L'estructura, però, ha patit des de la carregada al pis de les manilles i els Matalassers no han estat capaços de controlar la fera, tot i la valentia de la seva canalla. El castell ha caigut abans que l'enxaneta pogués acabar de fer les tres passes quedant en un intent del que la colla n'ha sortit tocada. Els Xiquets han hagut aleshores de renunciar al cinc de nou amb folre que s'havien plantejat a tercera ronda, i han optat per descarregar un cinc de vuit que ha estat impecable, i el primer quatre de nou amb folre de la temporada a la ronda de repetició per arrodonir la tripleta màgica.

Tres de nou amb folre descarregat a la plaça de les Cols pels Xiquets de Tarragona / TJERK VAN DER MEULEN

A la ronda de pilars els Xiquets han descarregat el pilar de set amb folre, que tot i els tremolors al pis de terços, s'ha descarregat amb solvència, culminant l'actuació dels Matalassers.

L'esforç de les colles petites rep la seva recompensa

Un dia inoblidable ha estat el Sant Magí d'avui per a les dues colles de set de la ciutat de Tarragona, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets del Serrallo.

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, que obrien la diada amb el tercer set de set que descarregaven enguany, han tocat la glòria a segona ronda en descarregar el primer tres de vuit de la temporada, després de l'intent desmuntat de la Fatarella. El castell, que és la segona vegada que es descarrega a la història de la colla, s'ha carregat amb gran seguretat, però els nervis han fet que s'anés desfigurant fins convertir la seva descarregada en una de les més èpiques de la diada.

Primer tres de vuit descarregat dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau de l'any / TJERK VAN DER MEULEN

Amb la seguretat d'haver acomplert aquesta fita, els de la camisa verda han intentat a la tercera ronda el quatre de vuit, castell que no carreguen des del 1995, i que no han descarregat mai. Però els nervis un cop col·locats els dosos han fet que el castell es desmontés, tot i haver pujat fins el moment amb molta solvència.

Finalment, els de Sant Pere i Sant Pau han descarregat en ronda de repetició un cinc de set impolut i han acabat la diada amb dos pilars de cinc simultanis.

Els qui de ben segur no oblidaran mai aquesta diada són els Xiquets del Serrallo, qui després d'haver descarregat per primera vegada aquest any el cinc i el set de set junts, han atacat el gran repte de la seva història, la torre de set.

Després de vint-i-sis intents, i d'haver carregat la torre per última vegada al 1999, els del barri marítim han descarregat per primera vegada a la seva història el castell maleït, fent vibrar la plaça de les Cols com només les millors actuacions saben fer-ho. Sota les ordres de la tècnica, el castell ha anat lent però controlat fins a la carregada, i s'ha descarregat amb una emoció que serà difícil d'oblidar a la plaça de les Cols.

Primera torre de set descarregada de la història dels Xiquets del Serrallo avui a Sant Magí / TJERK VAN DER MEULEN

Diada de Sant Magí, 19/08/2015:

Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 7d7, 3d8, id4d8, 5d7, 2p5

Xiquets del Serrallo: 5d7, 7d7, 2d7, p5

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 9d8, 5d9f, 4d9f, p7f, p5

Xiquets de Tarragona: 3d9f, i2d9fm, 5d8, 4d9f, p7f, p5

stats